用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Khmama請幫忙, 煩惱中
樓主: Bobostar
go

Khmama請幫忙, 煩惱中   [複製鏈接]

Dear elbar
如果選1.王少清,2.陳兆民又或者1.選荃官中2.選王少清,可行嗎?

elbar  你以為 安柱 勁(難入)過 荃官嗎?  發表於 13-1-9 14:37

elbar,
我知葵涌區有很多人選的,林護同安柱都勁。

man06 發表於 13-1-9 16:30
elbar,
我知葵涌區有很多人選的,林護同安柱都勁。
難入度 林護  > 荃官 > 何傳耀 > 安柱

elbar 發表於 13-1-9 16:54
難入度 林護  > 荃官 > 何傳耀 > 安柱
elbar,請問安柱之後還有什麼學校呢?其實這幾間我也擔心阿女不適合。善德如何?elbar,真麻煩你了,太強的學校我怕她應付不來。

回復 jessjesswong 的帖子

銘賢會見晒所有考生, 全港次第佔50%, 面試佔30%, 可以一試.  但九華如果單靠成績而冇特異功能或連帶關係, 獲殷選既機會似乎比較微.

edelwise 發表於 13-1-7 12:37
Dear Khmama,

因11號才派成績表, 現在只有在等...等得好忐忑!!

如果你囡囡既成績屬中游, 好難講係band幾, 勁既小學可以有60-70%band1生, 一般既小學可能只得20-30%, 所以你一定要問學校你囡囡banding, 亦可以睇下上年派位有幾多人派band1學校, 作一個粗略估計. 你耐心o的等下, 要有banding先可以定下一步點行.

回復 kiukiubb 的帖子

你個名次係兩次呈分既總排名? 西貢區抽獎選擇唔多, 以你囡囡成績, 除非間小學好勁, 有往績見到呢個名次都派得到去區外名校, 唔係就唔好搏得太盡, 聖傑靈同聖保祿搏是但一間好啦. 有冇諗住揀男女校?

回復 man06 的帖子

如果band1中成績又担心面試, 可以首選何傳耀, 因為成績佔70%, 面試只佔20%. 另一間可以考慮善德或安柱, 成績佔50%而面試佔30%, 而且兩間都係見晒既, 不過善德要一科主科A, 其餘要B. 可風面試佔35%, 如果冇信心就不宜選擇, 而李兆基都幾著重課外活動, 有特異功能可以考慮. 王少清不設面試, 要中英數全A, 唔知你符唔符合條件.

回復 ELJCHL 的帖子

油基雖然唔係top, 但200人考15點都唔會去到band1尾咁弱. 如果喜歡直資, 都可以搏o的再好o的既.

khmama 發表於 13-1-9 22:48

如果band1中成績又担心面試, 可以首選何傳耀, 因為成績佔70%, 面試只佔20%. 另一間可以 ...

Khmama,多謝你的回覆。請問善德多功課嗎?

功課多唔多我就唔清楚, 你要問下其他家長. 王少清成績都係band1尾咁上下, 唔算特出. 如果你揀佢當然有機會, 不過冇咗抽荃官聯繫位既機會. 呢o的純屬個人選擇, 如果想做小池大魚, 亦未嘗不可, 只要唔後悔就可以.

khmama 發表於 13-1-9 23:12

功課多唔多我就唔清楚, 你要問下其他家長. 王少清成績都係band1尾咁上下, 唔算特出. 如 ...
Khmama,真的好多謝你寶貴意見呀!

回復 khmama 的帖子

khmama,

前輩, 我都希望你能指點一下我.....

小兒就讀九龍城一官小, 第一次呈分都應在 B1尾, 但第二次呈分於英文科嚴重失手, 跌至 B2頭,
老師提意自行考陳瑞褀喇沙, 現我的問題是小兒抗拒男校, 他希望能入何官, 所以他希望自行第一
何官, 第二胡兆熾,  但這樣選擇是否太保守呢?  我的想法是自行第一何官, 第二陳瑞褀喇沙,
這樣又是否比較恰當?   除以上兩個組合,  我還有其他選擇嗎?  khmama, 煩請你指點,萬分感謝!

引用:Quote:elbar+發表於+13-1-9+16:54+難入度+

原帖由 man06 於 13-01-09 發表
elbar,請問安柱之後還有什麼學校呢?其實這幾間我也擔心阿女不適合。善德如何?elbar,真麻煩你了,太強的學 ...
自行 1.可風 2.陳兆民 較佳

引用:回復+jessjesswong+的帖子 銘賢會見晒所有

原帖由 khmama 於 13-01-09 發表
回復 jessjesswong 的帖子

銘賢會見晒所有考生, 全港次第佔50%, 面試佔30%, 可以一試.  但九華如果單靠成 ...
Khmama,
我個仔真係冇乜突異功能,4part中。有2part 冇嘢填落去。 我都心大心細,班主任話都係“博”。 但佢自己就好鐘意間學校。 咁除了九華,有沒有其他可選? 請幫忙!分析。

jessjesswong 發表於 13-1-10 01:21
Khmama,
我個仔真係冇乜突異功能,4part中。有2part 冇嘢填落去。 我都心大心細,班主任話都係“博”。 但 ...
次選 或試 銘賢/迦密

khmama 發表於 13-1-9 22:48

如果band1中成績又担心面試, 可以首選何傳耀, 因為成績佔70%, 面試只佔20%. 另一間可以 ...
Dear Khmama,善德是band1嗎?他要一科主科A,其餘B,比王少清3科主科A要求還低?

khmama 發表於 13-1-9 23:12

功課多唔多我就唔清楚, 你要問下其他家長. 王少清成績都係band1尾咁上下, 唔算特出. 如 ...
Khmama,因小女一向名次在20左右,第一次呈分趺了30多名落到尾,差點到2頭,好彩第二次呈分去番band1頭,所以平均名次在band1中。經歷這2次又跌又起,真的只想能入到王少清也滿足了。

黃巴士  自行~~~ BAND1B生選BAND1C校, 機會當然大.  何不選一間心儀BAND1B, 另一間BAND1C??
王少清較谷.  你可再看BAND1B-C校初中及高中的所讀科目及教學語言去衡量.  發表於 13-1-10 13:41

Dear Khmama, elbar
請問油尖旺區小學,band 1 中男仔, 自行選1荃官, 2安柱有機會嗎?(因比較近家)
派位再選伊中 or九華, 不知是否適合.
請比的意見. Thanks

Gloriasogashiwa  小兒新油天P5, 住荃灣, 會放棄荃灣和油尖旺中學, 打算考沙田區。  發表於 13-1-10 14:39
_( )_ (_(%)_) (_)\ | __ |/_/ | |

khmama,

小女油尖旺區,B2中,想自行報九龍真光(中中)或培道中學,機會大嗎??
如九龍真光及培道,只選一間,咁邊間會好d?
小朋友有參加學校排球隊,攞過九龍區排球比賽冠軍.音樂,游泳一般,沒有特異功能

many thanks.

elbar  自行 和 派位 可試首選 九龍真光   發表於 13-1-10 22:47
‹ 上一主題|下一主題