用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 點樣令個仔唔會成日玩電腦呢?
go

點樣令個仔唔會成日玩電腦呢?

好煩惱,想教下佢野都唔得.

Yanamami  How old is he?  發表於 12-12-20 07:56
仔可以自動自覺溫書就好了。

貢獻勳章

回覆:sillydad 的帖子

Me too

samuel89  X3  發表於 12-12-28 16:45

呢個時代,好難完全吾比佢玩,但每次同佢講好玩幾耐,玩完就做正經野!

你囝囝幾多歲?我兩個12歲或以下,還受控制。返學的日子無得玩電腦,週末和放長假才可以玩1小時。
for every one criticism, three positives must be given.

我個仔5歲,只係星期六日才可以玩,但我只係星期六日才有時間教佢野
仔可以自動自覺溫書就好了。

如果一定要玩. 便要限制玩的時間. 如果不合作. 不可以再玩. 其實5歲,  他玩電腦是玩什麼? 我孩子比你孩子大一點. 除了要做網上功課. 他暫時沒興趣玩電腦.

cowboy2007  agreed!  發表於 12-12-31 11:44

可以先教他,然後才讓他玩電腦。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:sillydad 的帖子

5歲人仔你就任得佢舞?
他的作息節奏應由父母調適,把電腦收起來吧!
玩是應該的,但應用心去跟小孩一起玩-如board games, dominos, Lego, 捉迷藏,什麼都可以。
久而久之,他會有更多創意和新發現。

cowboy2007    發表於 12-12-31 11:44
sillydad    發表於 12-12-29 11:21
vincher    發表於 12-12-23 23:37
vincher    發表於 12-12-23 23:36

引用:5歲人仔你就任得佢舞? 他的作息節奏應由父

原帖由 Radiomama 於 12-12-20 發表
5歲人仔你就任得佢舞?
玩是應該的,但應用心去跟小孩一起玩- ...
agreed! 咁細個其實係家長開咗個頭比佢玩, 要收就要由多陪佢玩親子遊戲開始, 如果你叫佢學嘢而停玩,比你都唔肯, 但玩第二樣佢反而可以轉移吓, 我個仔五歲,少接觸電子產品, 連電視同卡通dvd都唔鍾意睇, 我要返工, 响屋企有時間就要我同佢畫水彩, 玩uno, 飛行棋, 魔力橋, 玩陶泥...

cowboy2007    發表於 12-12-31 11:45

係食肆成日見到d家長俾部機個小朋友(under 5), 等佢邊睇片, 邊一口口飯塞入口佢食...... 飯來張口真人版, 其實食緊乜都唔知.

cowboy2007    發表於 12-12-31 11:45

lillymarie 發表於 12-12-19 19:57
你囝囝幾多歲?我兩個12歲或以下,還受控制。返學的日子無得玩電腦,週末和放長假才可以玩1小時。 ...
阿仔的經驗是外國小孩,相對香港比較冇咁沉迷電玩.....? 澳洲是否一樣?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 12-12-27 15:23
阿仔的經驗是外國小孩,相對香港比較冇咁沉迷電玩.....? 澳洲是否一樣?
不相伯仲。大囝5年班時問我為何他的同學放學後就在家打機幾個鐘,但他回家就要練琴做功課。他們約朋友玩,有一半時間必然是打機。囝囝無請過同學來屋企玩,因為他友好的幾位同學都玩First person shooter, 因為我禁止他玩這類遊戲,所以放假就唔會約。
相信亦會有不打機的小朋友,但打機的亦不少。

ANChan59 發表於 12-12-27 15:23

呢個年頭真係多得d i乜i物唔少.....個個屋企都有禁滯. 我老表係SYDNEY, d女細細個已同daddy/mami個iphone為伴. 直情變成babysit gedget. 所以係邊都分別不大.

cowboy2007  They will become bad temper when they are playing game.  發表於 12-12-31 11:46

醒目開學勳章

Radiomama 發表於 12-12-20 21:40
5歲人仔你就任得佢舞?
玩是應該的,但應用心去跟小孩一起玩- ...

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.