用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Khmama請幫忙, 煩惱中
go

Khmama請幫忙, 煩惱中   [複製鏈接]

Dear Khmama,

謝謝妳的幫忙, 希望妳能給我意見, 因現在的安排不知如何是好?  小女就讀觀塘區李XX小學六年級, 小五(全級30以內)同小六(全級20以內)呈分試全級180 人, 故此我估計小女是band1頭. 小女操行是A,性格主動, 而,Lam tin聖保祿, 跑馬地聖保祿, bps 及寶血會上智英文中學俱心儀,望妳能俾意見.

自行收生階段應如何安排?

校長說此階段可進取點

首志願: 
第二志願:

而係統一派位, 是否集中在區內學校, 本人以女校為主.  請幫幫忙

elbar  自行首志願可試:跑馬地聖保祿    發表於 12-12-29 20:22
   6    0    0    0

去年李XX全级第一才入BPS,三都入不到

wsk7777  去年第一是女孩,第二、三是男孩入讀QC,另一位亦是十名內的男孩也入了QC,其他男孩入聖言的也有十幾名。  發表於 13-1-6 21:46

回覆:Bobostar 的帖子

自行可以一試上智同藍田聖保祿.

兒子就讀民生書院小學,兩次呈分試约全级30至4O名,但操行取C,請問應如何選擇自行收生的兩間中學?

回復 khmama 的帖子

謝謝你khmama

引用:自行可以一試上智同藍田聖保祿. +

原帖由 khmama 於 12-12-30 發表
自行可以一試上智同藍田聖保祿.
Hi Khmama, 頭痛中,請問小女小六讀緊油基,全級204人2次呈分試約30名內,性格內向,本人心儀3間直資:官塘福中,𣿬基,保良局羅氏基金,其次是自行聖潔靈,你會點排尼4間,另一間自行又㨂邊間中學好呢(有無港島跨區介紹)?

I love my dear husband and dear daughter.

引用:Quote:原帖由+khmama+於+12-12-30+發表自行

原帖由 ELJCHL 於 13-01-01 發表
Hi Khmama, 頭痛中,請問小女小六讀緊油基,全級204人2次呈分試約30名內,性格內向,本人心儀3間直資:官塘 ...
有無其他家長比到意見呢?

I love my dear husband and dear daughter.

回覆:ELJCHL 的帖子

你揀嘅直資全屬band1尾,但自行就揀band 1頭,咁你嘅成績應該唔係band1尾,如果直資收咗你會唔會放棄抽獎?

回覆:Khmama請幫忙, 煩惱中

Khmama,我也十分煩惱中~~請指教!
小女ymtcps, p5全級第10名,之前都一直頭10名冇走雞。但今個呈分試失手跌到50名,佢自己都好難過!但老師仍然鼓勵去報之前心儀的b1(BLS,YWGS),但我們冇曬信心,調整心態後,想自行揀~HTC, TLGC,請問有冇機會呢?老師話50名仍然係b1生,但學校睇到成績咁跌法,會點呢?還有聖母玫瑰和mcs仍可考慮嗎?因為實在冇信心了。

引用:你揀嘅直資全屬band1尾,但自行就揀band+1

原帖由 khmama 於 13-01-02 發表
你揀嘅直資全屬band1尾,但自行就揀band 1頭,咁你嘅成績應該唔係band1尾,如果直資收咗你會唔會放棄抽獎? ...
我都係咁諗,以咁既成績,呢三間直資多數收梗,問題係甘唔甘心而放棄自行與抽獎。我就會選聖潔靈&藍保,同埋抽獎,萬一派得唔理想再叩直資。

回覆:ececbaby 的帖子

建議你自行選油麻地真光同聖母玫瑰. 真光會見晒所有考生,取錄主要睇面試(佔40%),學校成績只佔10%. 而聖母玫瑰只睇全港次第(佔50%),學校成績反而唔係點睇. 呢兩間自行好穩陣,不過如果你仍想搏抽獎入QES 或真光,可以唔揀聖母玫瑰而搏一間較高嘅學校.

引用:Khmama,我也十分煩惱中~~請指教! 小女ymtc

原帖由 ececbaby 於 13-01-03 發表
Khmama,我也十分煩惱中~~請指教!
小女ymtcps, p5全級第10名,之前都一直頭10名冇走雞。但今個呈分試失手跌 ...
自行或試 1.MCS 2.TLGC

引用:建議你自行選油麻地真光同聖母玫瑰.+真光會

原帖由 khmama 於 13-01-03 發表
建議你自行選油麻地真光同聖母玫瑰. 真光會見晒所有考生,取錄主要睇面試(佔40%),學校成績只佔10%. 而聖母 ...
多謝你寶貴意見!會認真考慮!

引用:Quote:原帖由+ececbaby+於+13-01-03+發表Kh

原帖由 elbar 於 13-01-03 發表
自行或試 1.MCS 2.TLGC
其實只怕mcs位少,競爭大。

建議你自行選油麻地真光同聖母玫瑰. 真光會見晒所有考生,取錄主要睇面試(佔40%),學校成績只佔10%. 而聖母 ...
Khmama,請問HTC係迷冇機呢?小女英文較好,而且談吐得體。

ececbaby 發表於 13-1-4 01:27
Khmama,請問HTC係迷冇機呢?小女英文較好,而且談吐得體。
以 真光 做次選頗穩, 英文較好,而且談吐得體,面試 MCS 有優勢

引用:Quote:ececbaby+發表於+13-1-4+01:27+Khmam

原帖由 elbar 於 13-01-04 發表
以 真光 做次選頗穩, 英文較好,而且談吐得體,面試 MCS 有優勢
Thanks for comment

若以HTC作搏高一線,可行嗎?

現時有兩個配搭,A:上智+真光  B:英華+真光
邊個較適合呢?

‹ 上一主題|下一主題