用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 油天VS 優才 ?
樓主: evabbq
go

油天VS 優才 ?   [複製鏈接]

原來一句... 因了解而分開...予意深遠

透過這平台, 一這真心客觀的分亭, 可讓大家多點了解學校辦學之道, 不是說的那套, 是做的那套..

非常謝謝..

引用:如果+target+是+band+1+(a,+b+or+c),+標準

原帖由 Ktfk 於 14-04-03 發表
如果 target 是 band 1 (a, b or c), 標準不用這麼高吧?

請詳述多一點。謝。
根據每年油天派往中學成績單上,最心儀那些中學都只有一兩個名額入選。由於升中後只揀讀女校,難道更高!

Bluecat 發表於 14-4-5 02:26
那些年我認識的幾個來自不同年級,有正常,有資優加個別問題的同學都絕對不是行為問題,而是成績問題而被勸走 ...
我都聽聞優X校長好"假"....迫人上埋d小一入學講座, 上足十堂, 內容全是"hard sell自己間學校點好點勁, 個人感覺反感兼無聊....講愛心, 都係天主教學校好, 人地真係做到有教無類....

Bluecat    發表於 14-4-6 01:02

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:Bluecat+發表於+14-4-5+02:26+那些年

原帖由 KittyMelody1 於 14-04-06 發表
我都聽聞優X校長好"假"....迫人上埋d小一入學講座, 上足十堂, 內容全是"hard sell自己間學校點好點勁, 個人 ...
我上咗頭幾堂,唔覚hard sell ,反而覚得對我認識資優教育,親職等有幫助!
不過聲明:我係鍾意聽講座嘅人

恐龍家

回覆 Bluecat 的帖子

聽講座時有講明學生操行及成績要達標才可升優中。想請教呢幾位學生如不是操行問題,那麼他們的成績是從何時開始唔達標的呢? 學校有冇幫過呢d學生及幫左d乜及幫左幾耐呢(可否詳細d講)? 有冇同家長溝通呢?

KittyMelody1 發表於 14-4-6 00:14
我都聽聞優X校長好"假"....迫人上埋d小一入學講座, 上足十堂, 內容全是"hard sell自己間學校點好點勁, 個人 ...

真正有教無類的學校: 鮮魚行, 正生, 大自然.
請問你又去唔去呀?

如果你都唔去支持吓, 講什麼"有教無類"

rogerlam123  見過正生陳校長兩次, 覺得佢真係一個好校長, 有HEART有使命感!   發表於 14-4-6 18:08

引用:Quote:原帖由+KittyMelody1+於+14-04-06+發

原帖由 小曳人 於 14-04-06 發表
我上咗頭幾堂,唔覚hard sell ,反而覚得對我認識資優教育,親職等有幫助!
不過聲明:我係鍾意聽講座嘅人

...
與小曳人的感覺一樣,不覺得太hard sell, 家長講座反而令我加深了對學校在德育、體藝、英語教學及兒童心理等等各方面的瞭解,因為這些講座是由不同科目任教的老師及註校心理學家主講,家長其實可藉此瞭解學校是不是自己心目中想小朋友入讀的那類型。

KittyMelody1 發表於 14-4-6 00:14

你說得很對,都係揀返同自己相同宗教背景好,同聲同氣,check清楚邊間係有教無類(相信呢d學校唔需要經過果d討厭既分階級分level既面試);亦避免揀一條龍學校,就算要揀龍校,都務必揀一d唔理操行成績如何,保證直升既龍校;中學部成績如何? DSE如何? 不用理會,小學部好的話,學生升上中學是不會差的,最緊要有愛心及乎合有教無類原則便好了。學生唔達標的話相信係學校問題,可能係學校定既標準太高,一係學校無能,提升唔到學生。仲有,好認同果d講座確實無聊,有家長話想hold位都唔hold喇,費事嘥時間! 話咩希望家長了解學校喎, 點解佢要講d自己間學校點好點勁既資料比我地知呢? 關我地咩野事呢? 如果我地入到學校到時咪知囉! 我唔明點解要未入學之前知囉! 佢應該講d我地唔知既野例如人地學校點好點勁既資料我知嘛! 聽聞優中係band1 wor,但升中達標只係6、70分,我都好懷疑佢DSE點攞好成績囉!

回覆:魚兒小寶貝 的帖子

其實我自己係教書,校長的確對一間學校的發展好重要,但不是一切。
我以前教band1中學,之前分英中中中年代落車轉母語,個校長係個好有雄心嘅人,一方面hardsell學校,但又係乜嘢都鬧,對住老師學生都閙,push 到老師學生都怨。果時在街撞到個好曵的舊生,佢出去社會做嘢,識得多謝返我,但問我點解垃登單嘢搞咁耐,人都死埋,點解個校長都未走。你可想而知佢幾不得人心。呢位校長說話藝術真係唔得,但學校在佢在帶領的確上返車成為英中,穩坐在區內係頭幾間。
其實一間學校成敗,真不在校長一人。我做家長最重意D謙厚有實力的校長,但人冇完美,同埋都好講校長個人性格,個人嘅閱歷同精神信仰。但上述工作經驗又比我知道,校長佢有冇vision去帶學校追求卓越同佢識唔識請人其實對學校發展好重要。當然校長嘅大政策大方向對學生一定有影響,但老師對學生時間多,佢嘅對學生嘅教學同品格質素嘅影響其實先至最大。
一D個人經驗分享,所以唔好單以校長去衡量一間學校好唔好,唔好太好主觀。有D校長天生係公關能手,有D好有內涵,但未必夠aggressive,有D校長說話好似好唔掂,但學校一樣進步。我個人揀學校主要睇老師同學校一D增長數據,老師方面就真係要喺open day或其他場合同學生老師接觸多D,問多D,了解多D。

魚兒小寶貝  我係講緊反話啦!哈哈!  發表於 15-4-7 20:23

回覆 AgapePa 的帖子

首先, 優才是直資學校, 收生時是可自行決定取捨

學校對原校學生升中有要求是很正常, 可是之前 BK家長分亨的個案, 個案中小朋友未到升中階段已被叫走, 手法也很劣 (如屬實)..... 跟本是兩碼子的事..

