用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 施政報告下月出爐 幼園納入免費教育
樓主: cherrymummu
go

施政報告下月出爐 幼園納入免費教育 [複製鏈接]

引用:唔係呀跟住址派位,逼人搬屋,只把小一制度

原帖由 elysion 於 12-12-24 發表
唔係呀跟住址派位,逼人搬屋,只把小一制度推前到k1,希望學券直接資助家長,讀私校都可用。

...
咪係,佢唔好搞咁多野啦,因就大方些,所有人唔理讀咩學校都有學券。又話要搞統一派位,咁個個搬晒去九龍塘啦!又要搞埋幼稚園,一陣課程又要俾你管,家長連小小選擇權都冇埋!

回復 caroleesw 的帖子

我都係咁諗, 估計都係得個講字, 要真正推行, 唔知駛唔駛十年八載, 仲有可能中途夭折, 唉......
『人皆養子望聰明,我被聰明誤一生;唯願孩兒愚且魯,無災無難到公卿。』--北宋.蘇東坡《洗兒詩》

今日報導果然說不會短期推出, 姿態多於實際!

施政報告提15年免費教育

【本報訊】行政長官梁振英明年一月中發表首份《施政報告》,除推出房屋、扶貧等各項政策,教育亦是另一重點,預料梁振英將會履行競選政綱,在施政報告中交代十五年免費教育的發展方向。消息指由於教育界對「免費」兩字仍有頗大爭議,預料教育局明年將先成立工作小組,研究免費教育的推展模式。

消息人士透露,政府有決心發展十五年免費教育,但首先要解決多個問題,例如目前有九百多間幼稚園,全屬私人物業,規模由「十幾人至千幾人都有」,部分處於商場內,亦有部分位於教堂中,租金開支可以有很大上落空間。假若政府全數資助幼稚園學費,便會造成「政府幫幼稚園交貴租」的不公平現象。

研究需時數年 先推短期措施

第二大問題則是地理問題,若將中小學的全港派位模式適用於幼稚園,不少學童將需要跨區上學,屆時勢必增加家長負擔。「小學生都話可以勉強搭巴士,但幼稚園學生,一定要人陪返學。」據了解,目前幼稚園教師沒有劃一薪級表,一旦將幼兒教育納入免費教育體系,則要計算幼稚園教師的薪水,是否與中小學教師看齊。所以消息人士指,就算梁振英下月宣布正式推行十五年免費教育,最少需要數年時間進行醞釀及研究。不過,政府或會推出短期措施,例如增加幼稚園學券制的資助額。
『人皆養子望聰明,我被聰明誤一生;唯願孩兒愚且魯,無災無難到公卿。』--北宋.蘇東坡《洗兒詩》

咁私家幼稚園將會競爭更大!

引用:今日報導果然說不會短期推出,+姿態多於實際

原帖由 cherrymummu 於 12-12-25 發表

一如所料,無能“正苦“,“垃圾“局,資詢三年,討論三年,拉布三年,三年又三年,申請入籍火星好過

引用:今日報導果然說不會短期推出,+姿態多於實際

原帖由 cherrymummu 於 12-12-25 發表

一如所料,無能“正苦“,“垃圾“局,資詢三年,討論三年,拉布三年,三年又三年,申請入籍火星好過

回覆:ashleycece 的帖子

唉!認真嘥氣!
香港的教育真失敗! 今年噤樣,下年又噤,後年又噤!好心唔好攪噤多野!認為一蟹不如一蟹

回覆:BBPro 的帖子

回覆:施政報告下月出爐 幼園納入免費教育

到現界政府數年後拍版去馬,下界政府又收回重新研究....

我覺得有d多餘,小學夠免費教育喇,咪一樣好多私校直資可以收學費。

簡簡單單,每位入讀幼稚園的小朋友派兩萬學卷,你唔好理我讀邊間好唔好!我地搵幼稚園巳經夠煩,唔想再填d乜鬼甲乙丙丁form:;pppp:

bbqueendom    發表於 13-1-14 13:24
shirleylee_0514   YES ! 簡單直接, 唔洗煩, 又唔洗介入幼稚園, 又唔洗要求小朋友讀邊間 !  發表於 12-12-27 13:54

收買唔倒人心, 仲一獲泡...

我只希望政府解決雙非兒童問題....香港不同外國, 香港地細, 人口多, 在外出世而攞到入藉當然無問題, 外國地大校多....但香港只係外國百入之一, 空間咁小...我地土生土長香港人所生的B根本無容納空間, 又無$移民, 想搬去D好學校附近又勁貴價....都唔知而家係咩世界

係,人人派兩萬 KG 津貼最好,唔好煩。不過我覺得現在政府幾有心去幫市民呢度慳d果度d. 起碼你知佢個政府有做野先啦。貪曾最冇用。

bobo101^*^  agree  發表於 13-1-14 13:06

引用:係,人人派兩萬+KG+津貼最好,唔好煩。不過

原帖由 amberpan7 於 12-12-28 發表
係,人人派兩萬 KG 津貼最好,唔好煩。不過我覺得現在政府幾有心去幫市民呢度慳d果度d. 起碼你知佢個政府有 ...
起碼佢肯做,有個心先啊,呢啲係貼近民生嘅野,我真係覺得佢比前兩任好,啲人社x聯攪攪震個嘈生哂又有咩實質意見,搞到個社會粗聲粗氣

消息:研究落實15年免費教育
http://news.now.com/home/local/player?newsId=56550

幼教界倡提供校舍租金津貼
http://news.now.com/home/local/player?newsId=56551

我話唔知可唔可以,例如用退稅這些辦法,直接使父母為香港人的孩子受惠,費事班雙非又來搶香港資源。

小學派位,已經比這班人搶得就搶。教育局班庸材就是話知班香港父母死活,嬲嬲嬲•••••

點解他們唔學加國,孩子雖是加國人,如他們要回流加國享受免費中小學教育,為小孩照顧角度出發,其父或母必須陪讀,即他們必須有居留權。

雙非要留港讀書,其父或母亦必要有居留權,因現今實在太多雙非童留港由其所謂'監護人'照顧,製造太多家庭問題,說不定這班雙非兒在這有缺陷家庭環境成長,將來變成癈青。

廢靑,點止,最慘係入埋黑社會教壞我們的細路

個人覺得我唔好理佢出發點如何,起碼有機會改,諮詢時,有意見應盡情表達,當然亦唔知最後結果如何!起碼有機會改。問心,如果樣樣都閙,改又閙唔做又鬧,真係憺心將來社會的政府還有冇人肯出來做實事。好似班垃圾局有些嘅人工最好賺 閙就最容易,落手做事嘅人又唔係佢哋,閙之嘛,幾容易,嘩眾取寵就高薪入袋!但從冇務實建設性話出來!

有好過無
‹ 上一主題|下一主題