用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Khmama請幫忙, 煩惱中
樓主: Bobostar
go

Khmama請幫忙, 煩惱中   [複製鏈接]

man06 發表於 13-1-10 07:50
Khmama,因小女一向名次在20左右,第一次呈分趺了30多名落到尾,差點到2頭,好彩第二次呈分去番band1頭,所 ...

如果你入到王少清已經滿意, 咁就用o黎作第二選擇, 第一可以選番一間band1中.

回復 jessjesswong 的帖子

你可以考慮下九龍城區既band1頭至中既學校, 例如華英, 迦密同旅港.

khmama 發表於 13-1-10 22:57
如果你入到王少清已經滿意, 咁就用o黎作第二選擇, 第一可以選番一間band1中. ...

Dear khmama,
band1中, 聽說比較小功課及比較輕鬆的應該是可風, 我相信學生們應該開心, 不知DSE成績ok嗎?

回復 乖乖 的帖子

九龍城band1學額較多, 第一何官, 第二陳瑞祺都可以, 因為仲有一次呈分試有機會上番band1, 而抽獎亦可以搏一間band1, 自行唔使咁快報胡兆熾.

引用:回復+Florida+的帖子 你仔仔係BAND幾?

原帖由 khmama 於 13-01-10 發表
回復 Florida 的帖子

你仔仔係BAND幾?
阿仔在黃埔區,老師唔肯講band 幾,所以唔知可否選迦密及旅港,請給意見。

Karinachu 發表於 13-1-10 10:28
man06,

我女女也跟你的女兒差不多, 所以真是很煩惱...

或許你也要找khmama及elbar或其他媽媽們給你意見吧!

回復 man06 的帖子

校網搵唔到有關DSE資料. 以往成績屬BAND1中至尾.

回復 Florida 的帖子

校網有冇上年升中派位結果作參考? 冇BAND好難搞.

醒目開學勳章

Dear Khmama,
如果 ssp普通小學, band 1a / 1b,  自行 1. 英華  2. HTC  會否太進取?  Thanks.

elbar  選擇合理   發表於 13-1-11 20:10
我係咪麻 ~~

回覆:Khmama請幫忙, 煩惱中

上年150人,52人入band 1, 32人入直資。

khmama 發表於 13-1-10 23:23

校網搵唔到有關DSE資料. 以往成績屬BAND1中至尾.

Dear khmama,
或許他們DSE成績不是太好吧! 多謝你的寶貴意見!

khmama 發表於 13-1-10 22:47
回復 crazycat 的帖子

油尖旺區抽獎入九華機會都大, 最差聖芳濟都應該入到, 所以自行進取o的亦無妨, 但你 ...
多謝妳的意見, 請問油尖旺區band 1中成績, 如果自行安柱和浸信會呂明才中學有機會嗎? Thanks.

_( )_ (_(%)_) (_)\ | __ |/_/ | |

回覆:man06 的帖子

hi man06,我路過比小小意見。
一向荃灣區傳統英中有荃官,何&可,因荃灣區一直唔夠b1學位,b1學生入唔到此三間就有大部份入王,所以早年王已升呢上英中。因有大量b1生再加上王的催谷,去年的dse成績理想。反觀可一向低調,實而不華,是一間比較輕鬆的英中,如你去聽可的簡介會便可知它的成績。花無百日紅,不可單靠一兩年成績睇。

而大部份些區的b1生都不甘於讀王,多數放第二志願。所以如果你真係好心儀王而放第一&甘心的話,相信機會好大。fyr.

黃巴士  AGREED MORE!!  發表於 13-1-11 11:05

引用:hi+man06,我路過比小小意見。 一向荃灣區

原帖由 Jackieson 於 13-01-11 發表
hi man06,我路過比小小意見。
一向荃灣區傳統英中有荃官,何&可,因荃灣區一直唔夠b1學位,b1學生入唔到此 ...
意見夠中肯

回復 khmama 的帖子

Hello Khmama
  名次14是兩次的總呈分, 我現在已改聖傑靈和東區嘉諾撤書院可以嗎 ? 因為我最擔心的是操行分, 因為嘉諾撤佔30% , 請比意見 , MANY THANKS !

khmama 發表於 13-1-9 22:15
回復 kiukiubb 的帖子

你個名次係兩次呈分既總排名? 西貢區抽獎選擇唔多, 以你囡囡成績, 除非間小學好勁,  ...
Hello Khmama
小女的學校在TKO是屬於BAND 1 , 名次14是兩次的總排名 , 我現在已改聖傑靈和東區嘉諾撤書院可以嗎 ? 因為我最擔心的是操行分, 因為嘉諾撤佔30% , 請比意見 , MANY THANKS !

多口講句!
橫豎自行保守已有王少清, 何不選自行一間BAND1B校呢??
兩次呈分後是BAND1A生, 就是BAND1A生, 不要理她第2次成績跌了.  
如自行選了1間BAND1B校而被取錄, 則証明你囡是BAND1B生或以上啦.  
仲有如王少清自行收了囡囡, 便沒機會在大抽獎中博BAND1B/A校了.
王少清在荃灣有此優勢(BAND1位不足)完成派位後, 可盡收區內BAND1C生外, 還有可收到餘下隨機NO唔靚的而跌入BAND1C校的BAND1A-B生.
BAND1C校與BAND1B校的分別, 有時就是相差少少就是這些"少少".
**給予囡囡及對自己多些信心.

Dear Khmama:
妳好!小兒就讀九龍塘某英小,第一次呈分係兩A兩B,第二次呈分係4A,自行選QE及港華會否太進取?謝謝!

引用:回復+jessjesswong+的帖子 你可以考慮下九

原帖由 khmama 於 13-01-10 發表
回復 jessjesswong 的帖子

你可以考慮下九龍城區既band1頭至中既學校, 例如華英, 迦密同旅港. ...
Khmam, 我係深水埗區的。原本打算銘賢第一的,但小兒參觀完九華後便改變主意。 問過班主住,但只係話間間都係博不如選直屬中學啦! 但老實講我覺得佢有能力讀Band 1 的學校,所以我只好問大家的意見,同埋我比較想佢讀番本區,想問下本區有沒有其他選擇呢?

MrsWong 發表於 13-1-11 12:09
妳好!小兒就讀九龍塘某英小,第一次呈分係兩A兩B,第二次呈分係4A,自行選QE及港華會否太進 ...

選喇沙又有機會嗎?還是在大抽獎才選喇沙?謝謝!
‹ 上一主題|下一主題