用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 嶺南vs維多利亞
go

嶺南vs維多利亞 [複製鏈接]

而家讀緊嶺南,但維多利亞收咗出年K1, 唔知邊間好!

1    0    0    0

譚美 發表於 12-12-24 18:46
而家讀緊嶺南,但維多利亞收咗出年K1, 唔知邊間好!
嶺南Happy school 老師有愛心,小朋友可學到做個有禮貌的人但課程就太簡單了如要考直資or私立就一定要自己出外學其它東西。加上現在校園在小西灣個人接受不到。小女也是在嶺幼畢業的(東山台)

你當初報維記,一定係覺得有d野比讀緊果間吸引。咁而家你覺得果樣野,仲重吾重要?
如果覺得緊要,就轉。如果覺得屋企都補充到,no big deal,咁就算lor。

回覆:嶺南vs維多利亞

選嶺南平好多,有全日班,但遠
選維記語文強,利升私直小,但貴
我去年有這兩個pn選擇,最後選維記
我幾個朋友pn讀嶺南, k1轉去維記
相信升學係主要考慮因素

iamadc 發表於 12-12-26 16:14
選嶺南平好多,有全日班,但遠
選維記語文強,利升私直小,但貴
我去年有這兩個pn選擇,最後選維記
想問你維記K3考直/私小的成績如何,例如dgs,spcc等收唔收呀?想看看有何分別!

回覆:wanching0709 的帖子

我統計過所有維記畢業生,29%上維小,另約三分一上我認為是一線學校,其中最多人入係高主教(23人),港同(21人),瑪利曼(21人),st Paul coed 有18人,英華14人,DBS 7人,dgs 12人,其他主要去二線私立直資或地區一線(我的定義係沪江小學係東區一線),以上係去年679個畢業生的數字,我係上網dl 去excel 計出來的。還有,維記上國際學校只有零星數字,只有2%,唔係其他人想像那麼多

iamadc 發表於 12-12-26 21:03
我統計過所有維記畢業生,29%上維小,另約三分一上我認為是一線學校,其中最多人入係高主教(23人),港同 ...
因為不少IS係早一年,如ESF,CIS和弘立等,入果dIS的學生,讀完K2就走。

回覆:嶺南vs維多利亞

我覺得嶺南老師好ok, 但課程好淺!
而維多利亞好似出名D,希望可以升好D既小學!唔知好諗啱唔啱?

Jane1983  都係ga!  發表於 12-12-27 22:29
‹ 上一主題|下一主題