用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖嘉勒 vs 真光
樓主: allysharlin
go

聖嘉勒 vs 真光   [複製鏈接]

ting-ma 發表於 12-12-29 01:06
今年小六人少係呢一屆學童少, 請問和小一班數有什麼直接關係?

而佢又係如果西選學童?
真小全校各級共26班, 如果係維持不變的話, 當畢業班六年級只得3班的話, 理論上走o左3班小六應該只會收返3班小一, 再扣起約50個位比街外人考, 咁你話小一實際會收幾多人呢? 我相信唔洗識計微積分o既人都識得計...

唉! 都話o左全校各級維持 26 班, 咁 26 - 3 = 23, 之後 23 + 3 = 26, 因為課室數目有限, 唔係你話想收幾多班就收幾多班o架!
* 紅色 3 代表六年級畢業班, 藍色 3 代表新收的一年班...

ting-ma 發表於 12-12-29 01:21
我唔知大坑幼稚園幾多人一班, 比盡30人好吧, 計埋堅道(website 有數), 今年應該有194人graduate, 分5班都唔夠40人一班, 不過你話一定收街人我就唔知la..

可能我中文程度低, 誤解佢寫"幼稚園男女畢業典禮均可直升小學部"的意思.
真光堅道一級有4班, 只得60人, 大坑我唔清楚...

如果 2013-2014 真小小一只收 3 班的話, 當一班 50 人, 3 班便是 150 人, 扣起 50個位比街外人考, 實際只會收回兩間真幼約 100 個人, 若果真的如你所說的有 194 人的話, 咁咪有 94 人會被 out ? 理論上數就係咁計...

yslgirl  照推斷得3班小一的應是2014-2015年度.  自私d講句我地入小學年度是2016-2017, 推斷會開5班的.  發表於 12-12-29 10:21

就算真係得三班,應該都收得晒,最多唔開放比外人考,或者增加每班人數。
因為每年都有唔少學生入到名津校,或者因考到更好的學校而放棄,唔會個個升讀真小。
無可能網頁係寫明可以直升但唔比直升架。
不過我好奇,點解偏偏果一年得三班咁少?

t3carol  所以唔會收唔晒, 應該係搵出咩問題唔收囉~  發表於 12-12-29 18:31
t3carol  Agree! 如果我有25分夠入名津,又或我大把錢,我都入第二間啦  發表於 12-12-29 16:53

oooasis 發表於 12-12-29 01:43
就算真係得三班,應該都收得晒,最多唔開放比外人考,或者增加每班人數。
因為每年都有唔少學生入到名津校,或者因考到更好的學校而放棄,唔會個個升讀真小。
無可能網頁係寫明可以直升但唔比直升架。
不過我好奇,點解偏偏果一年得三班咁少?

唉! 課室數目有限, 人數都有上限的, 不可能無止境開班/加人的, 你留意下d數字o丫, 兩個年度都係只得26班, 咁幾多班畢業收就返幾多班小一都好正常o丫!

有冇得直升係睇下你小朋友有冇獲派留位紙, 派留位紙係o係11月份, 學校唔會等到統一派位之後先至要你交留位費的, 即係話唔會全部人都派留位紙, 如果到時真係全部都讀返真小的話, 是問邊有咁多課室收返全部真幼的學生, 我相信若11月派留位紙的話大部份人都會留位o羅, 若果係自行分配學位之後可能會少d...

你有冇聽過真小有邊一年係停收街外人o丫? o係一間私小o既立場同利益收一d叻o既街外人係好附合經濟效益的, 有咩原因要停收呢? out 走d唔o岩心水收返d合晒要求o既又有咩問題o丫?
*若有咩其他較敏感o既問題可pm我, 我會盡量解答你o既疑問, 我相信各位家長都有足夠o既判斷能力去衡量是否可信, 睇完聽完當參考或是得啖笑請自行取捨... 謝謝!

t3carol  你究竟有冇OFFER? 係咪WAITING, 想人唔讀~  發表於 12-12-29 11:08

回復 picture 的帖子

yes, 除非以下情況, 否則大家一齊參加政府的中學派位辦法, 有聯繫或直屬中學的小學將沒有升中的優勢.

1.  中學和小學結龍, 例子如天神與st.mary.
2.  中學轉直資或私立, 擁有收生自主權, 例子如聖保祿學校, 德望學校.
3.  政府再delay2015要轉一條龍的死線.

