用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享真實個案
go

分享真實個案   [複製鏈接]

前陣子,遇見舊同事時,傾談中得知他的兩名兒子,正在港大就讀醫學院,恭喜他之餘,順道請教他教子之道,他說因他需要工作,兩名兒子上小學後,便將教子重擔交托他的太太處理,但他太太讀書不多,更完全不懂英文,並且生活迫人,不能送兩名兒子去補習,唯一方法便是不斷做坊間練習,兒子不做便打,但想不到成績會這樣好,真是各施各法。
我相信每個孩子有不同性格及優點,若教子方法能切合及配合得當,便事半功倍,當然這可考功夫喇!
   1    0    1    0

不做便打~~~

cowboy2007    發表於 12-12-27 18:01

我會諗,個阿媽係咪一路打,一路話痛在佢心。咁如果唔識做時又點呢?

回覆:常樂 的帖子

謝謝分享。不過,我覺得親子關係都很重要。

cowboy2007  totally agree!  發表於 12-12-27 18:01
saiwai  agree  發表於 12-12-16 00:45

回覆:常樂 的帖子

祝這對家長好運,希望這兩兒子將來還會關心他們。

醒目開學勳章 王國長老

引用:前陣子,遇見舊同事時,傾談中得知他的兩名

原帖由 常樂 於 12-12-13 發表
前陣子,遇見舊同事時,傾談中得知他的兩名兒子,正在港大就讀醫學院,恭喜他之餘,順道請教他教子之道,他 ...
完全似我細個,仲記得果時讀到訓著,未識背,阿媽一條滕條fit落黎,從不手軟,果時中英數常社自健聖經全部都要背,背漏一字,即打!訓著都打醒。上到中學,變成英文,大自由,無枉管了,成績一落千丈,好在AL夠符碌,唸起都一額汗

KIMKIMNANA  咁你果時成績ok嗎??  發表於 13-1-9 10:46

吾知人地家庭的dynamic,但我有親戚又係以打齊家,仔女個個成材,但係憎恨個亞媽不得了,錢到人吾到呀!

misskwokwok  sad  發表於 13-1-9 11:31

引用:吾知人地家庭的dynamic,但我有親戚又係以

原帖由 Jane1983 於 12-12-13 發表
吾知人地家庭的dynamic,但我有親戚又係以打齊家,仔女個個成材,但係憎恨個亞媽不得了,錢到人吾到呀!
...
我都有個朋友,阿媽極嚴,打到飛起,全家三兄妹都又勤力又有成就;長大後三兄妹都不約而同決定唔生小朋友,因有很大的童年陰影。

回覆:Jane1983 的帖子

回復 wongchunBB 的帖子

係好偉大,但無左親情。我絕對吾行佢果條路呀!

回覆:分享真實個案

睇下點打,恨毒地打同"打在兒身,痛在娘心"的打法仔女識分的。我D同事話細個都係幾兄弟姊妹係咁比阿媽打,依家咪個個月出糧比阿媽,一年請阿媽幾次旅行。
不過,當打已經唔係主流教仔方法時,打係唔得了。

引用:我細個都係俾阿媽打大,+但依家我都係一樣咁

原帖由 siutingto 於 12-12-14 發表
我細個都係俾阿媽打大, 但依家我都係一樣咁孝順佢
我都喺。但個仔點曵都唔捨得打!

引用:Quote:原帖由+siutingto+於+12-12-14+發表

原帖由 cowboy2007 於 12-12-14 發表
我都喺。但個仔點曵都唔捨得打!
我細個無比人打,一樣成績很好,打不是不行,但不是最好方法!

回覆:分享真實個案

或者應從多方面影響,即使有成就,但造成的心理影響係冇法估計。記得好耐之前聽過訪問曾經烘動一時的剎人犯父親,他好後悔說,想佢成才,自細佢一唔啱就打並喊親就叫佢收聲,要唔準喊咁被打,(當然現今是叫虐待,)他從冇諗過會練成一個咁殘忍的心理,需然是極端例子,但若在心理不平衡、不服下成長,你唔會知佢諗乜,變成點!何謂有成就?

cowboy2007    發表於 12-12-27 18:01
Jane1983  很多變態罪犯, serial killers 等有問題的人,都是在毒打的家庭長大。  發表於 12-12-14 15:52

回覆:yk2 的帖子

引用:難怪依家啲醫生嘅醫德........唉!

原帖由 LittleCowCow201 於 12-12-14 發表
難怪依家啲醫生嘅醫德........唉!
咁又不能這樣推斷

打小朋友當然對他們成長有負面影響,但家長對小朋友都應該有基本的要求,例如:自律地完成學校功課和溫習測驗考試。如小朋友的能力是可以更進一步,父母的指標當然可提高d。
總之,我認為"嚴師"比"良師"出高徒的機會高la.
‹ 上一主題|下一主題