用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 請問瑪利曼是否貴族學校?
樓主: jiljill
go

請問瑪利曼是否貴族學校? [複製鏈接]

其實港島區好多學校都有樓主心目中既”貴族”
唔單止MPS,即使ST FRANCIS都有會請你去遊艇會生日會既人。

回覆:CoffeeCake 的帖子

想太多富豪學生,阿女會自卑遮。

Jane1983  小朋友自吾自卑,真系好目弟你點教!  發表於 12-12-18 18:54

貴族!很多都要係有relationship先得架!!重有,如果你係大抽獎,一係你特別叻。一係你有特別才能,否則聽說大部分都會轉去“平民"學校。

都係聽朋友講,不過marymount又真係好好,女仔好confident, agressive

CoffeeCake 發表於 12-12-18 11:45
其實港島區好多學校都有樓主心目中既”貴族”
唔單止MPS,即使ST FRANCIS都有會請你去遊艇會生日會既人。 ...

其實小朋友又吾會care,系屋企會所同AMC搞生日會,細路都甘開心,最緊要有得玩!

我最開心就係去麥當奴生日會,即叫即食,小朋友又開心,好玩過AMC 及馬會。小朋友跟本就唔知係乜一回事

醒目開學勳章 王國長老

引用:我最開心就係去麥當奴生日會,即叫即食,小

原帖由 laylayman 於 12-12-18 發表
我最開心就係去麥當奴生日會,即叫即食,小朋友又開心,好玩過AMC 及馬會。小朋友跟本就唔知係乜一回事 ...
你去得少生日會了(講真的)。我女大概小孩左右已經去厭左麥當當生日會,因為d哥哥姐姐次次都係果d遊戲

最理想係amc內有麥當勞食!

現在少去麥記所以比起現在的AMC,馬會,貝沙實在好玩得多

Charlotte_mom 發表於 12-12-18 22:57
你去得少生日會了(講真的)。我女大概小孩左右已經去厭左麥當當生日會,因為d哥哥姐姐次次都係果d ...
吾知係家長鍾意high,定係抗拒junk food,so far未有機會去麥記生日會。可能童年幻想,成日營住好好玩。

回覆:請問瑪利曼是否貴族學校?

冇野好玩,姐姐又唔識攪氣氛

回覆:請問瑪利曼是否貴族學校?

Surely Not!

又唔係直資,更唔係私校!
只係一間可供大抽獎嘅普通資助學校,咩階層嘅小朋友也有可能派入,又可來有此稱號?

醒目開學勳章

我識人就唔係好有錢, 中上啦
但不排除有有錢同學

親戚個女-爸爸bus driver,住灣仔區舊唐樓。同學有半山,有居屋,有頗多南亞裔人士讀
但依閒學校d學生幾乖and純,親戚個女讀得好開心,無比人歧視過。所以我覺得係好學校。

jiljill 發表於 12-12-15 09:18
請問瑪利曼是否貴族學校?

太座為 Marymount old girl,她說從不覺得 Marymount是一所貴族學校,從 Maryknoll Sisters Columban Sisters Christian Life Community的掌管下,從來都沒有走貴族學校主義這條路,數年前校內管理層都有討論轉直資的可能性,但最後被否決了,因辦學團體的理念是服務大眾。

Marymount 的校風一向都是很低調的

非常認同你所說;她的作風一向是很低調的

回覆:ccho1503 的帖子

如果這樣,真的不錯,因為確實很多宗教辦學團體起初的服務對象都是草根階層,可惜,日子久了,部分本質已經根本改變,走向高檔路線,中國人,自古以來,就是依靠讀書擺脫貧窮,現在看見一些小學,學費比起自己讀大學時候啲4 萬幾一年還要多,實際覺得好笑,除了個別一、兩個天才,難道小學生會比大學生更加優勝?貢獻更多?

I'd rather say that would be a YES. Although I may not be in a good position in saying so as I don't have any kids there, I quite hear that MARYMOUNT girls have a sense of pride. Many of them are quite prestigious.

回覆:season_sincere 的帖子

何生個孫女係咪讀 marymount?  佢地唔係澳門人咩?

‹ 上一主題|下一主題