用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實大家覺得SEND求位信作用大嗎?
樓主: bbkiuho1306
go

其實大家覺得SEND求位信作用大嗎?   [複製鏈接]

寫信....唔知有冇機會,唔寫信....就一定冇機會。

之前小兒未有 offer 前都有諗過寫, 但之後收到信有好好既學校 offer, 所以我覺得如果好心儀果間學校試下又冇壞, 起碼有個機會, 祝大家好運, 希望在人間

我近日參加了一間已經面試的村校的聖誕節攤位, 見到校長.
我: 會唔會3月call 一次?
校: 唔會, 都係等齊大家交5月的書簿費,然後call waiting.  及你可以在第一次出waiting letter的時候, 俾一個回覆,  
我:  請問係乜野的回覆? 我又收唔到類似創價那樣, 被waiting list之後請家長在信內附帶的回條回應是否願意等幼稚園的waiting call.
校: 係指求位信!
我: 哦!!!!! 校長, 我已經寫咗俾你啦!
校: 咁好啦! 你等一吓5月的waiting call.  

醒目開學勳章

引用:如題!THX

原帖由 bbkiuho1306 於 12-12-18 發表
如題!THX
寫點都有用過乜都唔做,因我係過來人。

唔好傻啦, 梗有用, 我身邊有朋友無論係幼小學, 都十分有用的.

熱門個幾間作用不大~ 冇咁熱門個D應該會有D用~

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+12-12-18+發表回

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 12-12-20 發表
因完全不識人,故致電找校長,有位主任回電,不願表明身份的,問才講;問可否交補充資料,答官腔;問什麼時 ...
直接call 學校揾校長,太進取了,仲要問主任名。。。就算公司都唔會俾你喺 front line 直接call 老總喇,我覺得寫信ok 喇,佢唔順眼掉咗佢,大家無壓力

我相信學校出左WAITING信既同時,一早已經排好晒所以WAITING既次序,一定係順序去CALL,如果本身排得前,再寫信作用會D,但係根本就排到好後既,我諗個個月一封都未必會俾位,尤其係好多人爭果D,所以有D人話有用,有D又話冇用。另一樣係睇你寫左乜...

Why not?  Do write a letter if you interested to the school.

回覆:其實大家覺得SEND求位信作用大嗎?

有!我校校長收過一個家長求位信, 由唔理唔睇變成收左佢個仔!不過要有恆心,佢唔止一封,係好多好多封!仲附上好多DVD....所以努力呀,媽媽

寫求位信都係想比學校睇到家長GE誠意,又冇蝕低,WHY NOT? 但一定要自己寫,唔好抄人地嗰啲。

rejected 但寫求位信有冇用呢?waiting 都仲有計傾,但我個case 係reject ......

求位信冇用, 識人作用大D

回覆:其實大家覺得SEND求位信作用大嗎?

我個朋友日日去學校門口等校長,等左差不多一個月,終於收左

做左總比無做好,嚮自己能力範圍盡左力,無論到時結果係點,自己已問心無愧。

回覆:其實大家覺得SEND求位信作用大嗎

我冇寫過,我幾個朋友就覺得冇用!我冇寫但call waiting係第一批頭幾個,我幾個朋友寫左都冇位,我地in同一間!

引用:如果是超級大熱的,寫是沒有用的,大女試過

原帖由 ABCdoreme 於 12-12-20 發表
如果是超級大熱的,寫是沒有用的,大女試過寫了幾封信, 都沒有call back 過, 反而問番入到的朋友們,佢地 ...
同我個case一樣

有時候仲衰

回復 Rayho168 的帖子

希望唔係咁啦!
我都有寫求位信, 甚至最心儀果間學校, 我囡囡in完之後,未出result, 我都有寫thank you letter.
不過我冇親身攞去, 是郵寄的.

有用,上年阿囝係WAITING,
打去問,係3X, N班只收10個,應該無機.
EMAIL 番回條同加封EMAIL講返自己好鍾意呢間學校,
當然要指出佢與別不同之處,
希望一有空缺就考慮我個囝.
SEND 完2日學校就打黎收阿囝喇,
雖然唔係名校,但係因收生人數少都唔係咁易入.
‹ 上一主題|下一主題