用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Khmama請幫忙, 煩惱中
樓主: Bobostar
go

Khmama請幫忙, 煩惱中  

ececbaby 發表於 13-1-5 23:29
現時有兩個配搭,A:上智+真光  B:英華+真光
邊個較適合呢?
你的處境都幾可惜亦尷尬,若跌到去第50名,差不多band 1中偏後,我擔心自行連真光都機會不大。所以上智搭真光跟英華搭真光都沒所謂。只希望真光在面試時有突出表現拉上補下。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:ececbaby 的帖子

上智會見晒所有人,校內成績計25%,面試25%,操行及課外活動25%,全港次弟25%. 又未必一定唔得,你只係校內成績嗰部份弱咗,如果面試表現好而又有特異功能,先有希望突圍而出.

khmama 發表於 13-1-6 11:00
上智會見晒所有人,校內成績計25%,面試25%,操行及課外活動25%,全港次弟25%. 又未必一定唔得,你只係校內 ...
khmama,
我都你幫一下, 小女屬於band 1 尾, 2頭,操行b+想問下你如是荃灣, 葵青區我可點算呢 ?
謝謝你意見 !

rainbowcov  摶一摶蕭明啦!!!!  發表於 13-1-21 16:06
elbar  全完   發表於 13-1-6 19:49

回覆:PANCO 的帖子

可以選擇葵青幾間band1尾升呢英中一試,八三,全完同陳兆民. 伍若瑜都有英文班,可作第二選擇. 荃灣王少清自行不設面試,相信唔係band1成績都幾難爭.

引用:Quote:ececbaby+發表於+13-1-5+23:29+現時

原帖由 ohnono 於 13-01-06 發表
你的處境都幾可惜亦尷尬,若跌到去第50名,差不多band 1中偏後,我擔心自行連真光都機會不大。所以上智搭真 ...
多謝意見!

引用:上智會見晒所有人,校內成績計25%,面試25%

原帖由 khmama 於 13-01-06 發表
上智會見晒所有人,校內成績計25%,面試25%,操行及課外活動25%,全港次弟25%. 又未必一定唔得,你只係校內 ...
多謝解答!

回覆:khmama 的帖子

khmama,
妳好想問問妳的意見,小兒就讀深水埗的MFS。  
小五的成績是全級4/137。 中文B, 英文A, 數學A, 常識A, 操行得B+。 小六的成績尚未出,但應和小五差不多。
想試報九華及銘賢,請問機會大不大。

引用:khmama, 妳好想問問妳的意見,小兒就讀深水

原帖由 jessjesswong 於 13-01-06 發表
khmama,
妳好想問問妳的意見,小兒就讀深水埗的MFS。  
小五的成績是全級4/137。 中文B, 英文A, 數學A, 常 ...
或試首選 九華

回復 elbar 的帖子

多謝! 寶貴的意見.

Dear Khmama,

因11號才派成績表, 現在只有在等...等得好忐忑!!
想問小女小五第一次呈分排名 68/135,
第二次小六就唔知排名如何? 11號派...
但只知中/數/常暫攞A, 英文欠一分攞A, 只有B,
咁o既成績, 真係唔知B1定B2?.
想問Khmama, 如官塘區自行應選邊2間?
如九龍城或九龍塘區自行應選邊2間??

thks alot..

Dear Khmama
小女係TKO的小學名次14/156 , 操行五年級B+(全年) 有一次衰左去到C+ , 六年級A- , 如果揀
聖傑靈和藍田聖保祿會唔會有機會呢 ? 或者有冇更好的提議呢?  因為我地統一唔會有得轉地址, 所以我擔心兩間都入唔到 . 希望可以保險D !

引用:可以選擇葵青幾間band1尾升呢英中一試,八

原帖由 khmama 於 13-01-06 發表
可以選擇葵青幾間band1尾升呢英中一試,八三,全完同陳兆民. 伍若瑜都有英文班,可作第二選擇. 荃灣王少清 ...
多謝,解答.

khmama,
請問吓,小女屬於band 1 尾, 請問沙田區可以點揀
謝謝!

khmama,
我也想請教你, 小女屬於band 1 中, 操行A-, 說話無信心, 我們是荃灣區的,是否選王少清較適合呢? 可選官中或可風嗎? 應該怎樣排2間呢? 謝謝你!

elbar  或試 1.蕭明 2.陳兆民   發表於 13-1-8 19:45

Hi elbar,
多禮你的意見, 但小女不喜歡女校, 所以不會選蕭明. 小女是讀海官小, 有聯繫荃官中, 但擔心小女辛苦. 本人不太認識陳兆民, 不知功課量如何呢? 多謝賜教!

elbar  自行或試 1.安柱 2.陳兆民   發表於 13-1-8 22:11

引用:Hi+elbar,多禮你的意見,+但小女不喜歡女校,

原帖由 man06 於 13-01-08 發表
Hi elbar,
多禮你的意見, 但小女不喜歡女校, 所以不會選蕭明. 小女是讀海官小, 有聯繫荃官中, 但擔心小女辛 ...
之前打錯 自行或試 1.安柱 2.李兆基

黃巴士  善德都是BAND1B的.  發表於 13-1-10 13:00

引用:你揀嘅直資全屬band1尾,但自行就揀band+1

原帖由 khmama 於 13-01-02 發表
你揀嘅直資全屬band1尾,但自行就揀band 1頭,咁你嘅成績應該唔係band1尾,如果直資收咗你會唔會放棄抽獎? ...
Hi, 我保守所以㨂band1尾直資,因為油基應該唔係好top小學,同意嗎?(六年級剛派成績表全級200人考15名)如直資收我會放棄大抽獎

I love my dear husband and dear daughter.

khmama :多謝你的解答

elbar 發表於 13-1-8 23:07
之前打錯 自行或試 1.安柱 2.李兆基

Dear elbar,
多謝你的意見, 但我聽聞有很多葵青及荃灣區學生非常喜愛這2間勁學校, 我怕阿女面試無信心(因她比較細膽), 浪費了自行機會.

elbar  如怕太進取, 自行或試 1.安柱 2.陳兆民   發表於 13-1-9 13:18

Dear khmama,
可給我意見嗎? 謝謝!