用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 油天VS 優才 ?
樓主: evabbq
go

油天VS 優才 ?   [複製鏈接]

兩所都是好學校,但最大問題是一孩子VS兩孩子,夠分入油天已比人有優勢,放棄了就等如放棄埋細佬的優勢,近年考直資搵食艱難,到細佬升小年代相信會更激烈!總之前提是 : 諗掂細佬升小問題,選甚麼學校也不是問題。

雖然我唔中優才,但同油天比就會選優才,油天非常傳統需要小息時伏在課桌上安靜休息,對於坐唔定小朋友是很大考驗。油天成績很好功課多但並不適合所有小朋友

考中學壓力更大呢!優才有中學且成績不錯,不是更有優勢嗎?如果間小學日日10幾樣功課又多測考,還要學体艺樂器和比賽以考中學......咁跟著入,一定是好事?最緊要間學校適合大囝和近屋企,弟弟跟入只是方便家長煩少次。應選一間覺得最適合大囝的學校。

我自己都有兩個女,大囡已有優才offer,細囡讀緊K2明年又要為她搵小學,其實要對她們公平D,不能為了細妹而要家姐放棄一所好學校,細妹都要靠自己。

manmanchubb    發表於 14-3-31 02:28
muichujamie  我當年都係!  發表於 13-11-5 15:36

兩間都好, 但我會選近屋企的, 小朋友太遠返學會好慘。

新油天沒有精英班, 認識家長小五10月由優才轉來新油天.

cat_ma 發表於 12-12-22 10:25
優才有中學,升中唔使擔心!

優中係BAND 幾?

對優才無乜認識, 反而幾欣賞油天起無得選學生下, 都有唔錯既升中成績, 津校top 10 !

FATSHIT  新油天升中好,其實小朋友都努力了5年架(P1不計),真係幾多功課及小TEST, 默書  發表於 13-11-5 22:06

有細佬跟入, 一定選新油.  今年戰況已很激烈, 這個遊戲真係玩多次都唔想呀

這個遊戲1d都吾好玩。
但我個人都幾喜歡GT.

引用:Quote:cat_ma+發表於+12-12-22+10:25+優才

原帖由 KittyMelody1 於 13-11-05 發表
優中係BAND 幾?

對優才無乜認識, 反而幾欣賞油天起無得選學生下, 都有唔錯既升中成績, 津校top 10 !:good ...
油天沒錯是無得揀小一生,但有無想過點解喺咁都有咁好嘅升中成績?一屆百多人小一生有幾多可升上小六?

個個都話為細佬入油天, 有無考慮細佬Like唔Like

揀有中學BACKUP的小學, 我覺得最重要係在小學階段學野可以LONG TERM D, 唔洗為報中學而要迫住在六年內變超級殺亞人

回覆:evabbq 的帖子

我係過來人,大既已升小一,有個龍妹,今年見到激烈PN報名,出年K1一定跨lala,到龍妹升小一,人都din,現在擺大果個在津校係唔錯既選擇。我同阿妹壓力細左,萬一阿妺面試金口唔問,都唔會太大鑊。

醒目開學勳章

引用:新油天沒有精英班,+認識家長小五10月由優才

原帖由 Gloriasogashiwa 於 13-11-05 發表
新油天沒有精英班, 認識家長小五10月由優才轉來新油天.
真係?好少學生小五仲要十月先轉,唔知乜原因呢?
不過,我就相反,識一個小朋友在小二由油天轉過去GT的。

AgapePa 發表於 13-11-5 17:19

哈, 當你考私/直資學校全軍覆沒, 好徬徨既時候, 呢個唔錯既津校選擇將會係超級大救星, 仲會講LIKE唔like? 仲有, 唔好忘記, 間間私/直資學校都幾千人報, 係學校選你, 唔到你選學校....

Kitty1230  超級agre!!!  發表於 14-4-2 09:39

AgapePa 發表於 13-11-5 17:19
通常都係考慮個大like 唔like, 細個個考到更好或適合的可放棄自行,the choice is urs。不過in reality, 要跟兩個功課測驗考試都不是講玩.

MrBeast 發表於 13-11-5 22:08
通常都係考慮個大like 唔like, 細個個考到更好或適合的可放棄自行,the choice is urs。不過in reality, 要 ...

咪係, 有大既讀津校, 細果個如考到更好既, 變左有得選擇, 大細人個心定好多....

我其實都唔熟GT,新油天真係一間好學校,D小朋友我覺得幾純品。我覺得校長老師也很好,小朋友好開心。但比較多TEST,DICT。最好家長能全面SUPPORT,遲收工返去再教功課就好夜才可覺覺,除非小朋友自己搞掂D功課。

回覆:erniewellie 的帖子
新油天每年小一有五班,收生人數約160人,及每年收小二至小五的插班生,每級約1至2人.
新油天從小一至小六,每年每級都是開五班,人數亦相約.油天有咁好嘅升中成績,全頼師生共同努力的成果,敬希各位尊重.

回覆:油天VS 優才

有细就一定唔使谂啦

‹ 上一主題|下一主題