用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 20個月未識講野 ....有過來人嗎
樓主: 大b豬
go

[聽/語障] 20個月未識講野 ....有過來人嗎 [複製鏈接]

回覆:20個月未識講野 ....有過來人嗎

我囝就黎20個月都未肯野食,肯跟人講單字但發聲古怪。。。

引用:回復+coody1002+的帖子 你可以試下我侄女

原帖由 lilbee 於 13-04-09 發表
回復 coody1002 的帖子

你可以試下我侄女唧言語治療師,她見開好多2-4歲小朋友,幾好。她join左一間新cent ...
Can you pm the detail to me
Thanks

你可以試下我侄女唧言語治療師,她見開好多2-4歲小朋友,幾好。她join左一間新cent ...
22個月大仔仔 都係唔講野
單字都無……
pls PM detail

可否pm 我,仔仔19月只識講街街

lilbee 發表於 13-4-9 15:01

可以pm 資料俾我嗎? thx

可否pm我, thx!

貓大姐  禁止不停在版面留下私人傳訊(PM)、電郵索取或提供資料的沒有可讀性的內容  發表於 14-1-9 00:18

我仔25個月都係唔講野,pls pm me too, thx

貓大姐  禁止不停在版面留下私人傳訊(PM)、電郵索取或提供資料的沒有可讀性的內容  發表於 14-1-9 00:19

回覆 BBcarrie 的帖子

HI BBcarrie  
我囡囡也是23個月大.都是見個個人都叫爸爸  
現在好少少.教距叫.才識得叫媽媽.不會主動叫人.
我想請問你在哪有做評估? 醫生系點樣做?? 23個月都未識講野.點會無問題,作為父母真系超擔心..

回覆 lingling_mum 的帖子

我女2歲啦,都係未識講野,可唔可以PM埋我呀?謝謝!

貓大姐  禁止不停在版面留下私人傳訊(PM)、電郵索取或提供資料的沒有可讀性的內容  發表於 14-1-9 00:19

回覆:hmh001 的帖子

我阿仔依家2歲8個月大喇,
講多咗少少野,
都有跟我地講野,但發音唔準,
雖然有進步,但有排都未追上,
依家每星期一次言語治療,
但我覺得唔係好大作用。

我仔仔2歲幾個陣都淨係識講單字/唔講嘢,健康院最後轉介咗去見政府語言治療師,跟住就返咗k1開始講多咗嘢,但語言治療師話佢8成聲母冇哂,而家6歲上到小學,就由學校個語言治療師繼續跟進,而家仲有5成聲母冇咗

回覆:邪惡小天使 的帖子

請問什麼是聲母?我個女都係遲開口講野,依家2.5,講多好多野,但只得屋企人明,有上言語治,好多人話返左學慢慢會識講,我覺得慢左就係慢左,阿女d 同學咬字好正,唔只講句子,講故事拉。

回覆:carebaby 的帖子

即係好似普通話個啲bpmf,廣東話都一樣有,我仔仔開頭講波波會變咗拖拖咁,真係得我地自己先明,其他人聽唔明,就算而家小1,有時帶佢去睇普通醫生,都要我地做翻譯

囡26個月個陣未識講野,10個單字內,係單字,唔係詞語,如爸,媽,奶都唔係好表達到,人地講野佢都完全唔明,理解唔到,依家29個月,簡單句子 ,自己同我個全名等,我初初都好擔心,2歲時健康院又話唔洗評估,到30個月先再睇下點,最後 我決定唔返工,專心同佢講多d野,我想講有咩都唔洗怕,最緊要媽媽懂得正視問題,依家女都好多方面比同期b遲,政府又覺得我b未需要治療,私家我負擔唔到,唯有自己再付出多d,每日都唸點拎返距離,好努力,唸好多有趣自製的玩具訓練佢,大家一起add oil 呀 唔好輸 輸唔只你輸 仲有仔女輸  我地懂得係到問野,有心解決,已蠃左大半

我個仔當年2歲都未識講野,只會手指指要我做野,到左2歲半已介左片,先開始講野,到現在4歲都識講好多野.(仔仔係A仔)

可否pm埋比我? 我仔兩歲半了,還是bb話

lilbee 發表於 13-4-9 15:01

Can I have the contact?
Tks

我都想要,pm埋我thx
‹ 上一主題|下一主題