用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?
樓主: BBQQmomi
go

高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?   [複製鏈接]

BBQQmomi 發表於 13-1-21 00:06
回復 cmycat 的帖子

我亞囡係大B

喜歡高小又進取既話,大B都搏得過, 但都要兩手準備, 高小唔收都係一樣要玩殘酷既小一遊戲...
我是穩守派, 亞囡又係細B, 所以無膽搏, 無考高幼, 寧留RHS三年後再戰....

回復 feiji 的帖子

Hello Feiji, if I recall correctly, your kid was studied at RHS before and you have mentioned RHS is a very good school given their standard, teacher and environment.  Your kid is now study at RC (if I understand corretly) and you have admired RC a lot and treat RHS as a very bad one. May I ask what make your move decision (from RHS to RC) and what is the main reason or you have foresee something?

Thanks.

回覆:叮噹媽媽 的帖子

叮噹媽媽,我沒有説玫幼是一間差的學校,我只是說,樓主比較這三間學校,各有優點/賣點,只要知道自己想要些什麼,根本是很容易選擇。當然我有我自己的選擇,但不代表我覺得另外兩間差。

暫時聽咗咁多寳貴嘅意見,我好大機會會揀 RC > KYS > RHS

我仔仔同樣有呢三間OFFER, 一樣頭痛中。有個問題想搞清楚, RC 校長於INTERVIEW 簡介時講過, 答唔到會收番幾多高幼生, 只係話盡量向高小爭取60-70個位收高幼學生, 如果上下午班合共180人, 即1/3機會。係唔係BK 家長見今件5X K3 學生中, 有2X 幾人上到高小, 因此誤會了有一半機會? 其實當2013入K1收足180人, 而同時上高幼又只得如校長所說, 俾盡得70個位的話, 機會係低於40%, 請問我有沒有搞錯?

引用:我仔仔同樣有呢三間OFFER,+一樣頭痛中。有

原帖由 smalltigerwly 於 13-01-22 發表
我仔仔同樣有呢三間OFFER, 一樣頭痛中。有個問題想搞清楚, RC 校長於INTERVIEW 簡介時講過, 答唔到會收番幾 ...
你的理解和我朋友講的一模一樣,她小朋友K3轉去高幼,結果高小無收,waiting都無,她都話下一屆4成都可能無!

玫瑰崗幼稚園好好架,,,,課程,校舍,師資都好好.....我BUY呢間喎!

回覆:sasiuman 的帖子

我曾打去高小問過,佢唔似蘇淅,教恩咁,承認高幼係其幼稚園,佢話高幼唔係高小高中同一辦學團體創辦,同佢地無關係,只係大家同屬一個港區天主教,佢地用左高主教個名創辦左間幼稚園,設計左一個能銜接高小的課程。我再問,既然無關係,為阿interview 當日有高小學生維持秩序,對方說高幼同高小只係有很多合作機會,因此高幼生是否入高小,仍很視乎interview 表現,讀高幼亦唔一定會有得second in,  只係當高幼生與外來生interview 表現差不多時,高幼生有個bonus point,  因為高幼生完成了銜接高小課程,所以高小會收後者。直覺上高小都好似有啲保留,一句都係睇番interview 表現,唔似其他龍校咁,會承認其幼稚園部,亦更加唔講會收番幾多高幼生。收線後覺得,難怪高幼校長都說只盡量爭取60-70個位,感覺上好似高小對高幼仍在觀察階段,從來都無應承高幼俾幾多位佢地。所以都好煩,都唔知值唔值得博。

其實主要睇樓主想入什麼小學,如果想入灣仔區果D,梗我會選RHS,講真去到中學,好睇小朋友的Banding,我識幾個RHS D學生多數k之後就走去其他小學。

如果真係想入高小博一博都OK,因為我地當日面試有好多父母問了校長,校長都講明唔會保証一定入高小,只係盡力增取高小位 ; 主要以小朋友面試的表現為準。

我申報先: 我地放棄了高幼。因為學費太貴,我地有另一個小朋友,高幼的英文真係要出去補,如果一星期上一小時,講真英文都唔會太叻,我地計過,如果入高幼要俾學費最基本要學英文同普通話,未計游水果D,我們真係吃不消。我們希望將高幼的學費3000用來給小朋友補英文,到時考小學再去考高小。如果好似KV 梗學費只有 2XXX,梗我地會去RC。同我見好多媽媽講到RC會係香港KV,講真邊個知道將來D野 ; 主要RC係一間新學校,將來情況真係唔知。

同樓主我有朋友都有RC 同RHS offer,佢有一天早上去高幼的禮堂睇下他們早會,佢地好多家長都係度,時間: 早上9-9:30,你可以自己去親身睇下學校。而RHS 佢係睇D 學生放學時的情況,你要決定一間學校俾小朋友,與其聽人講,不如自己去行行。我覺得梗對學校同你個小朋友都會好D。

(以上係我自己意見)

引用:我曾打去高小問過,佢唔似蘇淅,教恩咁,承

原帖由 smalltigerwly 於 13-01-22 發表
我曾打去高小問過,佢唔似蘇淅,教恩咁,承認高幼係其幼稚園,佢話高幼唔係高小高中同一辦學團體創辦,同佢 ...
下?乜原本佢同小學中學唔係同一辦學團體?咁都冇乜保障喎,佢話爭取,但人地唔係真係會預留,咁都係得個講字。同一辦學團體就話點都睇住kg, 唔會唔理學生,但唔同辦學團體,真係可以話知你個喎!

回覆:sasiuman 的帖子

我有高幼同其他offer, 仍然苦惱中....反而我理解係今年k3有好多插班生, 而3年後既k3係高幼一手栽培既, 當然唔可以期望高小會收好高比率, 如果唔係咁諗...入到去讀就只有失望了

回復 cowboy_mama 的帖子

其實我都有這個一廂情願的想法, 由k1到k3一手栽培的學生, 高小可能會收番多少少高幼學生, 但聴完你地講之後, 又話唔係同一個辦學團體, 會唔會真係無咁關照幼稚園的學生呢?

引用:我曾打去高小問過,佢唔似蘇淅,教恩咁,承

引用:Quote:原帖由+smalltigerwly+於+13-01-22+

原帖由 Gerard 於 13-01-22 發表
嘩,乜學校咁講野?你話睇表現,我讚成,就算只有4成,3成,你話面試成績唔好,我接受,但如果講到好似無關 ...

高主教kg越睇越似浸會大學kg

回覆:Gerard 的帖子

贊成,我聽完都好confuse,  我直頭問,咁點解間學校叫高主教書院幼稚園部, 接電話那位職員話中小學係同一團體,但幼稚園唔係,但大家同屬一個港區天主教,呢間幼稚園用左高主教個名,設計左一個可以銜接高小的課程,但要入高小始終係睇interview 表現,但讀高幼就肯定有個bonus point,  當大家差唔多時,高小又會收番高幼,好模稜兩可。

回覆:smalltigerwly 的帖子

回覆:高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose

回覆:高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?

就算小朋友讀高幼,沒有相同信仰,高小都會考慮先收天主教徒。

回覆:高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose

其实一直没有説自己是龍校,是家長的主觀願望。
至於同名,聖保羅幼稚園和st Paul co-edu 小學也無关係呀。

回覆:snowpy2004 的帖子

‹ 上一主題|下一主題