用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?
樓主: BBQQmomi
go

高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?   [複製鏈接]

回覆:Gerard 的帖子

引用:但聖保羅堂唔會收人$4200月費喎! 好老實,

原帖由 gillgillkwok 於 13-01-22 發表
但聖保羅堂唔會收人$4200月費喎!
好老實,如果你係冇關係的話,我覺得唔需要俾咁貴去做白老鼠喎!

...
但聖保羅堂冇sell自己同spcc有聯繫,亦冇叫自己做spcc幼稚園部喎。話自己係幼稚園部,但又講到間小學同自己冇關咁,好不負責任。

引用:下,唔係化!你個小朋友轉完又轉? 係呢,

回覆:高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose

咁講法真係令人好confused 及好失望。

引用:還有,我一直心諗你話要睇面試,我咪配合下

原帖由 Gerard 於 13-01-22 發表
還有,我一直心諗你話要睇面試,我咪配合下,努力下,但最唔鍾意佢話咩同幼稚園無關係,只不過用左個高主教 ...
即係你都可以開間牛津劍橋學校配合人地課程,但其實同人冇關。

回復 Gerard 的帖子

Gerard
當高幼唔係龍校,只係普通幼稚園,你認為佢教成點?如果學生出去考其他直資,有冇足夠競爭力哩?如同根德園相比又怎樣?

回覆:florence.lau 的帖子

請問有冇其他現任高幼家長查證過校長或師呢?相信你們接觸他們機會較高,唔多唔少都有多啲資料。thanks!

我一直都好唔明,當日高小個職員點解咁答我,堂堂一個學校名,可以俾人用左開間幼稚園,又有咁多高小生在interview 日來維持秩序,然後答我,只不過係高小高幼好多"合作機會", 既然咁多"合作機會",個名又借埋俾人,究竟真係無關係,定暗地裡其實都有啲關係?可能高小想自保,俾自已多啲餘地,答得模糊啲,觀望下高幼生standard,  他日高幼生水準唔啱心水,收番少啲都唔怕影響自已間學校?但我就肯定高小唔似其他學校咁,人地會講到明收番自已幼稚園生先(可能某一個percentage) ,先再收出面學生。呢度係大家一樣interview,  不過高幼生有個bonus point,  我諗好似同宗教會收先咁。

回覆:smalltigerwly 的帖子

Smalltigerwly, 咁嘅情況,你重會唔會揀高幼呢?

其他現有高幼家長你地是否接收同一信息呢?謝謝。

回覆:Heima10 的帖子

我其實好混亂,當初收到offer 係想入高幼,但我無諗過打去高小問下,個職員會咁答覆,都動搖了信心,所以而家先煩惱,十五十六,唔知值唔值得博,高幼又咁新,如果同高小無關,咁辦學質素又點呢?所以都想多啲讀梗高幼,高小的家長分別向兩間學校了解再分享一吓。

回復 smalltigerwly 的帖子

我嘅信心又動搖了.....

引用:+本帖最後由+florence.lau+於+13-1-22+22:4

回覆:smalltigerwly 的帖子

不如你問多次學校,睇下另一個職員的說法是否一樣,唔係打去高小問,咁會清楚些。如果真如你所講只係大家差唔多時有優勢,咁真係要諗是否值得搏。當初你申請時應諗住係半龍校,佢唔收晒,但只要你保持到係頭一批,你點都唔使煩,但依家唔係喎,若果出面來的全部勁過你,就算你係高幼第一都冇得入。當然實際情況冇咁極端,又或者佢教出來的全部勁到收晒,但呢樣野冇得估,如果真係最後都靠自己,咁外面學校可能更好。

回覆:cheung_chit 的帖子

引用:+本帖最後由+Gerard+於+13-1-23+08:33+編輯

原帖由 Gerard 於 13-01-23 發表
那很有可能70個位當中,要扣埋阿哥家姐高小讀,爸媽係舊生,天主教徒,七除八扣,所剩可爭的位無幾多。

引用:其實實際來説,如果港島,男仔根本都沒有龍

原帖由 hophopbunny 於 13-01-23 發表
其實實際來説,如果港島,男仔根本都沒有龍校選擇,如果高幼可以有差不多一半升小(都算有band 1中學 聯係 ...
唔好意思,一直想問點解咁多媽媽話有一半機會?因我聽校長簡介,一直無承諾收幾多,只係說向高小爭取60-70個位,咁照計數最樂觀爭取到70,都係得1/3機會,想問下係咪有其他資訊我唔知,實際真係收到一半?呢個point 好影響各位媽媽的選擇。

‹ 上一主題|下一主題