用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人收到德望2nd in
go

有無人收到德望2nd in [複製鏈接]

如題
   1    0    0    0

回覆:有無人收到德望2nd in

未有,剛致電去都係果句15/1前2nd in 和取錄信會收到!

引用:未有,剛致電去都係果句15/1前2nd+in+和取

原帖由 tekkulas 於 12-12-31 發表
未有,剛致電去都係果句15/1前2nd in 和取錄信會收到!
即是有三種信嗎?
1. 收正取生
2. 2nd in
3. Reject

引用:Quote:原帖由+tekkulas+於+12-12-31+發表未

原帖由 nlc775s 於 12-12-31 發表
即是有三種信嗎?
1. 收正取生
2. 2nd in
其實我都吾知佢講咩?

回覆:nlc775s 的帖子

應該話分有得2nd 同reject 果批

簡介會校長講有2nd in 甘一定會做,所以我估今個星期有可能收到2nd in 信!甘下星期就安排2nd in,15/1就直接收到取錄信!吾知估得啱吾啱

我估都係要15/1前一日收到, 幼稚園通常運作好慢. 等到大家頸長...

希望收到取錄既信啦

tekkulas 發表於 13-1-1 18:13
簡介會校長講有2nd in 甘一定會做,所以我估今個星期有可能收到2nd in 信!甘下星期就安排2nd in,15/1就直 ...
個人推測:

如果2nd IN 信係今個星期出, final result 又會在15/1 前寄出, 咁interview 日子又唔可以應響學生上課/課外活動(即好似1 st IN 咁一定要安排在星期六下午), 即係2nd IN 會在 12/1 (sat) 舉行 , 14/1 (Mon) finalize result, 15/1 (Tue)將所有信寄出,  呢個schedule 似乎好趕,因為如果所有最後會有offer 的人都要經過2nd IN, 2nd IN無六百人都起碼三百人,要咁短時間處理好咁多申請似乎唔簡單。所以除非學校真係好好心,唔想家長等咁耐,努力為大家趕,如果唔係應該會安排一個自己舒服D的schedule,睇清楚先出result.  同埋,如果學校咁趕,2nd IN 信何不在聖誕假前發出?

所以我覺得15/1出2nd IN letter 加 reject/waiting letter 的機會較大。而2nd IN 就可能會是26/1(Sat)或者2/2 (Sat), 亦即可能撞協恩同SPK interview.  

又撞…………唔好啦……SPK 好似係2月2日interview(收據寫),而協恩好似14號寄出面試信……唉……明知德望陪跑,不過又好心急

如果我無記錯張紙係寫如果在15日前仍未收到通知,可向學校查詢,如果是這樣的話, 學校為免好多家長致電去問結果, 一定會在15號前幾天便寄出通知, 確保不同地區的家長收到晒信, 所以相信不會在14號或15號才寄出. 如家長仍有那張通知書,可幫手望望. 因為我在公司,無法再看那張通知書作實

引用:如果我無記錯張紙係寫如果在15日前仍未收到

原帖由 homepridealice 於 13-01-02 發表
如果我無記錯張紙係寫如果在15日前仍未收到通知,可向學校查詢,如果是這樣的話, 學校為免好多家長致電去問結 ...
回條冇話有2nd in,但簡介會有話有2nd in,咁15號之前收既係取錄信定係2nd in既信?回條都唔係寫得好清楚!

有second in 似乎係一定, 但之前又冇聽過人講去左gh second in, 即係佢仲未通知人地去second in啦, 咁如果15/1 前通知, 會唔會係通知 reject/ waiting/ second in? 取錄信要過埋second in先有??
定係有4種信 accept/reject/waiting/2nd in 都係同時15/1前出呢 ??
呢方面好似到而家都未有答案?!

引用:有second+in+似乎係一定,+但之前又冇聽過人

原帖由 shevachevy 於 13-01-02 發表
有second in 似乎係一定, 但之前又冇聽過人講去左gh second in, 即係佢仲未通知人地去second in啦, 咁如果1 ...
係啦…學校講得唔係好清楚,唯有耐心等下啦!

會吾會冇waiting呢? 2nd in 撰出正取生後其他做曬waiting?

即係得2nd in和不取錄信!2nd in 後才出取錄和waiting信合理喎!

引用:即係得2nd+in和不取錄信!2nd+in+後才出取

原帖由 tekkulas 於 13-01-02 發表
即係得2nd in和不取錄信!2nd in 後才出取錄和waiting信合理喎!
咁講又合理喎!咁即係一係天堂,一係地獄?

天堂也未必真正做到天使,除時又返回地獄 一升一降好難接受

回覆:shevachevy 的帖子

其實係咪真係有2nd in 呢?我老公聽第二場簡介會,話sister 好似無响台上正式講過話有2nd in. 係之後返來,我在網上見到其他家長話留低私下問sister 先話有!

咁重要的資訊無理由第一場簡介會有講,第二場就無講! (都可能我老公聽漏!)

實情係點樣?

‹ 上一主題|下一主題