用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人會讓小朋友同時入讀兩間分別AM及PM班的幼稚園? ...
go

有冇人會讓小朋友同時入讀兩間分別AM及PM班的幼稚園?  

回復 pancake5354 的帖子

年年都有人問....唔怕得罪講句,叫你一日打兩份工得唔得吖:;pppp:

Icic我個女淨係返上午班返到屋企食飽飽之後,個人已經攰到要即ZZZ,for一個3歲小朋友讀兩間幼稚園,可能有d人ok,不過一定唔係我個女囉!好辛苦lei...其實我都唔明呢班家長咩心態,可能怕蝕底....驚一間唔夠要讀兩間,如果有夜校,我相信一定都有人報

jvcfamily  ,如果有夜校,我相信一定都有人報>> 哈哈, 笑左, 但我都相信會有人報...  發表於 12-12-13 11:26

回復 Amymichelle 的帖子

我like"夜校一定有人報"

回覆:有冇人會讓小朋友同時入讀兩間分別AM及PM班的幼稚園

但我頭痕緊,因為我仔介左午睡好耐,全日都精力十足,琴日去迪士尼由點幾鐘出門口到十點幾返到全程自已行不停玩,我都就死佢仲可以玩到十二點半先肯訓,今朝九點幾起身,揾唔到全日如果唔返兩間消耗下佢d精力我怕我頂佢唔順

返兩間的話等於兩份功課,勞作量double,學校活動double, 小朋友攰家長可能跟得仲攰!除非你選既兩間都係超開心學習!

如果佢精力無限不如比佢去學游水跳舞之類啦!消耗佢體力又可強身健體!

回覆:pancake5354 的帖子

我想生多個,但呢個都搞到我好頭痛,唔明佢點解甘好精力,去迪士尼癲到我死忍烂忍先無咆哮佢,但我散哂

no need

引用:返兩間的話等於兩份功課,勞作量double,學

原帖由 Macylau 於 12-12-13 發表
返兩間的話等於兩份功課,勞作量double,學校活動double, 小朋友攰家長可能跟得仲攰!除非你選既兩間都係超 ...
我唔係想迫佢學幾多,都係想揾一間開心學校返去玩,一間多d英文俾佢聽下,學下同人相處就ok....

引用:回復+阿豆豬+的帖子 haha...+其實我亦面對

原帖由 pancake5354 於 12-12-13 發表
回復 阿豆豬 的帖子

haha... 其實我亦面對類似的問題, 老大精力旺盛, 加上老二剛出世, 更令我們分身乏術.. ...
但你仲有個細,要湊個大嘅返兩間要湊返學轉班會唔會仲煩,走黎走去?

我就唔會咁做,呀囡返pm既n返到黎食完茶點做完功課沖完涼已經好眼訓,
我想像唔到如果返完am已經好仲要返pm會有幾!
我囡囡都係精力充沛果d.但係返學返到咁就真係好辛苦 <-我個人認為

最後呢班返2間幼稚園的小朋友會...."自殺"
好快見報

其實我係好奇同多口想問一句,就當個小朋友真係頂得順,唔駛瞓晏覺,中午換衫食飯問題解決到,同埋唔理有無學卷都好啦~
其實家長唔怕會被學校覺得對學校無信心所以要讀多間咩?唔怕小朋友被標籤咩?

我個女而家返緊兩間PN, AM係一間正規學校既PN class(9am-12nn), PM返緊另一間類似playgroup形式既PN (1.5小時), 而且每星期只返兩天。因為唔係每日都要返下午PN, 所以我地都決定俾阿女試下, 我地唔係驚蝕底, 而係未清楚阿女究竟返咩類型既學校好D, 因為一間係傳統學校, 一間係開心學校, 阿女又比較怕羞, 所以希望佢可以接觸多D其他人。so far而家都適應得幾好, 冇錯有兩日會比較趕, 但係可接受既程度。講真如果日日都咁我地絕對唔會俾佢返兩間。

純個人分享, 不喜勿插。

點解唔返一間FULL DAY呢?又可以學多D自理能力.. 又冇咁辛苦!

PN唔係好多學校有full day class嘛