用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享真實個案
樓主: 常樂
go

分享真實個案   [複製鏈接]

我都有打過我個仔, 但佢有次話我打佢會教壞佢, 令到佢都會學識打人

贏咗場交,輪咗個家

CatEgg 發表於 12-12-14 00:48
睇下點打,恨毒地打同"打在兒身,痛在娘心"的打法仔女識分的。我D同事話細個都係幾兄弟姊妹係咁比阿媽打, ...

同意, 我都會打, 我係真係一巴車埋佢嗰種, 佢唔識做我唔會打, 但佢冇用心做我就會打.  我打佢嗰刻, 佢可能會好嬲我, 但之後佢自己都識講我打佢係為佢好, 或者佢係做得唔好所以我打佢.  打完佢係會做得好啲的, 佢仍然會係親我多啲.  我老公反而成日好不忿, 點解我又打又鬧, 仔女都係會揀我唔揀佢.

CatEgg  不過呢...依家D細路真係唔係好打得...我最多都係"拍"手拍仔,面仔唔好打,好hurt的。同埋一定要比佢知點解打佢,而唔係媽媽發洩。  發表於 12-12-18 10:59
囝囝mama  真係打在兒身,痛在母心!!  發表於 12-12-15 17:19
MrBeast  我個都係咁,但我覺得係缺乏安全感多d  發表於 12-12-14 13:01
hadwinboy  但係打面真係好侮辱好傷自尊心. 所以我盡量都打手打pat pat 唔打面 (打過一次). .  發表於 12-12-14 12:37

昨晚從公园回家途中,仔突然默默.轉身抱住我,我問爲什么,他說:媽咪,好愛妳,好開心你生我出來。(表情好陶醉同真诚,還閉眼〉
我一時不知怎反应,馬上回:我都好開心你做我個仔。
說完自己都覺得對話好感動,眼濕濕。哈,轉頭想他是學誰講?

打到佢自己對讀書有興趣和目標, 就用另一相處方法, keep番個關係.  <講就容易.>

PS: 我都有個難攪既囡, 我都唔知點攪可以令佢對讀書有興趣和目標.

BBTWIN  教下我點打到有興趣讀書啦, 我真係想知.  發表於 12-12-30 18:44
~easybring~

引用:Quote:常樂+發表於+12-12-13+23:09+前陣子

有次見到個朋友大聲駡佢阿媽,我當時想他的童年是怎麼樣的呢,當然我沒去求證但我一定唔想老來比子女鬧。

有冇留意,每年都有一兩單學生自刹新聞,這都是值得大家返思。

Jane1983  都見過,幾難過!多數係幼承庭訓學番來  發表於 12-12-14 22:21

回復 常樂 的帖子

這是一位醫生朋友的分享:做醫生的首要條件是真心想做醫生。他有一些同事的子女也做醫生,但其實根本不喜歡這職業,當初只為完成父母的心願。現在日子過得相當不愉快。

husband的親戚醫科畢業後沒有求職,在家隱閉。幾年後自殺身亡。

但願你朋友的兒子真心喜歡做醫生,明白和諒解母親的教導方法和她的辛勞,並有美好的關係。

回復 chanwendy 的帖子

適當體罰可以接受,但吾好打面。

小朋友無左自尊,覺得比人兜把星無問題都好大件事。

囝囝mama  真係不要打面!!!  發表於 12-12-15 17:21

引用:回復+chanwendy+的帖子 適當體罰可以接受

原帖由 Jane1983 於 12-12-14 發表
回復 chanwendy 的帖子

適當體罰可以接受,但吾好打面。
同意,我都會打仔,但只限手掌和腳,絶不會打面。

我聽曾钰成講過,佢係阿媽籐條加毛巾(抹眼淚用)帶大嘅,佢係當年升中试状元。

laorenjia 發表於 12-12-15 01:37
我聽曾钰成講過,佢係阿媽籐條加毛巾(抹眼淚用)帶大嘅,佢係當年升中试状元。
  ...
我都有朋友被極愛他的亞媽打大,果種極品「白燕」式良母,萬中無一,人人都想要一個!

回覆:分享真實個案

回覆:常樂 的帖子

This is old day cannot compare tom2012 little kids ....

打我真係唔認同.....對我同小朋友都係一種傷害

我會選擇打以外的方法

我都有同學日日俾亞媽打.當時只見佢有陰影,無自信.

人人的方法都唔同,唔會話佢啱定錯,不過自己都唔想俾人打,點解要去打人???

回復 常樂 的帖子

见过不少新知旧雨, 其实严厉地要求和打打打, 真的行得通的, 但通常要有两个付加条件:

1) 阿妈是一边打, 一边的不听抹眼泪, 个样子是伤痛过被打的孩子, 孩子见阿妈甘伤, 总会有恻忍之心, 记得生性点, 于是愈长大被打的次数愈来愈少, 还顺便教埋细老要乖, 免得让妈妈难过, 当哥哥的有点当爸爸的影子.  通常这种妈妈有点黄面婆, 有点原始的善良, 对孩子是无私奉献, 不打仔时, 是非常温柔的.

2)另一种的阿妈是脾气极差, 无耐性, 少时邻居的妈妈用錘仔打手指, 因为字体不端正, 有人话糖水唔够甜, 佢就成煲倒左去,  后来女孩也当医生了, 还很照顾爸妈呢!  但要记得佢阿爸非常温柔兼充满爱心.  阿妈发火时, 随时打埋阿爸, 大家由地佢, 打完仔女, 阿爸当无事发生, 一家人出外行街街.   到今天我依然怀疑仔女如此懂事, 非常努力读书是否想帮阿爸的日子好过一点, (你的朋友是否'好好先生'呢)

昨天的穷孩子们, 非常有使命感, (脱贫是其中之一), 如果被打和读好书是帮阿爸阿妈, (特别是学历低的父母), 通常非常忍得又挨得, 大前题是勿让孩子误交損友.

刚好自己 1) & 2) 都不是, 打女会变成'走女'的, (离家出走), 这套功夫是早已熟读也没用途了. 大家还有何理论, 不妨分享!

Jane1983  有第一個條件會work  ,但甘好的亞媽真系難找!  發表於 12-12-18 19:02
HY412  當時阿女對我又愛又恨, 常說我是魔鬼與天使混合體, 還以為自己患上燥狂症, 自從假手於人(補習), 個家又變回和諧   發表於 12-12-18 15:33
HY412  哈哈! 我沒有打女, 但有鬧女, 確是一邊鬧一邊喊, 個樣傷痛過阿女 ==&gt; work 架  發表於 12-12-18 15:28
‹ 上一主題|下一主題