用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 心痛!阿女在校經常唔開心!worry!
樓主: Catherine106
go

心痛!阿女在校經常唔開心!worry! [複製鏈接]

1. 買下d小食, 請全班同學仔食, 如糖, 朱古力...靚靚地的.

2. 主動同班內家長混熟, 繼而攪d  bbQ , 等聚會.一班小朋友一齊玩, 家家又可以一齊傾, 交流下.

3. 主動去與班內幾位問題女仔傾下計, 了解下唔like你個女的原因 ? 因你女經常哭 ?讀書太叻 ?? 等等....

引用:你的女兒有無參加任何課外活動(運動或遊戲)

原帖由 KFP 於 12-12-19 發表
你的女兒有無參加任何課外活動(運動或遊戲) ? 甘樣佢就可以與其他孩子一起玩, 建立友誼. ...
參加左佢自己揀嘅畫畫。佢中意。

回覆:BBTWIN 的帖子

系吖,我都有同佢講一連串道理,但佢可能又心不由己,個心吾舒服。

回覆:BBTWIN 的帖子

佢吾系讀女校,系調左去差班。D女同學好潑辣。

回覆:pandean 的帖子

系,佢性格內向,又無自信,呢個有D難搞。

回復 Catherine106 的帖子

甘可以同畫班的同學玩,朋友吾使好多,有一兩個一起玩就開心好多

立派正在讀更一本書教父母點樣幫助小朋友建立社交能力同埋自信心。
小朋友從3歲開始就有同人交往的慾望。如果哩個時候佢無法順利各同人交往就會影響佢的自信心。我看你個女無自信我念系因為佢沒特別要好的朋友,而佢又特別想有朋友所以新知吳開心。其實朋友不系越多越好,而系有一兩個好好咯朋友比較好,你可以問下個女覺得賓個同學仔人好,你可以主動同佢家長哇者鼓勵個女去同佢做朋友,經常邀請朋友來屋企玩,哇者有么活動一起參加,經常走動。梗樣你個女可以系長時間同一個人交往中自己學識如何同人交往,對佢以後的人際關係有一定的幫助。

有無人一起玩,對小朋友系好重要。

我親戚個女又系插班,初初返學話無人同她玩,吾開心。她媽媽就系日日接她放學,同她的同學打招呼,和吾坐校車的小朋友的父母和賓賓搭訕,為女女制造多d 機會,拉攏吓朋友,一兩個月下來,work wor, 小朋友又重會正軌,開心上學去!

引用:1.+買下d小食,+請全班同學仔食,+如糖,+朱古

原帖由 mandy304 於 12-12-19 發表
1. 買下d小食, 請全班同學仔食, 如糖, 朱古力...靚靚地的.

2. 主動同班內家長混熟, 繼而攪d  bbQ , 等聚會 ...
好早就試過帶零食同文具送俾同學,開始都好,轉過頭又系甘!好少見到同班家長。學校旅行見過,得2、3個有去,都有傾計,但無攞電話。

引用:立派正在讀更一本書教父母點樣幫助小朋友建

原帖由 ho-hoho 於 12-12-19 發表
立派正在讀更一本書教父母點樣幫助小朋友建立社交能力同埋自信心。
小朋友從3歲開始就有同人交往的慾望。如 ...
我覺得你講得好好,不過要做就⋯⋯,其實阿女一年班喺大陸讀,有個超玩得埋嘅同學兼朋友,個小朋友家長本身就系我地多年嘅朋友,but出來Hk讀書一年半了,都未交到好朋友。我自己都系,社交有問題,因為我比較鐘意痴家。

回覆:Jane1983 的帖子

明白,我都要試下。

回復 Catherine106 的帖子

有無認真諗過是否你的問題? 作為媽媽你是否主動的人 ? 樂觀開懷嗎 ? 有自信 ? 社交圈子? 你就是女兒的寫照. 希望你立榜樣, 主動去尋求協調, 和解.  因我聽你講都唔敢去問其他家長攞電話.  這正正就是你大好機會. 無溝通怎會結到交心朋友呢 ?

幫女女參加童軍, 加強團體精神, 增加信心, 擴濶社交. 試試吧

我相信解決的方法就係盡快在班中搵到一個半個好朋友,
Twins 媽咪

回覆:mandy304 的帖子

大女似我,細女似爸爸,爸爸好善於交際,好多朋友。

回覆:mandy304 的帖子

多謝你嘅意見,為左個女,點都要試下!

Jane1983  努力呀!  發表於 12-12-19 20:11

小朋友細個時,特別系女仔,排斥一個人的理由可以好無聊的。你把聲太過o爹,你太斯文覺得懶斯文懶正經都可能會成為別人不喜歡你的理由,內向的小朋友特別容易受到排斥的。所以家長無需太在意,亦都不要刻意討好其他同學,作用不大。

畫畫是一個很安靜的過程,這個課外活動很難交到朋友。如果真的擔心可以試試讓小朋友參加運動吧,我覺得運動容易讓人開朗,也很容易認識到愛運動的朋友。
香港這個關頭,梁特首和林鄭和一批官員準備去廣州輕鬆兩日了……政府的態度沒有最差,只有更差……

回覆:pandean 的帖子

明白,林住俾佢花式跳繩。

雖然你女兒暫時不太開心. 但可能也是一個磨練的好機會. 日後長大了, 可能要多謝這班同學, 能令她獲益良多.

簽名被屏蔽

回覆:caroline_kan 的帖子

我很同意,先不要投訴,除非被傷害。現在只可試下討好她們,若無效,唯有接受現實,在其他的課外活動認識朋友。人緣不能強求,有些人天生多人喜歡,要從小學懂接受。

‹ 上一主題|下一主題