我們不是聖人, 辦學的也都只是人.. 但總要有基本良心及承擔, 取錄學生後,  一方面家長不能要求學校萬能"包生仔", 學校也不應因成績未達標隨便捨棄(更施壓迫退)學生.. 

.

魚兒小寶貝  話說回來,觀乎那位家長對新校之滿意度,那麼之前是否錯配了?  發表於 14-4-7 00:06
魚兒小寶貝  我都好想知係點樣隨便捨棄,你知內情嗎? 可否告之?  發表於 14-4-6 23:52

以我所知如因成績而被勸退的, 之前都會有補底班(努力小組)幫下, 一段時間過後仍沒改善 (達標) 才會與家長相量去留。被勸走的家表一定不高興, 這是常情。
話說校長, 佢份人講嘢真係有好大嘅改善空間, 但係又不得不讚佢請到一班好老師, 用十幾年時間將優小由"商場小學", 發展到現在的情況, 難能可貴.

回覆 rogerlam123 的帖子

相信大部份優才家長都認同你所講既說話,包括我呢位過氣家長。

回覆 rogerlam123 的帖子

最初是在鯉景灣的地下,比商場還要細,當年參觀及面試完,沒有考慮入讀。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 Ktfk 的帖子

我知道幾年前有個Case係咁既:有位家長個女本身讀緊優才,後來佢細仔考優小一年級,結果reject. 但個家長不斷求校長,結果校長最後收左佢細仔,但就表明佢細仔其實未達學方入學最低要求。小一時,個小朋友因有學障,校方當時有配合,包括考試時,家長可幫忙讀卷,時間有加長同份卷有放大。(但唔清楚依家學校仲有無呢d安排?). 一年後,小朋友成績欠佳,結果要留班。到二年級時成績亦欠佳,結果又要留班。後來校長問個家長:「其實你仔係咪仲適合讀優才呢?」結果家長經考慮後決定轉校。
響呢d情況下,家長決定離開,又係咪學校100%錯晒呢?見仁見智吧!

回覆 dabbycheung 的帖子

你提到的都是十分基本的調適,其實學校要以成績成主打本身也沒什麼不對,一些名官津也是一樣,但如講一套做一套,這才引起反感和爭議(generally speaking,不是指gt是這樣)。

MrBeast 發表於 14-4-7 08:20
回覆 dabbycheung 的帖子

你提到的都是十分基本的調適,其實學校要以成績成主打本身也沒什麼不對,一些名 ...
同意,有些津校更被家長標榜為「有教無類」,真的講一套做一套!
我就背 d,不知道官校要這樣做,我以為做又三十六,又唔怕收生不足而殺校!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 14-4-7 08:36
同意,有些津校更被家長標榜為「有教無類」,真的講一套做一套!
我就背 d,不知道官校要這樣做,我以為做 ...
以style 而言,我自己本人比較喜歡新油天校長,在簡介中列出學生公開比賽的奬行(多到數唔到),又話明以油天的成績,當然功課有番咁上下(cant remember the exact words she used but pretty much thats what she said).

I know a guy who knows a guy.  他小孩在一地區名官校就讀,confirmed 有學障後學校竟然説沒有這方面的support. :(

回覆:ANChan59 的帖子

其實在任何類型學校,所謂勸退其實是十分平常和中性的時,是對長期在校追不上的小朋友家長的建議,只是大家睇得太負面。

學生在有跟進下長期追不上考包尾,即使學校冇比咁嘅建議,做父母都應該review吓讀下去係咪對孩子嘅學習同心理有利。換過環境未必是壞事,最重要是家長同學校溝通好。建議轉校由家長先開口就係合理,由學校開口就睇為「勸退」,咁樣睇件事就太武斷。

現在社會乜都講規矩法理投訴,要用手段迫走學生呢D嘢真係唔係講咁易。現實是勸完唔理中學都可以留咗三年一共讀九年都大有人在。

dabbycheung  同意!其實睇下大家點睇「勸退」呢兩個字,街外人會覺得「勸退」等於「放棄」!但我就覺得等於「提議轉去另一間更適合小朋友既學校」!  發表於 14-4-7 16:52
ANChan59  你誤會了,我只是回應Mr Beast 的官津看法,我沒有講直資的GT。我只是話個別津校既然會勸退就不要標榜有教無類,我反而接受到!  發表於 14-4-7 12:00
muichujamie    發表於 14-4-7 10:55

GT除左有努力小組比成績唔達標的小朋友外,仲有一D輔導班比成續below average的小朋友架。

muichujamie 發表於 14-4-7 10:58
GT除左有努力小組比成績唔達標的小朋友外,仲有一D輔導班比成續below average的小朋友架。 ...
請問有幾多人要去努力小組?

muichujamie  考試唔合格就要去,我唔清楚人數,我估每班都係得幾個。  發表於 14-4-7 12:50
‹ 上一主題|下一主題