用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 擁直屬小學中學 趕2015年轉型「死線」
樓主: 哈呣
go

擁直屬小學中學 趕2015年轉型「死線」   [複製鏈接]

回覆:擁直屬小學中學 趕2015年轉型「死線」

Jen 123 , 真的結龍,樓價真會飛!冇得把關,因為大抽獎!除非小學都脫勾直資一條龍,先有得把關!

Jen123 發表於 13-1-2 14:18
乜你真的相信會有太多月入萬多二萬元的家庭可以考入聖保羅男女、DGJS 這些神級名校嗎?不要幻想了!一家人準備一套戰衣也不是這個數目。
唔係相信, 唔係幻想, 而係真係見到.
好朋友既仔考到DBSPD, 同事女女考到DGJS, 無人事, 無宗教, 他們的家庭收入真的是二萬多左右.
他們仔女都讀得好開心, 完全無自卑/俾人睇唔起既感覺. 他們覺得同學家長中大多也是一般家庭, 雖然很有錢的也有, 但孩子們都不太著重這些家庭背景的.富裕家長們都是有禮貌很友善的.

786 發表於 13-1-2 14:10
St mary是試版。要縮班同小班。喇記同瑪記現在是大班大校。若是條龍,到時真是幸運大抽獎。名校網樓價顛左 ...
多謝提醒.我忘記了小班這問題.
如果名津校轉直資或縮班, 貧窮家庭孩子能上名校的機會就會減少, 這樣似乎是不太好的情況.
我相信天主教教會確是考慮了這些, 所以仍然未能決定應該點做.

至於政府點解要0甘做呢? 我都充滿左疑問...

回覆:四隻貓 的帖子

所以,我指大多數;不是指全部,香港人一年有幾多個考入牛津、劍橋、哈彿、耶魯呀,你還未明白?如果真的一個家庭收入只有$ 20000 ,DGJS 的學費是$5100 ,還有生活費、運輸費、書簿費;加埋我想基本已是一個這樣家庭收入的一半,12 年呀!不吃力嗎?

引用:Quote:786+發表於+13-1-2+14:10+St+mary是

原帖由 四隻貓 於 13-01-02 發表
多謝提醒.我忘記了小班這問題.
如果名津校轉直資或縮班, 貧窮家庭孩子能上名校的機會就會減少, 這樣似乎是 ...
是,這是天主教拖到今日都唔轉既原因。所以觀乎,脫鈎是最公平最保學生質素的方法,但又打破了傳統。

回覆:四隻貓 的帖子

當然,實際上我們沒有可能將全級 140 個小女孩的家庭背景逐一比較,不過,沒有足夠的實力去應付,開心與不開心,只怕自己知道!難道你身邊沒有朋友自稱嫁得幸福、生活愉快,卻轉頭同老公鬧離婚、分身家嗎?每一天睡在你身旁的人,你敢膽説對他(她)百分百完全相信嗎?我在自己的中學呆了七年,由中一至中七,走的時候才發覺原來有很多地方是我從未去過!

我不prefer神級直資。朋友親人是DBS 的老師都話裡面全都是有錢仔難教。識人入spcc同dbs都是有關係入。小朋友在當中,是上等人,但也不會知民間疾苦。

反而,喇記瑪記的小朋友,7:00從九龍城唐樓走出來搭校車多的是。小朋友在當中,是少了上等人的格調,但可以認識不同階層的人,很重要。

回覆:786 的帖子

786:你話你的朋友在DBS 教書,多數是有錢仔!麻煩你打大隻啲字!因為有人話窮人也可以考入呀!

Jen:dgj 5500 啦!
本人家庭月入差不多八萬,小女考dgjs , 我都驚afford 唔起,因有個細,你話淨交學費唔學其他野,我唔信!月入二萬,唔使供樓,0r冇學興趣班冇補習,家中三口only ,應該得!加埋租樓,三口都唔夠食,可能有秘撈唔定!

回覆:cautionchan 的帖子

所以我話!我不相信低收入家庭可以應付!老實說:考小學,家庭財才重要過小朋友能力,幾乎每一間都要填父母職業、居住地址,有些甚至學歷;你真的認為住公屋同住羅便臣道;父母是酒家侍應同父母是醫生、律師是沒有分別嗎?哪怕是大家現在的幼稚園,家長會的人有低學歷、低收入人仕嗎?比例如何?不講也知道啦!6億校園,我個人甚至認為考入大學比考入神級小學容易,因為,考大學全憑個人能力,再貧窮的人也可以考入!

DBS "全都"是有錢人士, 我不相信. 因我認識的有"少部份". 真的不是有錢人.  難教有可能是由小學開始收的學生, 是比較敢言, 自信, 自由. 亦切合DBS本身的風格, 所以學生們很有自己個性. 變成老師們口中的難教.

