用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 打電話回港!
go

打電話回港! [複製鏈接]

請問在英國買邊種電話卡打回港比較好。

smallfoothk  用上網更方便更平  發表於 12-12-19 12:25
   2    0    0    0

要睇邊區先知邊個網接收較好,我個仔學校得 O2 收得好。
我個仔出無限數據 plan. 可以隨時用Tango 或 Skype 同我視像通話,又可以 whatsapp, 佢又可以用手機 share data 俾 laptop 用,唔使用學校個慢速lan.
出plan唔係O2, 而係 giffgaff , 佢用O2 network, 但收費較平,£12/月 無限數據, 另有 250 free minutes voice call

giffgaff冇左數據分享啦,咁依家邊間最抵用呢?

回覆:打電話回港!

價錢都吾差別大架,最緊要佢學校果區邊個網絡供應商收好D,如果吾係,只有沒有最差,只有更差。俾咗月費,成日無訊號,死末?

回覆:打電話回港!

多謝各位提供資料!

lesmiserables 發表於 13-1-9 13:14
giffgaff冇左數據分享啦,咁依家邊間最抵用呢?
我個仔話佢而家仲用緊手機分享數據俾iPad 周 laptop,冇問題喎,連缐速度快過學校個wifi

用tango 或者 skype 仲有個好處,就係可以隨時打俾佢,或者可以先 whatsapp俾佢, 問佢可唔可以即刻聽電話先,唔使等佢打番香港。
因為通常英國打電話番香港可以用O2國際電話咭,只係 1p 一分鐘,但係香港打去英國手提電話, 最平都要大概hk$2.5一分鐘。

SKYPE OR WECHAT (可留言)

版主

nakai_miu 發表於 12-12-19 10:24
請問在英國買邊種電話卡打回港比較好。

Lebara 1p/min,非常抵; 每用夠3個月又auto送多GBP$5 etc。online customer service又覆得快!
http://www.lebara.co.uk/

不過唔好揀auto-topup,上佢website用幾多top up幾多,at least GBP$10 (送GBP$2); GBP$20(送GBP$5)

缺點:上網好慢(我放棄唔用),淨係用o黎打長途電話就好抵

引用:+本帖最後由+babyislove+於+13-2-7+11:46+

原帖由 babyislove 於 13-02-07 發表
這個電話卡,可以在機場買到嗎?

版主

dizidizi 發表於 13-2-7 17:17
這個電話卡,可以在機場買到嗎?
應該就無! 但係一般英國超市、報紙店 OR 便利店都有得賣; 張咭通常都係FREE OR 最多俾GBP0.01,你即時top up,最少GBP$10就可以用得,非常方便。

引用:Quote:dizidizi+發表於+13-2-7+17:17+這個

原帖由 babyislove 於 13-02-08 發表
應該就無! 但係一般英國超市、報紙店 OR 便利店都有得賣; 張咭通常都係FREE OR 最多俾GBP0.01,你即時top u ...
我Check個website可以apply 2 free SIM cards but must have UK address. IDD to mobile phone n resident line charge 13p n 1p resp. no charge for the same network, can top up thru Internet .

版主

dizidizi 發表於 13-2-8 13:40
我Check個website可以apply 2 free SIM cards but must have UK address. IDD to mobile phone n resident  ...
咁唔同o左! 我直至12月中用打番o黎香港都係1p,無論係hk landline定係mobile。

no charge for same network - 係講番英國打番俾用Lebara o既friend,否則大概係10p/min (唔知宜家有無加價)

引用:Quote:dizidizi+發表於+13-2-8+13:40+我Che

原帖由 babyislove 於 13-02-08 發表
咁唔同o左! 我直至12月中用打番o黎香港都係1p,無論係hk landline定係mobile。

no charge for same networ ...
IDD 打手提電話應該3p,打錯13p,固網電話1p。不過現在都可以用Skype , whatsapp, we chat等等嘅apps,都好方便,而且學校都可以上網,帶埋個pocket wifi重方便㖭。

回覆:dizidizi 的帖子

但在網上top up 只能用英國的信用咭或ATM。

如果沒有,要買定一啲增充值咭,£5, £10都有; 如果學生可以出外,在便利店或超市有預付服務,收據上有個號碼,打電話去登記就可即時topup .

上網的話giffgaff 的top up 咭,£12/月。是O2台的,可用香港的信用咭網上增值,包250分鐘本地通話,無限上網……可到他們的網頁查下學校範圍有冇覆蓋先。

回復 Balance 的帖子

我xmas 前後見t mobile, ee, o2 都有£7.5 plan, 包1xxxx 通話,1800 text, 包上網,忘了多少mb,但top咗無得好突,兩年contract. 送Samsung galaxy ace, galaxy y, htc, blackberry. Model 就唔記得

回覆:CarrieTse 的帖子

咁其實用邊張咭會好D呢?

Ding

同意, lebara打番hk最平, 所以我用兩張卡, 一張lebara專打比hk, 另一張其他網用來打及收uk電話. 但特別留意唔好存太多$入lebara, 因兩個月多啲(80日)唔打出電話就失效

版主

skIII 發表於 13-2-11 01:24
同意, lebara打番hk最平, 所以我用兩張卡, 一張lebara專打比hk, 另一張其他網用來打及收uk電話. 但特別留意 ...
咦!原來80日唔用,張咭就失效!

請問有無link可以睇吓呢條regulation? 我諗緊好唔好用o黎耐唔時打一次漫遊keep番個no.

babyislove 發表於 13-2-12 17:02
咦!原來80日唔用,張咭就失效!

請問有無link可以睇吓呢條regulation? 我諗緊好唔好用o黎耐唔時打一次漫遊k ...

http://help.lebara.co.uk/#tab:homeTab:crumb:7:artId:1059

babyislove  thanks  發表於 13-2-13 11:32
‹ 上一主題|下一主題