用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 各位家長可否分享下劍鳴的強項?
go

各位家長可否分享下劍鳴的強項?

如題
我知道劍鳴好出名,又好難入
不過它的強項我不是太清楚
希望各位家長分享
謝謝!

強項就係樣樣都平均!學術絕對應付到考私小!語文:基本英文普通話對話,可以吾使出去補; 課外活動:好多好多校内校外參觀活動; 評估以筆試為主,有利考小一面試!想當時無轉去讀k1龍校,留番km到依傢,一點後悔也沒有!
可惜,名聲不及SC, KV, 我推介比人,好多寧願補其她。。。。。仲有,學費讀足4年無加過,物超所值!還有,小校。。。。老師関顧很好!

awowo 發表於 12-12-18 16:53
強項就係樣樣都平均!學術絕對應付到考私小!語文:基本英文普通話對話,可以吾使出去補; 課外活動:好多 ...

謝謝你的回复!
首先,我其實未有offer
不過我想系報名前做下功課
PN同K1階段,我比較重視語言環境,同埋學自理自律,學術性反而系其次
我地都想俾仔仔讀IS,你覺得劍鳴適合嗎?

自理訓練好好呀!

km出名功課深
有家長覺得唔係咁好唔鍾意
但我個女又受到無咩問題
上小一完全適應得十分好,初初頭2-3個月小學教既野已經學過晒,返小一充滿信心

回復 princess_kiki27 的帖子

我個女今年k3,我知依家學緊小一上maths,但我見小一中文都好深,又有閱讀理解.....請問KM高班下學期中文會跟到小一嗎?

女兒上年在KM畢業,由N至K3,今年九月在一所九龍天主教女校就讀,剛好完成了一個學期。
女兒初上小一完全没有適應上的問題,每天自動完成功课,等我下班回家check,还説小學的功课比幼稚園的數量少(遲D佢就知!)校內抄手册従没抄漏和每星期中,英默書,測驗考试
都很合作地温習。

看来KM小朋友上傳统小学绝对能適應,我想估计今年小一至小二上她的老本还夠用,不過绝不可放輕鬆,要继续向前,希望所有KM的畢業生面对小学生活都能輕鬆面对,勇往直前,一起加油^o^

回復 awowo 的帖子

个人经验是K3下开始買小一,二的中文閱讀理解陪小朋友一起做,教他一些技巧,到小一时遇見一篇大文章的閱解都不会陌生易接受很多,加油

謝謝你,3X,我都開始買了小一練習俾個女做,但好多字未學過,未寫過,個女唔太肯做中文。我個女都係由N讀起,希望明年小一可以順利過渡,多謝鼓勵

請問通常考到咩小一? THX

係呀, 考師會先教點做, 放學後就自動波做。

回覆:各位家長可否分享下劍鳴的強項?

其實K1至K3的課程,12月細仔會否跟得好辛苦?

我未有offer,只是想多了解一下

K3下學期已經同小一好似,竟然教寫家課冊,把每天要做的功課抄低,給家長檢查!初期寫得都唔好因每一行都窄,而家好清楚好整齊了!KM good呀!

請問要出去補中文數學之類嗎?

醒目開學勳章

kyramom 發表於 13-7-9 17:27
請問要出去補中文數學之類嗎?

我地無補,只係玩興趣班

回覆:kerkermui 的帖子

醒目開學勳章 貢獻勳章

BALL_B116 發表於 13-8-26 03:22
請問中,英,數需要出來補習嗎?

最近同朋友討論起:何謂補習

一般情況,我會話跟功課,跟學校教咗嘅嘢,先叫補習

如果上phonics堂,搵個nativespeaker傾計,我唔會叫補習,最多都係叫雞精班,進補~

幼稚園一個星期先係教嗰一個詞語,初初學寫字就最花時間心機,但呢d.. 相信爸媽做得到有餘!

我大仔只讀過學校weekendPTH班,我無任何寄望,純俾d嘢佢做吓,仲唔係期期上!

就算大仔升小學,我地都未有補習嘅打算,學校話俾一個學期小朋友自己適應,家長唔好樣樣幫佢地做埋!我會再睇定d,先知有無需要搵個鬼佬幫一幫d英文

恐龍家

想問下你地意見

我囡囡係2010年11月B, 即今年K1嘅細B…上年考左KM嘅K1同N班都係waiting...但因為同時間Victoria(HG)收左我個囡讀K1、所以我就好開心咁register左、諗住起碼有間唔錯嘅K1讀唔洗浪費多一年、同時所以就冇reply KM的N班...只等KM的K1班...可惜到現在都未有收到call waiting (期間我send過兩封信比KM)... 但我真係認同多位KM家長所講、KM係一間非常非常好嘅No.1幼稚園、所以懇請各位資深家長為我現況比意見. 我仲有乜野可以做呢? 謝謝 PS : 因為KM個K1 interview覺得囡囡做得prefect、in佢果位老師都讚佢係佢in咁多個中表現最好的...可惜.... 細佬今年8月24號就一歲、真係好想佢地都可以讀KM...

回覆:awowo 的帖子

想問問今年K 幾錢學費?