用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢和播道書院(將軍澳)
樓主: cleokiko
go

禮賢和播道書院(將軍澳)

回覆:禮賢和播道書院(將軍澳)

但朋友個仔係播道讀,話好深喎!禮賢係好,但實在太遠,所以才想再考播道或陸慶濤!但如果禮賢真係好好多,就真係無謂咁麻煩,考學校真係好煩!

回覆:cleokiko 的帖子

陸慶濤2月有第二輪報名,唔駛等明年,留意下!

回覆:bighead9849 的帖子

我知,但一定唔多位。

引用:播道行IB課程,+同禮賢唔同喎..+請想清楚那

原帖由 mandy304 於 12-12-29 發表
播道行IB課程, 同禮賢唔同喎.. 請想清楚那個較適合小朋友.  況且禮賢也是不錯的選擇, 何必屈就自己孩兒插班 ...
播道行IB?咪山草薬xxxx

cleokiko 發表於 12-12-29 13:33
但朋友個仔係播道讀,話好深喎!禮賢係好,但實在太遠,所以才想再考播道或陸慶濤!但如果禮賢真係好好多,
深唔深唔係問題,其實以公開試成績計,唔太明入讀播道優勢係邊?

mandy304 發表於 12-12-29 10:08
播道行IB課程, 同禮賢唔同喎.. 請想清楚那個較適合小朋友.  況且禮賢也是不錯的選擇, 何必屈就自己孩兒插班 ...
It joins dse and not join ib program.  

因為播道是新學校,收外來生,所以中學成績麻麻,但之後的中學學生,全是由小學直升上中學,應該未來有好轉!
都係果句,因為交通方便,一條龍!
但聽完你們講到佢咁差,可能都讀返禮賢,將來用何文田地址考中學。

播道吾係差,但'十二年活動教學+DSE'係有點'天方夜譚'了

做人至緊要開開心心 :-D

交通問題報校前没有考慮?

引用:因為播道是新學校,收外來生,所以中學成績

原帖由 cleokiko 於 12-12-30 發表
因為播道是新學校,收外來生,所以中學成績麻麻,但之後的中學學生,全是由小學直升上中學,應該未來有好轉 ...
羅氏、優中一樣由收外來band2生做起,人家一樣將band2生逆轉成band1學校!說實在將軍澳四直資播道成績最差,或許開心學校不在乎吧!

世事無絕對,平凡學校也會出尖子. 播小出了個雙優數學學生,但優才和陸慶濤也冇噃!

一個半個意義不大,2007 年天水圍都出個 14 歲 9 優會考狀元,唔通間中學又即時變名校?

回覆:extra369 的帖子

播道開心學校絕對認同,只是看見樓主出post為了一間開心學校令到兒子不開心留班有點非夷所思?樓主還有禮賢學校選擇算不錯了!

其實九龍東還有直資福建附屬學校, 也是一條龍, 有band 1英中 back up. 也是不錯的選擇.  

唔可以用留班來影容,我只是選擇了重讀小一!因為他是細仔,所以一早就打算重讀K2!後來改了想法便是一間直資私立都考唔到就重考小一!

回覆:yuenkw 的帖子

其實之前真係無想過考禮賢,只是朋友叫埋我一起去,話唔in家長,一次過!咪諗住試吓!點知最後反而只得這間最無信心的!前前後後考了6間,最後我連宣小都放棄唔考!考學校太身心疲累了!其實預咗考區外上校車必早!初時考私小個心是想用嚟作統一派位的後備!沒想過禮賢收咗之後,對所有區內官津完全不感興趣,因為禮賢的評價實在太好!所以最後咪想,不如再博吓區內直資囉。

當年播道、真道、港同和啟思都話做IB,真正埋位的就只有啟思,但只讓有錢和有力的揀,其他學生就感到很無趣。幾間標榜唔谷的學校,最終是入唔到大學的白老鼠就真是谷氣了。但不能全怪學校,因為是家長自願送仔女去讀。

回復 cleokiko 的帖子

禮賢辦學50年,近 2 年升讀 band 1 中學的比率達 64%(根據其學校網上公布),成績達到中游的不難有不錯的出路。

學樓上講,何必急於比個小朋友做白老鼠。

本身都住 TKO,小朋友都係日日 7 點前上校車返學,我呢 d case 應該爲數不小,企係將中個校車站 5 分鐘就知道!

回覆:Komama168 的帖子

真道已有IB了。

回復 cleokiko 的帖子

TKO 區內的陸慶濤都不錯,起碼有公開試往績,今年其接龍中學升讀本地大學的比率近 50% 以上。

上年幫呀仔報讀時得幾百人申請(該校通知收讀註冊時,書記小姐講),今年申請人數又過千了。