用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) KTS(PS) 2ND INTERVIEW
樓主: smlsml
go

KTS(PS) 2ND INTERVIEW  

Yanamami你細都係讀跟KTS?另其實KTS會否年年加學費?

Yanamami  大細都係. 大已F2. Yes, 年年加dd.  發表於 13-1-4 20:44

回復 awowo 的帖子

爸爸都有被指名答起跑線問題, 爸爸就搏一搏答不同意. 另外, 我們還有每日有多少親子時間的問題.

回復 ha8mo 的帖子

咁難條題目 ,主任都係問下放假會同仔仔做D乜,心目中理想的小學係點!

全部議論題:

立論

結論

引用:全部議論題:立論正反結論

原帖由 Yanamami 於 13-01-04 發表
全部議論題:

立論
真嘅?我高談闊論亂講咋!
訍論文我強項喎,可惜我一早唔知喺咁

引用:全部議論題:立論正反結論

原帖由 Yanamami 於 13-01-04 發表
全部議論題:

立論
不過要正反兩邊,提出論點及論證。每提要講成7-10分鐘。咁老師問唔到咁多題喎 ?

Yanamami  長話短說, 咪長篇大論.  發表於 13-1-4 22:37

回覆:KTS(PS) 2ND INTERVIEW

我都係問「求學不是求分數」呢條。我答某程度同意,因分數太低會影響小朋友的自尊心和自信心,亦希望小朋友可以對自己的學習有些要求,這是與學習的過程有関。但如為了一、二分,名次高低而吹毛求疵,這樣就失去左學習的真諦了。始終在小學的學習過程,小朋友是需要培養學習的興趣、自我學習的習慣。
我覺得我咁答法唔夠aggressive,其實係唔係應該話要考到好中學鋪路呢?

Yanamami  KTS唔算好aggressive既學校.   發表於 13-1-5 09:42

回覆:KTS(PS) 2ND INTERVIEW

有問起跑線問題,老公答一定要睇小朋友能力,唔可以迫,對小朋友唔健康,我補充如令小朋友無左學習興趣,會得不嘗失,最後老公加多句,如果家長盲目地谷小朋友,可能小朋友會贏在起跑,但最終受害係小朋友。

沒有問學習不是求分數,但問了如學校新政策,我地唔同意,會點做。

siutingto  嘩, 新政策哩條好難答喎  發表於 13-1-5 01:18

回復 gigayan 的帖子

我覺得好容易, 放得小朋友人去就要信學校, 答家校合作‧

Yanamami  Full marks!  發表於 13-1-5 07:20

有問我:覺得自己是不是一個稱職的媽媽?

回覆:vivienbilly 的帖子

媽媽題:你覺得教養小朋友成功否?

這兩年面試家長的題目有深度,看得出學校要找出同路人.難怪老師說今年P1的學生素質很好.

Yanamami    發表於 13-1-5 11:08

引用:回復+gigayan+的帖子 我覺得好容易,+放得

原帖由 ahbei 於 13-01-05 發表
回復 gigayan 的帖子

我覺得好容易, 放得小朋友人去就要信學校, 答家校合作‧ ...
yes, this is not a difficult question.  my hubby answered that the school management has experienced to make the decision and we believe that the school will consider all difference parties.  if the policy will not affect our girl's learning, we must follow the school decision. and I answered that I will try to contact the school, since sometimes, the  communication can be clear all question.

引用:+本帖最後由+ha8mo+於+13-1-5+10:01+編輯+\

原帖由 ha8mo 於 13-01-05 發表

還有問
你的問題好唔同wor!

問我的問題全部係呢到揾到,下年D人有福了,真的是機會留給有準備的人!

Miffy-miffy  我就係正在做功課, 希望下星期可以成功啦 !  發表於 13-12-12 13:09
smfwong555    THANKS ALL  我已經記錄下來  發表於 13-1-14 11:24
himuimui  Thanks for all good parents to share. I am preparing for my K1 boy.  發表於 13-1-10 16:10
Yanamami  如果d人肯花時間搵舊posts的話, yes. 但更大機會係,明年又有人開新post問KTS interview考d乜?  發表於 13-1-5 11:36