用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有冇媽咪以前俾小朋友返過全日及半日n班? 點選擇好? ...
go

請問有冇媽咪以前俾小朋友返過全日及半日n班? 點選擇好? [複製鏈接]

我係ftm, 有對孖b 快16個月大, 我一個湊. 我幫bb報左幾間屋村n班, 一間收am, 一間全日.  am 果間比較遠同唔就腳, 而全日就近d. 本身只想bb返半日因為想多d時間同bb相處但c6想bb返全日等我輕鬆d. 請問應該點選擇?
   1    0    0    0

引用:我係ftm,+有對孖b+快16個月大,+我一個湊.+

原帖由 snoopy333 於 12-12-14 發表
我係ftm, 有對孖b 快16個月大, 我一個湊. 我幫bb報左幾間屋村n班, 一間收am, 一間全日.  am 果間比較遠同唔 ...
全日,我係ftm, 有工人幫,開始都吾想全日,但返左四個月越來越醒目,連片,食手都介理,自理高。出年k返半日我反而唔想!

vickymok717  我都係same case  發表於 12-12-18 13:30

回覆:請問有冇媽咪以前俾小朋友返過全日及半日n班? 點選擇好?

我仔足兩歲即返全日PN, 開始時常常病,係好心痛,你要有心理預備。但適應左,自理能力好好、即介片、自己去小便、自己食飯、坐得定左。再簡都係比佢返全日。

回覆:snoopy333 的帖子

全日班

我個女都係全日n班

回覆:請問有冇媽咪以前俾小朋友返過全日及半日n班? 點選擇好?

我都想問下意見,我自己係ftm,個囡自理一向都ok,已介片,識自己去廁所、洗手、食飯,依家n返緊半日,剛考到一間全日班,因唔需要特別訓練自理,好唔好俾佢返全日呢?

自理能力提高左...

我囡返咗全日N幾個月,曾經病咗一星期無返之後成日返學就喊,有時在家都話唔返,加上佢自己食得比較差,有時我都動搖是否應該轉半日,但一路佢返屋企不斷提學校嘅同學及老師,現在回校亦沒有再哭,近來湊佢返學啲同學會好開心叫佢名,感情好像不錯呢!現在吃飯真的進步了,我們也輕鬆了!本來想過是否轉去一間半日制英普幼稚園,但現在還是喜歡她學好自理及與人相處,寧願自己辛苦啲在家一起多看書及外面補英語!最緊要選間有愛心的學校,其實全日制學位都不太多,所以我也很珍惜!

補充:其實我有工人姐姐湊,同埋奶奶住得近日日嚟幫手,但亦因為咁所以學唔好自理同埋寵愛得滯!有時覺得佢返全日慘我就提醒自己咁先好,免得佢矜貴過頭!

王國會長

我個仔都返全日N班, 佢返咗學真係進步好多, 介片, 食手指全部都介咗, 但因為離屋企遠, 所以in咗一間離屋企近啲嘅K班, 但得半日, 我仲考慮緊轉唔轉

一定係揀全日果間。
只返半日仲要唔就腳﹐一來一回連煮午飯都未必夠時間﹐莫講話做埋家務同休息

我 pn 讀緊家附近的英普全日班 (綠茵), 而 york (am, 主流班) 又收, 但要搭 45 分鐘校車, 大家會點 choose?

cwpoon 發表於 12-12-20 09:37
我 pn 讀緊家附近的英普全日班 (綠茵), 而 york (am, 主流班) 又收, 但要搭 45 分鐘校車, 大家會點 choose? ...
vote 英普全日班 (綠茵), 45min is a bit harsh for 3 yr kids la.

回復 Happy_funny 的帖子

我都係噤諗, 來回校車 2 小時, 返學只有 3 小時, 好似有 d 浪費時間, 但話晒 york 係九龍塘傳統名校, 所以唔捨得放棄, 諗住讀 york, 叩門入小學易 d, 所以仲心大心細

一定係全日,唔好講怎麼返全日好陰功,佢係屋企有野食有野玩,好分心。有d又話返全日都係係學校訓覺,係吖,但總好過係屋企成唔知做咩好,好似我仔咁,可以玩車都唔使午睡

全日,for all the reasons mentioned above.  有些mums 會concern 易病,病左又覺好唔抵,但有了抗体k2-3時就少d病,所以長遠計全日的好處多過壞處。

我女舊年做細B K1返全日, 今年做超大B K1返半日. 我覺得囡囡返全日班時自理/社交/紀律等都學得快又好.  今年返半日個人就輕鬆好多, 可能係英普班的關係, 佢嘅英文同普通話就進步咗好多. 兩種形式都好, 要睇你你BB適合邊種.

snoopy333 發表於 12-12-14 15:14
我係ftm, 有對孖b 快16個月大, 我一個湊. 我幫bb報左幾間屋村n班, 一間收am, 一間全日.  am 果間比較遠同唔 ...

我係ftm,呀囡返半日,開學前已戒左片,識自己去廁所,不過返學講野叻左清楚左,同埋學左好多歌仔返黎唱,但係初初開學成日病,以家好好多,佢返學都好開心,我覺得如果自己湊返半日就ok,始終以家仲細仲可以同佢地好close咁想處幾年,大個就唔願癡住父母架喇

my daughter goes to full day N class now
besides eating, toilet training, singing lots of songs, lots of artworks, she also learned the following in less than 2 months!!
--brush teeth, squeeze towel and wash face before nap
--fall sleep by herself
--stand still to let teacher comb her hair after nap
so they are not "just sleeping" in school, there are lots to learn too

plus in full day school, meals are covered, so my maid does not need to make breakfast and lunch and tea snack for her and can focus more on my little baby (3.5mo old now).

btw, i am a working mom.  will send her to full day KG too.

回覆:chacolmom 的帖子

Full Day

我囝未入KG,自理ok。
唯一差就係唔捨得瞓,唔願瞓,晚晚十二點一點先瞓。
宜家番左學十點/十點半已經話上床瞓。

pn全日train自理,獨立,良好有習慣 -- 食飯,午睡。
食得瞓得,自然健康d。
我囝係初頭病兩三次,之後都ok bor。
老師會有更多時間了解每個小朋友,會睇到我地平時冇為意的事。
如:會照顧埋其他同學,明白事理(肯講道理),呢樣我意想不到。

K1反而我會選半日。(如果仲係FTM)

‹ 上一主題|下一主題