用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 施政報告下月出爐 幼園納入免費教育
go

施政報告下月出爐 幼園納入免費教育 [複製鏈接]

統一派位或自主自選
施政報告下月出爐 幼園納入免費教育

【蘋果日報報導】全港十多萬名3至6歲幼童將可免費讀幼稚園。特首梁振英下月發表第一份施政報告,將會宣佈推行十五年免費教育,把3年幼稚園納入為免費教育,全港幼稚園生獲政府全面資助,教育統籌委員會研究推行計劃,包括採用中小學的類似制度,由政府統一派位及訂立統一課程;或保留現有學校和家長自主自選特色,政府只提供資助和有限度監管。

記者:呂焯均

政府由2007年起為幼兒教育提供「錢跟人走」的學券資助計劃,津貼學童學費,資助額每年按綜合消費物價指數(綜合指數)調整,現時每名學童每年資助額為16,800元。參加學童只可選讀非牟利幼稚園,學費不能超過教育局規定上限,半日制每年為25,200元,全日制50,400元。有些幼稚園認為資助不足平衡辦學成本,沒有參加甚或退出,本學年參加的幼稚園只有730間,比上學年減少21間。

政府消息說,梁振英將會在施政報告宣佈全面資助幼稚園教育,並交由教育統籌委員會研究推行具體辦法,希望在現屆政府任內拍板和正式推行。

兩方案供公眾討論

消息指出,教育局初步評估資助政策有兩個可行方向,一是政府按現行中小學教育,由政府直接撥款給學校,並設立統一制度,包括為公平和方便幼童原區就讀,設立分區的統一派位制度,教育局會制訂統一課程及監管制度,為幼稚園教師劃一薪酬。不過,有意見認為教育局介入太多,反令幼稚園教育缺乏彈性,統一課程內容也會引起很大爭議,家長會擔心變成中小學般太着重學術,幼稚園生成為另一批填鴨。

另一方向是用類似學券制的錢跟人走,然後保留幼兒教育界的自主角色,百花齊放,有些學校可能以啟發為主,有些則以知識為主。政府對幼稚園質素只訂立基本要求,校方可自訂教學和課程內容,讓家長按自己要求而選校。教育局預計兩方案都會引起熱烈討論,故需先取得社會共識才會作決定。

資助金額較學券多

至於資助水平,教育局需研究參考因素,其中一個是幼稚園現時的學費中位數。無論如何資助,金額一定比現時的學券多,足以為家長支付全額學費。若家長選讀私立幼稚園,學費高過資助額,家長要自己補貼。
香港教育學院幼兒教育系助理教授卓黃國茜指出,政府在新資助制度下,不應該收緊對學校的監管或把課程統一,應讓學校自主,有彈性,「唔應該要班幼稚園生背誦,要有多啲活動」。  
   3    1    0    1
『人皆養子望聰明,我被聰明誤一生;唯願孩兒愚且魯,無災無難到公卿。』--北宋.蘇東坡《洗兒詩》

怕且講得嚟、討論得嚟,再推行得嚟,我個仔都已經讀完幼稚園了!(p.s. 佢而家讀緊n班)

醒目開學勳章

回覆:cherrymummu 的帖子

Good that private kg slso included this time. At least one measure includes middle class.

呢份報紙報導,信唔過。

望在現屆政府任內拍板和正式推行。 ===希望係講得出做得到,早點造福市民

免費咪又會話多限制..課程淺..

回覆:施政報告下月出爐 幼園納入免費教育

係咪連所有私校都全包?

其實唔好分有無學卷唔學卷, 每一個小朋友都有一年書薄津貼 (好似老人生果金咁, 總之係hk 出世同hk 讀書都可以取) , 無論你有錢定無錢, 都可以取得!!

人地美國...一個小朋友出世. 供書教學到大學,...所以人地外國人唔怕生!!!
我地香港, 生一個都擔心呢樣擔心果樣la!!!!

回復 BBPro 的帖子

但外國人交好多稅喎, 香港人比較交稅少

iyct    發表於 12-12-27 01:02

咁而家既私立幼稚園究竟計唔計先????好似YORK呀KV呀SC呀咁.....

幼稚園都統一派位?  唔好啦卦, 麻煩政府唔好咩都要理, 又唔係做得好, 所有3-6歲孩童都有學費資助唔理你讀咩學校就好了.

幼稚園都統一派位?  唔好啦卦

唔知幾時先推行?一陣又比人拉布,有幾好計劃都無用,最後只淪為政客既工具,苦既咪又係小市民,無能“正苦“,“垃圾“局

唔要求多! 政府比個學卷萬六蚊我!唔好理我去邊處讀,我心滿意足!

不過我相信就算有,都唔關我地事啦! 西九文化區係98年施政報告提出(因工作關係,我肯定這年份沒錯),現在都未有建築物落成。但免費幼稚園教育要明年施政報告先提出,我個孫可以得益都偷笑了!

CY米鬼收買人心亂叫攪攪震啦

唔係呀跟住址派位,逼人搬屋,只把小一制度推前到k1,希望學券直接資助家長,讀私校都可用。

BBPro 發表於 12-12-24 12:59
其實唔好分有無學卷唔學卷, 每一個小朋友都有一年書薄津貼 (好似老人生果金咁, 總之係hk 出世同hk 讀書都可 ...
同意,加拿大仲有"牛奶金"津貼,相比之下香港父母冇400萬(現在應該唔止呢條數)都唔敢生bb
存感恩的心

回覆:晞晞爸b 的帖子

yes, 果時我好記得曾特首,只叫人生三個,但咩都無實施推出,佢真係無腦,唔通生三個真係去銀行可以人仔換人仔,我覺得佢只係想叫佢新抱生咋!

‹ 上一主題|下一主題