用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實大家覺得SEND求位信作用大嗎?
樓主: bbkiuho1306
go

其實大家覺得SEND求位信作用大嗎?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Vijoyce+於+13-06-05+發表我

原帖由 myhappybb 於 13-06-05 發表
我記得你啊,我又系有寫求位信比你所寄的學校,但我只係send 左3 封,因為send左3封後學校竟打黎同我講不要 ...
下?!學校點同你講吖?

myhappybb: 你send 去邊間?

回復 pingumui 的帖子

佢咪叫我唔好再寄信LOR...

真係唔明點解人地寄咁多封就冇野, 我寄三封就俾人叫我唔好再寄...

回復 estherangel 的帖子

回復 myhappybb 的帖子

PM了你..

引用:回復+myhappybb+的帖子 PM了你..+

原帖由 Vijoyce 於 13-06-06 發表
回復 myhappybb 的帖子

PM了你..
有任何資料嗎?可否都PM我,我也等緊這間waiting

引用:+本帖最後由+myhappybb+於+13-6-6+15:17+編

原帖由 myhappybb 於 13-06-06 發表

回復 pingumui 的帖子
我都有寄2封去呢間喎,但學校無打俾我,打算8月前寄多一封

回覆:其實大家覺得SEND求位信作用大嗎?

你地可唔可講比我聽邊間呀,因為我諗住明天寄我第一封求位信

LL222 發表於 13-6-5 13:59
9封信?!你真係勁鍾意間學校播。其實lB又唔一定由PYP開始讀起,CKY都係只參與DP。

不用灰心,更好的學校 ...

係呀,真係勁勁勁鍾意,如果唔係都唔會有呢個動力去做咁多野… 不過都好多謝你既提點,我又冇諗過呢個POINT喎﹗哈哈…

Don_Don 發表於 13-6-5 14:24
回復 JoyceNgYY 的帖子

請問9封信係咪封封內容都唔同, 寫頭一兩封都唔太難, 但要寫咁多封就一d 都唔容易la ...

其實因為一開始我就預咗係會寫好幾封,所以我每次都唔會寫好長…一封信約三四百字左右啦,手寫剛好大概一張A4左右,講真扣埋開場白同結尾每次都係寫兩三個POINT到。

頭幾封都係講吓點解自己咁鍾意間學校,自己幾時開始留意佢,佢同其他學校有咩唔同,我做過D咩「證明」我係好心儀佢,例如去過OPEN DAY,講座,參加過佢地既PLAYGROUP等。

之後,我又講吓我好BUY佢地既教學理念,教學方法,教學模式同埋點解,又講吓自己對佢地個教學理念有咩睇法。

寫到後幾封,我會講吓我平時點教仔,我對佢既期望,我個仔性格又係點,點解我覺得間學校適合我個囝讀,同埋我地對佢既管教點樣TIE IN番同學校嗰套係一致既。仲有係我既COMMITMENT,將來點樣配合學校,令小朋友健康成長。

其實都係將心入面既感受寫出來,同埋睇吓學校WEBSITE,或者校刊,或者EK 裡對呢間學校既COMMENT,都會比到唔少既IDEA你去寫的。

Angie_Law 發表於 13-6-5 16:21
回復 JoyceNgYY 的帖子

我都有睇隔離小學版,見到有個KV家長話佢悉心栽培個小朋友,但考左成廿間直資/私小 ...

我都識一個今年係SC讀緊K3,都係十八般武藝嗰隻,直資私小全軍覆沒,派位又唔好,依傢四圍扣緊門。

晞晞爸b 發表於 13-6-5 17:07
JoyceNgYY 你都要加油!
你為你既仔仔付出既仲多過我...比起你9封信...我4封信唔算得係O羊野...
你係一個好 ...

相信好多人同我一樣,好明白同支持你,加油﹗

P.S. 你老婆其實會FEEL到好幸福架,真係冇幾多個DADDY會咁上心架﹗好似留上位DADDY話齋,都係因為你攪得掂佢先可以咩都唔理架﹗

linwoochung 發表於 13-6-5 19:23
看到你與JoyceNgYY的分享,萬分感概!我一直認為Waiting是可以有機會起死回生,未免有點兒妙想天開,逐漸從 ...

唔好灰心,記得最近有套電視劇講,當天父閂了一道門,必定會開番另外一道門比你,其實我都信勉強冇幸福,就等於D人失戀以為世界末日,但放低之後最後搵到好老公先發覺老公至係the Mr Right﹗加上,真係冇最好既學校,只有最適合你既學校,所以,唔好灰心﹗你一定會搵到間適合你小朋友的﹗加油﹗

聽人講如果有一條長的waiting list, 學校會將有寫信的排前d0架! 所以我都有寫,唔想後悔。寫都唔係使好多時間0者,但叫做盡咗最後綿力啦!

回覆:其實大家覺得SEND求位信作用大嗎?

我都有一間非常心儀的幼稚園,亦寫了4封求位信,雖然機會渺茫,但總是盡了最大努力

回覆:其實大家覺得SEND求位信作用大嗎

我寫左兩封比龍校, 細女waiting list, 最後昨日收到call了。PS: 哥哥在就讀中。

引用:我寫左兩封比龍校,+細女waiting+list,+最

原帖由 shirleysung211 於 13-06-09 發表
我寫左兩封比龍校, 細女waiting list, 最後昨日收到call了。PS: 哥哥在就讀中。

...
請問是那所龍校?可否pm比我知?因為我正在苦等中

回覆:bbkiuho1306 的帖子

不大我認為,因為校方有自己waitlist 名單。我之前一封都無寫,朋友寫左六封,反而收左我小朋友

咁都當然要睇成績0既,如果大家同分,我都會揀個有誠意(有寫信)d0既,既然大家都唔會知自已個仔/女會考到咩分,我會鼓勵大家寫0下囉。

回覆:其實大家覺得SEND求位信作用大嗎

如果係LH, 我相信求位信是有用的,我身邊有朋友前年和今年都成功了,信內容方向跟joycengyy提過的差不多,我知道都是寫英文信(她們的英文都很不錯)。只是知這些,加油!!

‹ 上一主題|下一主題