用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人會讓小朋友同時入讀兩間分別AM及PM班的幼稚園? ...
樓主: pancake5354
go

有冇人會讓小朋友同時入讀兩間分別AM及PM班的幼稚園?   [複製鏈接]

我覺得呢個年紀的小朋友最需要的是休息,戶外活動(親近大自然)和親子時間(例如親子閱讀和遊戲)。我覺得呢d野同課堂學習一樣重要,就算小朋友翻學頂得順,翻到屋企到斷氣拉,邊有時間同daddy&mammy 相處啊,我見過我朋友個女讀兩間,有一日同我地吃晚飯knock out 左。。。雖然吾系我家事,但我都忍吾住講左兩句,我知道半年後,佢停左下午個間幼稚園,其實,真系有必要嗎?

回復 maggiemai77 的帖子

Thanks for your reply in this topic!

希望家長知道呢啲安排對小朋友既影響啦~~

I think only the parents know well if the kid needs two kindergartens.

Suppose the kid is always hyperactive with too much energy to spend and there isn't enough resources at home to cater for the amount of attention required to handle the kid, putting him in another kindergarten and treat it like a day care centre could be an option.

MrBeast  Agreed  發表於 12-12-14 16:25

個人意見。。。。我好反對返2間學校的。。。

先吾好講體力上能否應付;但返學既目的,吾單單係學習書本知識/語文/溝通/社交,也要小朋友對學校有歸屬感,責任感。。‘呢間學校好開心‘, ’我既學校‘, ‘我既位’, ‘我同學’,‘我的老師,‘我好鐘意學校’’。。。如果返2間,叫小朋友如何是好?

小朋友返學吾係‘打發時間’甘簡單,請有意返上下午2間學校既家長,好好考慮清楚。。。

回覆:有冇人會讓小朋友同時入讀兩間分別AM及PM班的幼稚園?

或者父母現在可試試趁放假用半個月跟子女模仿同時上上下午班的生活,比紙上談兵有親身感受。

回覆:有冇人會讓小朋友同時入讀兩間分別AM及PM班的幼稚園?

或者父母現在可試試趁放假用半個月跟子女模仿同時上上下午班的生活,比紙上談兵有親身感受。

我覚得唔係幾好,因小朋友會很混亂,不同老師有不同教法,你叫佢跟邊個好?咁快要小朋友見人做人,見鬼做鬼?

我有同事安排個仔上午讀Anfxxxx,lunch 就喺九龍塘嘅公園食,坐一陣就下午讀有學券嘅local class,最後係點呢,成個人呆呆"濟濟",學完嘅野無一樣識得做同講返出嚟,因為佢已經太累,吸收唔到

我有同事安排個仔上午讀Anfxxxx,lunch 就喺九龍塘嘅公園食,坐一陣就下午讀有學券嘅local class,最後係點呢,成個人呆呆"濟濟",學完嘅野無一樣識得做同講返出嚟,因為佢已經太累,吸收唔到

Jane1983  都吾奇怪!  發表於 12-12-16 01:46

引用:我有同事安排個仔上午讀Anfxxxx,lunch+就

原帖由 chichiho 於 12-12-15 發表
我有同事安排個仔上午讀Anfxxxx,lunch 就喺九龍塘嘅公園食,坐一陣就下午讀有學券嘅local class,最後係點 ...
日日Lunch都係公園食!好可憐

chichiho 發表於 12-12-15 09:16
我有同事安排個仔上午讀Anfxxxx,lunch 就喺九龍塘嘅公園食,坐一陣就下午讀有學券嘅local class,最後係點 ...
Poor children !

回覆:pancake5354 的帖子

咁不如去讀寄宿學校 包全日係咁讀書

個時有個學生,返兩間幼稚園。佢下午上堂好冇精神,之後同佢媽咪傾先知佢返兩間。

個小朋友冇精神,有時會有唔開心情緒,同小朋友唔close好cold。同小朋友傾過,佢話鍾意上午間學校老師同學。點解會咁?因為佢上午有精神,下午已經累…
之後我同個家長講返兩間個小朋友好辛苦,上午個間仲要搭校巴,又冇得睏晏覺,仲要適應兩間學校既教學模式。我地建議佢返全日。

