用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK AM Vs SC PM ---BOTH international stream
樓主: lovekidss
go

YORK AM Vs SC PM ---BOTH international stream   [複製鏈接]

3 間都好,但要睇家長d時間:
York: 谷d, 家長maybe need to bring kids to exam centre ( I heard parents need to bring kid to china etc). 課外活動:睇下你有冇需要揀名師(ie: maybe u prefer a famous volin teacher )
St cat : I rarely hear negative feedback. I like it too
學之園:通常近d屋苑,maybe it is close to your home. 又係好少negative feedback. 學校細d, but parents can bring kids to park during weekend.

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+12-12-14+發表

原帖由 breadbb 於 12-12-14 發表
就係升小一sc個名點都好過York 咁點解要揀York 除非冇得揀
very clear

引用:York+家長講到York+甘神級,勁過SC+,+吾知

原帖由 LWL1212 於 12-12-19 發表
York 家長講到York 甘神級,勁過SC , 吾知有冇家長因此放棄SC offer 而讀York?

我吾會放棄SC
邊間難入?

sc 個面試可說是高難度。
要有offer 真係唔易

恕我直言
兩間真係有一段距離

回覆:YORK AM Vs SC PM ---BOTH international stream

我選Sc,原因好直接,好滿意呀女讀的表現。我當年沒有報York,不隨便批評,但york的口碑亦是好的。

回覆:behappydad 的帖子

讚成!
吾係點解會甘多人想入SC

引用:Quote:原帖由+LWL1212+於+12-12-19+發表Yor

原帖由 behappydad 於 12-12-20 發表
邊間難入?

sc 個面試可說是高難度。

引用:Quote:原帖由+behappydad+於+12-12-20+發表

原帖由 breadbb 於 12-12-20 發表

回覆:YORK AM Vs SC PM ---BOTH international stream

其實SC除名氣,仲有咩好?而York除了谷同要考公開試,又有咩唔好?

回復 TeriAnla 的帖子

del      

引用:回復+TeriAnla+的帖子 講真,今年真有過來

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

I dont think the difference in school fees between the two is big enough to become a benchmark for selection.  I will choose SC over York without hesitations.  Even though popularity of school should not be a main consideration, I believe a school is famous for good reasons.  A fact that both schools are using English as selling point.

晞晞爸b  Could not agreed more, despite my son is holding an offer from York.  發表於 12-12-30 10:47

回復 LWL1212 的帖子

我拜托呢位家長,你甘講係咩意思呢?

我係目前暫時決定出年入讀york,但代表D咩?代表我就係學校臥底?同你講,我都會面試ESF同埋boxhill,因近屋企。如有offer我都會考慮緊,并不代表出年一定就入讀york。但so far,我認為呢間學校很好,好的原因只是很我的需求罷了!我是在面試時才對york有了新的認識。我無其他學校分享,係因為我無去in其他學校,只講我知既,這樣就是您所說的fans?

另外,SC件事我又無講大話,實際上我都有報名SC,但未in時有位家長同我甘講既,并無影響他人決定的意思。你個仔女如果被SC錄取左,甘很好咯,總歸比york難入好多,名牌好多,恭喜晒你啊

SC must be better.  No hesitate.

SC當然好好,但有家長話york好都吾得嗎?又被話做hardcore fans,真系係BK,不能話york好了嗎?話佢commercial大家就開心添?

睇左呢個有小小火藥味o既post, 各位稍安無燥, 我覺得兩間都係好好o既學校, 唔係都唔會咁多討論, 如果家長有心有力栽培的話, 讀兩間都分別不大的, 唔駛費心問人邊間好過邊間 ? 你自己先係最決定到兒女前途o既人呀! 揀自己心中呼喚果間吧~
睇埋小一果邊d post 就知讀咩學校都會有心儀學校取錄咖, 最緊要係小朋友自己有表現同埋家長o係呢幾年o既栽培!

luckyveronique  正解  發表於 12-12-21 16:57

引用:回復+LWL1212+的帖子 我拜托呢位家長,你

原帖由 luckyveronique 於 12-12-21 發表

我拜托呢位家長,你甘講係咩意思呢?
呢位家長吾洗甘勞氣,我從無話York 吾好!我果個都讀過York 兩個月,套校服仲係衣櫃!
只係覚得大大隻字寫SC 今非昔比對學校同家長好吾fair !

公道D講, 2間都係好學校, 只係SC難考, YORK易考, 咁如果2間都有OFFER, 唔揀SC就實比人笑咁LOR, SC亦都出名過YORK
咁唔理人地笑唔笑你的話, 就正常D去諗你想要咩啦
YORK係貴但係幫你教埋考埋D試, 唔使煩, 但係好谷
SC就舒服D(其實都多功課), 但要自己出去搵補習班, 我有2個侄女讀過, 佢地D英文超勁, CAMBRIDGE都14個盾的

多謝你的建議,刪掉之前的comment了  

引用:回復+LWL1212+的帖子 多謝你的建議,刪掉

原帖由 luckyveronique 於 12-12-21 發表

多謝你的建議,刪掉之前的comment了
謝謝,大家都係為自己子女好!York 對於忙既媽媽的確係一個好選擇!自己覺得York 會教小朋友好多書本既知識,又安排好多活動!
朋友話SC 仲冇York 甘深,但著重思考!各施各法!
沒有最好既學校,只有合適既學校!

晞晞爸b  Well said!  發表於 12-12-30 10:53
Chirley    發表於 12-12-28 16:42

回覆:LWL1212 的帖子

‹ 上一主題|下一主題