我了解係咁, 有錯請更正.

spmok1999  我睇你都係揀大坑好d...  發表於 昨天 09:09

點解呢?

t3carol  明晒,即係佢小朋友讀堅道,因為佢只知堅道人數,唔清楚大坑的,同埋極有可能佢係比out果個。如果係又唔怕講呀,起碼可以探討下。  發表於 12-12-29 16:58
spmok1999  我覺得係正校同副校o既分別, 正校收生我覺得會嚴格d, 錯配o既機會相對細d, 而冇得直升的消息亦都未曾見過是講大坑的, 所以我覺得讀大坑會穩陣d...  發表於 12-12-29 14:31

回復 yslgirl 的帖子

真光今年不收那幾位幼園生,主要係carine road 那間, 你放心, 揀大坑啦!!!

spmok1999  bingo, 大坑有冇唔收就唔清楚, 但起碼沒有不利消息流出...  發表於 12-12-29 14:33

回復 allysharlin 的帖子

i have both offer last year, it is very difficult to choose in between this 2 school.
Afterwards, I go to the Open Day of St Clare Primary School, I found that the primary section is a very very small place. Classrooms are very old and dull. I mean 光線不足, and there is limit place for the child to play. This is my concern. How come if my kid be there for 9 years? But one thing that I really appeciate is the teacher are very nice!!!!

Finally, I choose TL. Though every one says it's english standard not very high, they can learn English from many channel apart from school. You know, 聖心, 協恩, St. Stephen's girl also are  中文小學, but all they are good school. TL teachers are nice too, they all are experience and detail minded. My girl enjoy her school life very much. And the teaching method is 活動教學 in the stage of kindergarten. Very nice!!!!

Also, If I am a child, I love a big campus. So much fun there!!!! I suggest you all can read through the website of both primary school then you will know which one you would like to choose.

famil1201  所以唔好麻目相信名牌, 客觀D 睇事實.... 我都覺得St Clare 個Campus 太細.... 先天不足, 死症;不過就係一間好學校...真光校舍靚好多!  發表於 12-12-29 23:16
famil1201  所以愈來愈多名中學同自己小學脫離改直資來保障質素,  協恩就係lar... 佢中學係公開招生, 聽講聖保祿中學都會改直資....  發表於 12-12-29 23:12
famil1201  又冇関係只可以讀私校直資,如真光, st Clare ,見到佢哋D成績愈來愈好反而冇諗過俾$讀書嘅,夠分嘅,好彩抽到嘅,就直上讀名津小津中,學校對學生質素冇say   發表於 12-12-29 23:07
famil1201  聖心都有公佈入大學率及文憑試成績; 有D傳統津校名氣大, 可能因為校舍靚, 唔駛$ , 但係好多中產或者肯為子女付出較多教育支出, 而又冇宗教  發表於 12-12-29 22:59
famil1201  而家學校公開試成績是公開, 你可以上網睇番聖心,聖士提反近幾年公開試成績, 唔計文憑試,聖士提反中七入大學率得七成  發表於 12-12-29 22:54

引用:回復+yslgirl+的帖子 真光今年不收那幾位

原帖由 rinarina 於 12-12-29 發表
回復 yslgirl 的帖子

真光今年不收那幾位幼園生,主要係carine road 那間, 你放心, 揀大坑啦!!!
你知道不收那幾位是什麼問題嗎?

t3carol  我見我個仔的同學仔去旅行時, 追家長打人地PAT PAT同咬人, 你話驚唔驚; 我當時不知幾想同老師講, 但又怕老師覺得我係怪獸家長, 所以冇講~  發表於 12-12-29 18:34
spmok1999  t3carol  , 唔好嚇人, o個d只係比較活躍o既小朋友, 而唔係野獸, 怪獸的只是講家長而唔係講小朋友...  發表於 12-12-29 14:59
t3carol  相信係果幾個有D問題的, 而唔係冇位~ 因為我今年去學校旅行都見到一個小朋友好有問題的~ 佢對人有攻擊性的~ 我都俾佢嚇親~  發表於 12-12-29 11:11

回復 isa_ty 的帖子

i can just tell it's not because of 學額問題.....

spmok1999  要out人梗係要搵理由, 只係個理由你覺得合唔合理, 但學額數目係好直接影響到會被out的人數, 至於要out你總會搵到藉口/理由的...  發表於 12-12-29 14:39

