用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家住東區, 天主教, 報培僑, 柴米, 定出去軒小好? ...
go

家住東區, 天主教, 報培僑, 柴米, 定出去軒小好? [複製鏈接]

請各位媽媽比D意見, 出年報小一, 家住東區, 天主教, 報培僑, 柴米, 定出去軒小好? 謝謝!
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

彩數問題, 第一ROUND, 無宗教分影響, 報軒小15分機會非常微
第2ROUND, 誇區揀, 100個位得5個係FOR全港, 機會亦係非常微

除非有私小BACKUP否則千祈唔好咁玩

so which one to choose ? i am in the same situation.

I am in Net 16, choose 軒小in first round, lucky draw allocated to Ming Tek (Catholic school) then knock door accepted by 基灣(Aldrich Bay) rejected by 柴米 (since I didnt choose them in first round) but end up study 軒小 in Sept..... !!!

bb86    發表於 13-1-11 11:31
Oscar66    發表於 13-1-10 11:12
evaken    發表於 12-12-14 17:53

回覆:家住東區, 天主教, 報培僑, 柴米, 定出去軒小好?

有冇咩原因可以最後都讀到軒小?

軒小今年二十分都要抽,明年小孩數更多,所以無謂浪費機會

回覆:Charlotte_mom 的帖子

如果大抽獎乙部揀柴米第一,第二有什麼穩陣的選擇?

回覆:家住東區, 天主教, 報培僑, 柴米, 定出去軒小好?

柴米真係好多人揀,難抽中。

引用:軒小今年二十分都要抽,明年小孩數更多,所

原帖由 jackjet 於 12-12-13 發表
軒小今年二十分都要抽,明年小孩數更多,所以無謂浪費機會
柴米一樣,二分抽中也很微。

一男一女, 所以唔知點CHOOSE 好! 女仔嘉諾撒好嗎? 係邊區? 因唔太了解, 易入嗎?

原來都唔少人同我諗緊同一問題.
Leoofhk : 點解捨基灣取軒小 ?

培僑同嘉諾撒在NET 14, 柴米在net 16, 你家在net 14/16呀, net 16天主教有明德

小西灣倍僑不是net 16 嗎?

回復 魚王 的帖子

是net 16 的

回復 leoofhk 的帖子

好厲害! 你是不是就係之前post過到底選基灣還是軒小的家長? Anyway, 都想問一問軒小校風如何, 我見學校的發展報告書話小朋友來自不同處, 故有差異, 我想請教是學習上還是小朋友本身的德行呢?

回復 candysfc 的帖子

咁得意, 你提出的不是天主教學校, 如果, 東區天主教學校, 好多都會選嘉諾撤, 因為校風好, 不過, 女多男少, 柴米是基督教, 聽講以前不論哪一階段都要選它第一才有得叩門......軒小當然好, 不過都好難入, 我個仔的校長講軒小雖然話把它放頭三位都可以叩門, 但實際上只能放一或二, 至於培僑, 我朋友今年15分, 於自行入左......

回覆:RossRoss 的帖子

其實都係運氣,我冇寫過任何叩門信,因為當時已經有另一間叩門成功,所以無謂嘥時間嘥心機

回覆:origins 的帖子

由於小兒屬好動型,始終生存在注重嚴格紀律的基灣是有點壓力,學術上兩者都是傳統死谷型,再權𧗾各方面,就選擇了軒小

回覆:七點半 的帖子

老實說,始終軒官是派位學校,收生質素一定會有差異,但入得去就預左係死谷,以我所知係有個別學生默書攞0分,測試唔合格,唯有在各方面取個平𧗾,我相信學校都很包容的,但具體情況我暫時還未清楚

‹ 上一主題|下一主題