用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道 VS 聖芳濟
go

宣道 VS 聖芳濟

點揀?同點解?

回覆:宣道 VS 聖芳濟

宣道收到offer?

回覆:AlvinVSAlvina 的帖子

朋友!你開了題目,無比任何資料,叫人家去比較,你的是千金定公子,可以講清楚一些嗎?做個好榜樣,唔好求其打 2 隻字啦!

聖芳濟升中表现如何呢?

聖芳濟係中學?

講緊聖芳濟各(SFA)?

宣道應該未有消息喎!

Jen123 發表於 12-12-21 17:20
朋友!你開了題目,無比任何資料,叫人家去比較,你的是千金定公子,可以講清楚一些嗎?做個好榜樣,唔好求 ...

或者人地想問入邊間學校做校工前途同待遇會好d呢!  

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 12-12-22 02:36
或者人地想問入邊間學校做校工前途同待遇會好d呢!
用下個腦啦,呢個係小一選校討論區,唔係搵工跳槽呀C9

每人都有心儀小學,只不過,如有呢兩間小學offer, 你地會點揀!

回復 Jen123 的帖子

咁仔點揀,女又點揀呀!點求其呀!

你一開始開了題目,只打點揀?和點解?
現在才話是仔,例如有冇宗教!居住地點!因為兩者完全不同校網!

駛唔駛咁惡?宣道啱你小朋友一些,品德教育好些

回復 Jen123 的帖子

家住九龍城,冇宗教,因為我好少上討論區,所以唔知比咩資料!宣道同聖芳濟都出名,好多人都心中有數。聖芳濟升中校網冇宣小好,但宣小又要學多一樣音樂(本身剛學鋼琴)。

想聽聽大家對呢2間學校見解!

回復 魚王 的帖子

人家都係問見解,可不答,譏笑人家不是可恥行為嗎?只想討論及交流,本人並不想與任何人有口舌之爭!

其實,放心,你雖然自稱甚少上討論區,但是,能夠用 C9 責罵 奧脫福,我相信如果懂得什麼是身教,你公子一定有你強悍勇武敢言的性格,不論是宣小或聖芳濟各,他成績都一定能夠名列前茅,我見識淺薄,無意見了,退出討論,留待其他高人向你討教啦!

引用:其實,放心,你雖然自稱甚少上討論區,但是

原帖由 Jen123 於 12-12-22 發表
其實,放心,你雖然自稱甚少上討論區,但是,能夠用 C9 責罵 奧脫福,我相信如果懂得什麼是身教,你公子一 ...
我嘅高人意見,就梗係“聖方濟“啦!

唔好意思,“聖芳濟“先啱!見笑。

我嘅高人意見,就梗係“宣道"啦!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我prefer SFA (無去APS 面試)
原因:聽聞APS唔當鋼琴係一種樂器,唔太認同強迫小朋友學多樣樂器
另外,APS校園無戶外操場,雖然SFA校舍唔見得好好多,但起碼見到太陽
仲有,似乎SFA嘅資優教學做得好d (小兒無check過係咪資優,但數學上佢的確高最少兩年)

雖然好多人話SFA個校網無APS咁好,但因為我住個網都唔錯,所以校網唔响考慮之內

APS 初小應該讀得輕鬆過SFA,樓主請考慮埋小朋友做功課同應付默書考試能力

恐龍家

小曳人 發表於 12-12-22 15:28
我prefer SFA (無去APS 面試)
原因:聽聞APS唔當鋼琴係一種樂器,唔太認同強迫小朋友學多樣樂器
另外,APS ...
補充,其實唔一定要on top of 鋼琴學多一樣,唔學鋼琴亦可,我都打算如果我家細佬有幸入到都只學percussion

小曳人  我又補充:我唔想放棄俾阿仔學鋼琴  =)  發表於 12-12-22 16:34