你地計咩數呀? 年年的家長有唔同的心態, 因為真光係私小但可以大抽奬, 如果抽到好的唔駛錢, 俾你都走啦~ 所以唔會全部真幼的學生上晒真小的~ 但佢講明一定可以直上真小, 咁做咩仲要計呢?? 我只聽過K3唔選直上真小, 冇聽過K3冇位上真小囉~

spmok1999  如果學位得90個學校係唔會派100張留位紙的, 如果到時只得80個直升的話咁餘下10比埋街外人申請...  發表於 12-12-29 16:03
spmok1999  派留位紙係11月, 如果派留位紙比你會唔會先留位o丫? 理論上留o左位學校就當你會讀, 決定唔讀的只會係留位之後o既事...  發表於 12-12-29 15:03
spmok1999  佢地唔會承認係判斷錯誤, 總之決定o左就唔會更改, 至於可唔可以想辦法補求就自己諗下啦...  發表於 12-12-29 14:46
spmok1999  話有問題的去check過之後話冇問題的, 佢地仍然會用第二d/其他理由同你講, 仲之就會講到問題係出自你小朋友...  發表於 12-12-29 14:45
rinarina  True!!!唔收返上真小係有reason的,不要亂講話小學無學位LOR.....  發表於 12-12-29 11:00

That would be the same case for St.Clare starting next year onward. There were some parents who asked the principal, and she replied as follow:
之後原則上都係 (100%直升), 但唔想講成guarantee .... 因為有d 學生明明有學習問題, 如注意力不足, 讀寫障礙.... 但D 家長執著學校係直上, 而不轉校.... 所以留點彈性給學校 (quoted from a St. Clare parent)

spmok1999  St.Clare 都有冇得直升, 消息係o黎自真正用家的, 但數目一定比堅真少...  發表於 12-12-29 14:50
spmok1999  佢地唔會承認係判斷錯誤, 總之決定o左就唔會更改, 至於可唔可以想辦法補求就自己諗下啦...  發表於 12-12-29 14:48
spmok1999  話有問題的去check過之後話冇問題的, 佢地仍然會用第二d/其他理由同你講, 仲之就會講到問題係出自你小朋友...  發表於 12-12-29 14:47
rinarina  that's the point!!!  發表於 12-12-29 11:20

回覆:聖嘉勒 vs 真光

我仔讀緊大坑真幼,有機會直接問過岑校長升小問題,她回答係直升。 都問過今年K3 家長,真幼派留位紙俾學生,填好交留位費就可上真小,不需要面試.

如果小朋友真係唔適合傳統教學,真小三測三考,家長要有心理準備,可能其他學校更適合小朋友。  

t3carol
你究竟有冇OFFER? 係咪WAITING, 想人唔讀~
你自己諗下啦, 我講到咁實牙實齒, 仲要講到天打雷擘, 如果你唔相信就當我唱歌啦!

我亦都唔想再解釋咁多....

yslgirl 發表於 12-12-29 10:15
回復 picture 的帖子

照推斷得3班小一的應是2014-2015年度.  自私d講句我地入小學年度是2016-2017, 推斷會開5班的...
冇錯, 數係咁計, 5班直升o既機會當然係大過3班好多啦, 但亦都唔排除會有 out 人的機會? 始終有個心理準備好d..

spmok1999 發表於 12-12-29 14:21
你自己諗下啦, 我講到咁實牙實齒, 仲要講到天打雷擘, 如果你唔相信就當我唱歌啦!

我亦都唔想再解釋咁多... ...

t3carol 發表於 12-12-29 15:10
不如你講下自己有冇offer仲好啦,我老公在真光教書,有朋友在真小教,都冇聽過話唔收! ...
算啦! 真小唔知真幼事, 你唔知或冇聽過唔代表冇發生, 如果你真係想求證可以打電話比校長問清楚, 我唔相信校長會 "x大眼講大話" o羅!

我亦都唔想多解釋...

依家又證實多一位小朋友冇得直升, 而男仔冇得直升o既比例同女仔比仲大好多o添....

t3carol  其實你囡囡只係讀堅真, 根本唔知大坑的野有幾多; 全部係估的, 會嚇親人囉...  發表於 12-12-29 21:14
‹ 上一主題|下一主題