用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中一第一次考試唔理想?
go

升中一第一次考試唔理想?   [複製鏈接]

中小升英中最低要求是合格,但都做唔到,點樣才可另他溫習,升中科目由六科變十幾科,一大堆知識要記,不可以像小學不用溫習已考得不錯了
   3    0    0    0

中小升英中其實真係有段適應期.  多d鼓勵最重要,  分數唔代表一切, 現在才剛剛開始. 仍有時間追, 努力.

Trial and error. 第一次考試正好給他們指示. 是溫習/ 答題技巧不足? 時間編排不好? 上課不夠留心? 還是繼續以小學思維學習? 運都是需要由他們自己摸索的. 多給一點時間吧.

安格斯媽媽 發表於 12-12-29 10:43
中小升英中最低要求是合格,但都做唔到,點樣才可另他溫習,升中科目由六科變十幾科,一大堆知識要記,不可以像 ...

點樣才可另他溫習 >>>>>>>>>>>>> 我只能等佢自己有朝一日開 hill.

安格斯媽媽 發表於 12-12-29 10:43
中小升英中最低要求是合格,但都做唔到,點樣才可另他溫習,升中科目由六科變十幾科,一大堆知識要記,不可以像 ...

小朋友有無盡力溫習/聽書??我仔佢升中後第一次考試也有不合格,
到第二次考試全部合格之如仲有意外收獲,比時間小朋友適應吧!

男仔是否中三才識發力?現在不是合格為目標 ,是升班為目標 (T_T)

smallfoothk  咁深,合格率...是band 1 那校?  發表於 12-12-29 16:43

回覆:kilykilyk 的帖子

我而家正努力同阿仔溫習, 一月二日開始第一次考升中後嘅試。佢好無方向, 科目又多, 一方面要死記中西史, 另方面中文嘅課外又想讀都無得讀。如果考試唔合格係升中後其中嘅經歷, 噤真係好無奈。 只希望佢遲d會適應到, 自己都可以應付得到啦。

kolun  science我仔都不合格, 我全份卷自己同佢重做一次, 其實不太難, 只是最後個part 要用全英表達就唔識寫.  發表於 13-1-2 13:11
安格斯媽媽  Science及通識都嚴重失敗,但中一第一次考試,溫咁多,份卷又真是幾難  發表於 12-12-29 15:28
安格斯媽媽  中西史順利過關,但中文閱讀理解深到全班得4個合格,50分滿分有雙位成績他已自豪,隔離同學只有1.5,升中中文頗深,英文反而比較順利  發表於 12-12-29 15:22

回復 hw1115 的帖子

要佢開竅,不如自己開竅先,男將來做建造業/飲食美業,女的做美容業/找個有錢老公

回覆:升中一第一次考試唔理想?

好佩服你哋睇得咁開,阿仔第一次統一測驗有三科唔合格,我完全接受唔到,但到派成績表時(佢間學校好得意,測驗都有成績表),老師同阿仔講佢全班第六名,我真係估都估唔到,不過黎緊一月中要考試了,我希望佢唔好再唔合格啦!

kolun  我都接受唔到, 不過亞仔係咁話佢唔算差啦, 60-70分算好了wor..  發表於 13-1-2 13:14

helenting 發表於 12-12-30 09:21
好佩服你哋睇得咁開,阿仔第一次統一測驗有三科唔合格,我完全接受唔到,但到派成績表時(佢間學校好得意, ...
事實確係禁. 肥左唔一定差, 高分又唔一定好. 要睇其他人考成點, 睇form average先知好定唔好.

ANChan59  Agree, form ranking is another good indicator.....  發表於 12-12-30 11:59

事實有大部都份未必跟到,但只安慰又未到最差,但當老師派卷會跟同學考得好既卷一齊顯示示範答案就知自己個仔差好遠,最主要他沒有儘力

中一女仔比男仔叻,人數又多成十人

kolun  大家加油啦.   我仔成個假期都玩, 無睇書, 咁的心態去讀書不知點會成績好.  發表於 13-1-2 13:15

一二次失敗並不要緊,但以後的路才重要,心灰意冷/再接再厲好看小朋友+家長合作

安格斯媽媽  對,繼續努力  發表於 12-12-31 08:18

回復 reginayu 的帖子

同你一樣覺得好無方向,找不到focus,  學校無worksheet,又無past paper, 上次UT卷又無派回, 只能拿著書同作業來溫, 真係擔心唔知考成點?