好彩最後個家長都聽話,同佢報全日。返左3/4個學期就退學,雖然唔搭得個學生,但真係為佢好~

返全日班好過啦~!到時攪到小朋友唔鍾意返學重麻煩~~有啲家長又話想小朋友多啲語言環境,所以返兩間幼稚園,有人建議佢比小朋友返playgroup學英文,又話佢中文都未識學咩英文呀~!既然係咁,係屋企自己教中文米得囉~!使咩返兩間學校咁辛苦

唉! 我係九龍塘街坊,多年來見盡不少返兩間幼稚園的小朋友,係商埸食飯,係商塲toilet 換衫,匆匆忙忙咁,有時仲倦到一路行,一路合眼訓,工人姐姐拉住佢地行,簡直瘧待!

有次見到真係想影底佢send 比佢亞媽睇吓,為咩呢? 真係會發達咩?!

maggiemai77  如果真系有d咁ge parents, 真系枉為人父人母!!!  發表於 12-12-20 11:01

唉....有d小朋友進度慢, d媽媽就覺得不如谷下等佢快d, 有d小朋友自小好叻, d媽媽又覺得佢既然學得咁快, 唔好嘥.
其實我都明白各位媽媽既苦心, 不過我自己覺得小朋友係屋企同Daddy Mami 相處既時間, 學野係最快既...因為開心呀嘛....與其返兩間咁辛苦, 不如諗下點樣善用同小朋友一齊既時間好過.
況且, 點解成日覺得返學果d先叫學野啫? 平時生活上仲多野學啦....其實除左語境(可能有d家長真係support唔到), 除此以外, 幼稚園教既野咁簡單, 其實全部都可以係屋企再補充, 駛乜double咁學, 所以, 如果純粹為左語境而忽略小朋友生活、休息、玩樂既時間, 最終小朋友講野超晒班, 出到街乜都唔識, 咪仲攪笑?
我寧願俾小朋友晏晝瞓到飽晒, 夜晚自己同佢睇下書, 傾下計, 玩返夜d, 起碼佢開心, 我又開心.
P.S. 我有d好奇, 就算小朋友精力無限, 又返上晝, 又返下晝, 夜晚都攰掛? 乜唔駛親子時間既咩?

回復 prettydora 的帖子

其實語言的學習遲有很多補求方法,最有效是家人生活中不斷的鼓勵和教導。但香港的小孩很多時候都由外籍庸工照顧,日常生活中英夾雜。
很容易造成兩頭不到岸的情況,尤其是男仔,因為他們天生發展比較遲。
真心建議你不如全職照顧子女,他們一定突飛猛進。
總比返兩間幼稚園好。

2859isa    發表於 12-12-16 21:29
2859isa    發表於 12-12-16 21:27

嗰次去飲,有個媽媽笑笑口話佢個女讀兩間幼稚園,上午讀銅鑼灣間St Paul, 下午讀衛理堂,貪佢無功課比個女玩下。

我地成枱聽佢高談闊論點解要讀兩間學校,當然一黎就解釋個女好好精力唔駛訓...一路講,佢個女一路無出過一粒聲,之後佢媽咪有事行開陣,我坐佢隔離,細細聲問佢:「妳咁返學真係唔怕累咩?無功課做架?」小妺妹答:「累...因為好多功課做,不過媽咪開心,所以返。」我一聽完呆左...陰公。

作為媽媽,無論小朋友平時出去玩幾多精力都好,佢係去玩,唔駛用腦架!比著我返工唔駛用腦,放工個樣一定無咁殘啦...各位媽媽,唔好再比理由自己去幫小朋友報兩間學校,幼兒嘅成長唔係單單建立喺學業上,亦唔好覺得下午揀間Happy School就代表個B返去hea三個鐘唔會累,Happy緊學校都有課程要跟,有功課要做!妳估N班嘻嘻哈哈咁又一日?K1-3係有規定嘅課程要跟架...

希望各位考慮/已經報讀兩間幼稚園嘅父母,好好諗下我講嘅嘢,唔好成日用「為小朋友好」做擋箭牌,做個負責任嘅父母唔係夾硬塞一大堆嘢比小朋友,就叫mission completed, 妳係要幫佢過濾,從而揀選最好嘅比佢去咀嚼,去消化,妳地明嗎...?

zoezoo  Agree!!  發表於 12-12-21 11:50
JC_mami    發表於 12-12-19 09:09
‹ 上一主題|下一主題