用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 delete
go

delete

delete

oliting 發表於 12-12-20 10:03
自閉症兒童可否好番??

我諗真係好難有人確實咁答到你。因為連成因都未確定到。
積極向前看,唔好用「好番」呢個字規限自己。我自己就會將今天的兒子和昨天的兒子比較,看看進步了多少;再看看自己有什麼未做得好的,再努力啲,盡最大努力,推佢更上一層樓。

唔知你有冇睇之前港台定星期日檔案。最後一個靚仔患者(都三十幾歲,真係幾靚仔 ),我好 buy 佢一段說話。佢話:點解社會只可以有一種溝通方法?我認為自閉嘅係個社會。

佢嘅說話,雖然沒有使我減慢要阿仔努力融入主流的步伐,但亦令我反思咗好多野

回復 jjcow 的帖子

成因,可能聽完光明頂於12月12日陶傑的節目,都可能找到其中一個,
雖然唔多人會信。

http://youtu.be/rkwX_mOjQk0

*不喜歡馮XX醫生者,可以不聽。

回覆:自閉症兒童可否好番??

Thks for sharing..

Thks for sharing..

如果沒有太多錢俾小孩訓練班可以怎樣幫他呢?thks.

引用:如果沒有太多錢俾小孩訓練班可以怎樣幫他呢

原帖由 oliting 於 12-12-21 發表
如果沒有太多錢俾小孩訓練班可以怎樣幫他呢?thks.
其實無論錢多錢少,最重要都係家長嘅態度和付出。如果真係太緊拙,建議你參加努力試嘅家長課程。我自己無時間參加,但睇晒創辦人嘅著作。有家長朋友有參加,佢地都話獲益良多。

Thks!

回覆:oliting 的帖子

我有格言,有錢有玩(做訓練),無錢都要玩,最緊要玩.(我都無錢的,我會網上及報紙上找資源(找D平的課程給小朋友及自己聽多D講座及一定要同小朋友訓練時自己消化后要生活化.

“can children with autism recover if so how ”
你可以GOOGLE一下这篇文章,不是坊间的估计,是比较严谨的学术论文,有30几页纸,老公化了一早上读,觉得儿子以后RECOVER的可能性都很高。这篇文章主要是讲了三个因素:
1. 智商
2. 语言
3.早期训练
如果这三面都好的话,大概都有50%的机会能成为正常人。
我不知道如何上传PDF,否则可以上传大家可以分析一下。不过网上是可以下载这篇文章的。

Thanks

ttrrmm 發表於 12-12-22 09:58
“can children with autism recover if so how ”
你可以GOOGLE一下这篇文章,不是坊间的估计,是比较严谨 ...
如果这三面都好的话,大概都有50%的机会能成为正常人.....!?!?

我想ttrrmm 的正常係指小朋友同其他主流小朋友的學術程度及社交表現無顯著的差異。有錯請更正。我都好貪心想我仔入小一前進步到這個程度,努力中。

完全好晒?唔知。、
但朋友的小朋友1歲半評自閉,2歲入i位。期間上幼兒老師,遊戲治療…
而家小三冇同學校講,但亦冇收投訴。
小朋友仲有d特徵,如:喜愛的話題不停講…
/

回復 myson727 的帖子

樣樣食物都有問題
一陣地溝油,用未分類垃圾做肥料種菜,打針雞......
點避免,..........
最終咪又害0左下一代

回復 jjcow 的帖子

就係成因都未明
但自己兒子中了,內心心痛文字唔可以形容
我之前都0甘諗,點解要係我,
因為死因都要理由.......理由係咩??????我衰咩??
坐監都要有理由
答案係成因未明........幾難受
同埋我覺得a仔奇妙地方係個個小朋友徵狀
可以好唔同,但都係歸類係a仔
現在我都唔諗0甘多
今日兒子比昨日兒子進步,我巳感到安慰
我目標係兒子可以照顧自己,有份工作,過正常人生
如果可以做到0甘樣,對我來講巳經好番

回覆:apple~y 的帖子

其實,系光明頂個節目尾聲,都比左d好實用的意見,例如:
- 用玻璃或不鏽鋼器皿來代替膠的
- 食有機食物(比較乾淨食物)
- 逆滲透過濾水機,我家、亞媽亞姐家都裝左,最近才知自已office部水機都有逆滲透過濾,