請問有無過來人教下路, 應該點溫書呀?

smallfoothk  家長可試覆卷,看題目,如自己很温習應合格,做番平時錯題目,想更好買課外練習做,更進一步買xxsir/天王的notes,很多2手市塲放賣  發表於 12-12-31 09:24

希望佢第一次挫敗,自我檢討後有進步,還有兩次測驗一次大考,大考範圍是否考整年?咁就非常頭痛了
但想當年自己升中,b5校差不多全肥,中二已考到前幾名了,但佢升b1中學有幾科合格已比我叻了

smallfoothk  math一定全年的,佢升b1中學有幾科合格已比我叻了 ,咁你不太用擔心,很多b1合格率超低,連2成都冇  發表於 12-12-31 09:30

我仔強項懂融滙貫通,記憶力強,但選擇性記憶,弱點不肯串字(默書經常不合格,有甚麼方法呢?)睇題答題較慢,要進步一定要靠他

smallfoothk 發表於 12-12-29 16:39
回復 hw1115 的帖子

要佢開竅,不如自己開竅先,男將來做建造業/飲食美業,女的做美容業/找個有錢老公 ...

Sorry! 我唔明您想講咩.

kolun  佢搞笑.   hw : 你仔仔讀得開心嗎 ?  我仔麻麻地, 一升中太過享受中學生活,  發表於 13-1-2 13:18

回復 yiuyiu2000 的帖子

smallfoothk,

多謝你的提點, 我會去方間找找你說的notes.
亞女肯溫書的, 只係覺得光是溫書, 唔懂得哪些是重點, 學校又無給練習做下, 完全唔知會點出題, 好似好無把握.

阿仔中小升英中,小學時逢考試我有同佢溫習.
上到中學時就徹底放手.
特別在中一適應期時,成績有退步,排名也比預期差好多,
老公有責怪我放手太早,但想到我唔可能跟佢讀到上大學,
所以都硬起心腸由得佢自己摸索,
而且中一尚算早,有大把時間俾佢自己如何從失敗中得到經驗.
幸好中二時已漸漸適應中學的學習模式,追返自己的水平,
現在已升讀中三,正爭取保持成績,以便在選科時有多點選擇機會.

yovin  i agree with u . u are my model.  發表於 13-1-23 04:20
Ceci333  Agree.  朋友孩子中四都要父母請假幫溫習考試. 最有本錢跌倒是中一二. 中三又要揀科了.  發表於 13-1-2 14:51
安格斯媽媽  中學係要放手只在旁提點  發表於 12-12-31 13:35
smallfoothk    發表於 12-12-31 11:32

helenting 發表於 12-12-30 09:21
好佩服你哋睇得咁開,阿仔第一次統一測驗有三科唔合格,我完全接受唔到,但到派成績表時(佢間學校好得意, ...

其實都唔係咁睇得開,係非常擔心,只係既成事實,為有努力面對,而且剛升中的確需要適應,
我仔佢第一次考試通識/地理得4X分,IS/西史係9X分,中文5X英8X數7X中史8X分,
當時我又開心又有擔心,因為估唔到有兩科從未接足科目有9字頭,但又有兩科唔合格,
全級考2X,全班第5,同仔傾過補習問題,佢話唔想咁快補習,有信心靠自己下次考試一定會全部合格,
第二次考試真係做得到,我對佢信心都大咗。
現在我仔讀中二,最近嗰次統測..在中一試過唔合格的地理科有8X分,通識6X,平衡分都KEEP到,暫時鬆一口氣~

安格斯媽媽  好叻仔,唔合格都是差少少,中學還可以9x,7x已好滿足了  發表於 12-12-31 18:14

我仔學校一開學已經開TALK 教佢地TAKE NOTES,考試前又會CHECK晒佢地D NOTES BOOK.

到考試前我只係叫個仔溫晒所有自己寫既NOTES / WORKSHET    +    PRINT D 作業SOFTOPY俾佢做下 ( 一早買書時已經SCAN晒D作業).

上次統測成績算OK, 希望今次期中考考咁多科,都仲可以唔洗見紅啦。

yovin  杰媽!請問你兒讀哪校,可否pm我。  發表於 13-1-23 04:23
安格斯媽媽    發表於 12-12-31 21:40
‹ 上一主題|下一主題