用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 昨晚4200萬mark6 定DBS、DGSJS?
樓主: CKBCHU
go

昨晚4200萬mark6 定DBS、DGSJS?  

引用:Quote:easybring+發表於+12-12-21+14:14+當

原帖由 fsforth 於 12-12-21 發表
4千幾萬有好多野都買唔到, 也有可能令人格改變, 打機時有無限子彈和有限子彈的 approach 是完全不同, 你打 ...
4千萬買人格, 買一生最close 的朋友, 買與下一代的關係, 似乎出手低了少少

以上東西,一定只有DBS/dgs才有嗎?

~easybring~

回覆:easybring 的帖子

如果兩樣都可以要曬,我都求之不得。二選一都係要錢。

~easybring~

easybring 發表於 12-12-21 15:45
4千萬買人格, 買一生最close 的朋友, 買與下一代的關係, 似乎出手低了少少

以上東西,一定只有DBS/dgs才有 ...

所以一開始就出錯問題, 我會以"好學校", 或 "dream school" 而不會用任何一間學校名

回覆:fsforth 的帖子

原來如此。我都係就住個題目作答。

~easybring~

回覆:昨晚4200萬mark6 定DBS、DGSJS?

教好下一代,我並不相信只有dbgs/dream school才行。亦不相信只有唸dbgs/dream school才會揀/不會揀錢而要父母命。

問心,教育知識和道德,不是家長追逐名校的原因。

回覆:786 的帖子

水能載舟,亦能覆舟!        人各有志啦,呢道有言論自由嘅!

回覆:昨晚4200萬mark6 定DBS、DGSJS?

我就唔恨讀DBS,所以我實簡$。但我想話這些神級名校是不會令小朋友變成出色的人,掉返轉是父母要令孩子變成出色的人才可以入讀並一直在這些學校讀書。

有没有不用$買,又能中M6的$42M 的方法呢? 我不想用$買M6.

梗係4200萬啦~就算1千萬,我都係揀錢錢
DBG? DGSJS? 我唔覺凈係得呢兩學校先至學到知識o羅?!

Charlotte_mom 發表於 12-12-19 08:31
4200萬啦緊係,x拔都吾岩我小朋友,入左去又轉走盞搵黎攪

如果以投資和回報的角度, 不是每間名校都可以達到家長的期望 . 有些在中途, 已經有一半學生要另謀高就.

有時候我們以為有得㨂,其實冇得揀。又有時候我們認為需要㨂,其實我們不用去揀。
感覺上能夠的話,隨遇而安吧,不用太過強求。否則苦了自己、苦了孩子。

引用:要錢.+就算我個囡好適合dg,+我都情願要中42

原帖由 easybring 於 12-12-19 發表
要錢. 就算我個囡好適合dg, 我都情願要中4200萬, 佢咁叻既話, 去邊間讀都叻啦! 我對佢地有信心.  ...
當然要錢啦,我鐘意ls多些。不過,如果要㨂錢同ls,都會㨂錢。有錢我去國際學校買debenture都係600萬啫

引用:要錢.+就算我個囡好適合dg,+我都情願要中42

原帖由 easybring 於 12-12-19 發表
要錢. 就算我個囡好適合dg, 我都情願要中4200萬, 佢咁叻既話, 去邊間讀都叻啦! 我對佢地有信心.  ...
當然要錢啦,我鐘意ls多些。不過,如果要㨂錢同ls,都會㨂錢。有錢我去國際學校買debenture都係600萬啫

786 發表於 13-9-28 12:16
當然要錢啦,我鐘意ls多些。不過,如果要㨂錢同ls,都會㨂錢。有錢我去國際學校買debenture都係600萬啫:waha ...
你夠坦白!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:如果有得選擇的話!你會揀中頭獎定男女拔?

原帖由 CKBCHU 於 12-12-19 發表
如果有得選擇的話!你會揀中頭獎定男女拔?
呢個問題進化版可以是揀中頭獎或者考DSE六個5**,無限幻想,又可以對教育制度發洩下。又可以針對源頭,呀媽金句,生舊叉燒好過生你,照計人命比叉燒平宜時,你用4千萬去比名校,以呀媽個套,當然要4千萬既叉燒啦!

786 發表於 13-9-28 12:16
當然要錢啦,我鐘意ls多些。不過,如果要㨂錢同ls,都會㨂錢。有錢我去國際學校買debenture都係600萬啫:waha ...
可能仲會係good investment.

回覆:昨晚4200萬mark6 定DBS、DGSJS

錢啦!!又未必啱我仔讀,又未必讀得開心。

4200萬!!!!!!!!!!!

辭咗份工我自己教, 好過去女拔

何況就算入DB/DG一世都未必搵返42m