ANChan59  My really well-off friends, their kids study GSIS, CIS, HKIS in HK ..... ESF and VA more for middle class  發表於 13-1-2 17:51
ANChan59  Different person has different definition of well-off.....  發表於 13-1-2 17:48
四隻貓   其實點解大家成日覺得只有有錢人先讀DBS/DGS? 我識果d有錢人, 仔女多數係讀英基, 德瑞, 維多利亞果類國際學校的.  發表於 13-1-2 17:26
ANChan59  Any school has different social classes?  發表於 13-1-2 17:09
ANChan59   That's right.  發表於 13-1-2 17:08

回覆:ysnmama 的帖子

不過,講到底,小學甚至部分幼稚園的學費居然貴過本地大學學費,可能,全世界只有香港是這樣。

ysnmama  幼兒班有些收費亦很貴. 真的誇張. 愈細讀書愈貴.  發表於 13-1-2 18:13
ANChan59  Yes., very unique.  發表於 13-1-2 17:58

引用:DBS+"全都"是有錢人士,+我不相信.+因我認識

原帖由 ysnmama 於 13-01-02 發表
DBS "全都"是有錢人士, 我不相信. 因我認識的有"少部份". 真的不是有錢人.  難教有可能是由小學開始收的學 ...
應該有少部分係不是有錢,不過不是有錢的會供得好辛苦,當然每人有錢冇錢定義不同,不過我想冇錢極都要搵二萬厸上供得起!

ysnmama  DBS 小學學費其實不算很高了. 跟宣小, 九龍塘, 德望差不太多. 培正好像亦比DBS貴. 所以可能一般不讀官津, 也可能供得辛苦.  發表於 13-1-2 17:56

引用:DBS+"全都"是有錢人士,+我不相信.+因我認識

原帖由 ysnmama 於 13-01-02 發表
DBS "全都"是有錢人士, 我不相信. 因我認識的有"少部份". 真的不是有錢人.  難教有可能是由小學開始收的學 ...
或許那老師說多數。但無可否認,有錢佔大多數。記得前幾年,這裡有篇好爭論的出文。說女拔等神校如何收生。它用了基金作比喻。如政府高官一類,商界一類,醫生一類,奧運金牌一類,公屋一類等等,每類揀一些。識既當然易話為。

所以,唔係家底好勁就收,但競爭一定無普羅大眾咁大。

信不信由你。或可㝷回舊post.

ysnmama  至於女拔. 學費也貴一點. 已經五字頭.  發表於 13-1-2 18:06
ANChan59  Pls share the link of the 舊post. Can be interesting!!!  發表於 13-1-2 17:57

引用:Quote:原帖由+ysnmama+於+13-01-02+發表DBS

原帖由 786 於 13-01-02 發表
或許那老師說多數。但無可否認,有錢佔大多數。記得前幾年,這裡有篇好爭論的出文。說女拔等神校如何收生。 ...
Agree ! 有錢係冇甘大,冇錢可能120人中有十個,都叫有,同埋一定好outstanding and confidence 既小朋友,或者冇錢個D都係關係入,冇入知

ysnmama  如果有錢, 分分鐘12校網的家境也不弱的.  發表於 13-1-2 18:11
ANChan59  They wont label the students and no official numbers announced in the annual report.  發表於 13-1-2 18:09

其實st. mary 為左"一條龍"呢個光環真係要押個金漆招牌出黎, 表面上係對孩子的承擔, 另一方面為左保證中學部的貨源攪到火燒後欄. 佢地對收插班生積極左好多,同時反映勸退的手段亦相對提升, 好定唔好真係用家先感受到.

升小一的小朋友讀唔讀到上去,是很難說的。但家庭有資源support,如有個人補習老師,上門教樂器,周圍飛參加國際比賽,總是看高一線的。如果閣下是直資校長,在政府又cut budget, 又要支持學校資源,又要保持亮亮的戰績,閣下又如何做?

就算真是讀不上,有資源的家長,大可以出國唸書,絕不用再重回政府津校傳統教學。

現在流行只有中學變直資,不接龍,如協恩。

但如果想保龍,又要有質素,小學直資都應該係考慮,冇錢,有龐大家長support , 又可以自行栜蟀!可楽而不為?教會學校冇話一定免費教育!

引用:但如果想保龍,又要有質素,小學直資都應該

原帖由 cautionchan 於 13-01-02 發表
但如果想保龍,又要有質素,小學直資都應該係考慮,冇錢,有龐大家長support , 又可以自行栜蟀!可楽而不為 ...
我想,純靠估,要優質而普及的教育才是教會理念。變直資要揀學生要家長支持是哈羅個類學校的理念。聖公會協恩未走其姐妹學校聖保羅男女男和兩拔的路,也是在試巿場,看看早過統一收生可否「截糊(早收優質女生)」。天主教喇記瑪記如試單一中學變直資也頭大,尤其喇沙書院的校舍真是超大。

‹ 上一主題|下一主題