用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 S3 升 S4, 如何選科?
go

S3 升 S4, 如何選科? [複製鏈接]

本人對小孩學習沒有太大要求, 他今年讀S3, 明年便要升S4, 前兩天他給的一份有關升S4選科的資料, 但我不太懂. 到親子王國看一看其他/她家長的高見, 我居然發現自己好像什麼都不懂, 什麼是M1/M2, 什麼到S5可以drop科, 大學又有什麼要求........, 由於本人以前是讀工業學校, 沒有選科這回事, 小孩問我意見, 我覺得幫不了他.
   3    0    0    0

回覆:hkbbq 的帖子

M1/2係數學延伸部份,可以讀/唔讀,m1係代數與統計,m2係代數與微積分,m1較簡單,m2較難,我讀緊m2

回覆:hkbbq 的帖子

而Drop科方面,f5可以drop,但好似讀3科嘅話,可以drop 1科,讀2科好似唔俾科!呢方面,我都唔係好清楚,你最好問返你個老師!希望我可以幫到你啦

hkbbq  Kelly, Thank you, 十分有用, 可以令我同小孩討論時有一個慨念, Thanks  發表於 12-12-12 09:51

kelly_kelly 發表於 12-12-11 19:42
M1/2係數學延伸部份,可以讀/唔讀,m1係代數與統計,m2係代數與微積分,m1較簡單,m2較難,我讀緊m2

...
m1係微積分與統計

回復 ha8mo 的帖子

我以前讀o既工業中學是五金/木工/電子, 而且沒有中六/中七, 如果你中五主科考得好, 可以原校升中六/中七, 否則, 畢業後讀TI or VTC.

回復 hkbbq 的帖子

我詢問過讀過大學的同事, 他們認為S4選科要考慮將來入大學選修的科目, 甚至要考慮將來的出路.
例如: 你要做物理治療師, 你一定要讀biological, 否則, 就算你中/英/數/通識再高分, 沒有修讀biological, 大學亦不會收你.

kelly_kelly 發表於 12-12-11 19:42

...
想請教下 ,
M1 同 M2 都好似係計半科但 M1 淺些 , M2 則較難 , 請問選這兩科對日後升學有何分別 ?
讀 M1 容易成績好些 , 那選 M1 是否較有優勢 ?   

以讀理科計,engine 並不需要M1/M2,讀phy , chem/bio, and Baf/ict/economic 好似易D.

因為理科生係本地大學係有較多學位可以選擇,不少家長都傾向為未有清晰路向既子女報讀高中理科課程

M1/2畢竟只係extended module,如果未有志投身數學/統計/精算學系,而本身數學成績又不算標青,其實可考慮不選

我當初知冇讀M2也可報engine 也嚇了一大跳,冇M2底在大學學番calculus肯定勁辛苦又唔明。

不讀 M1/2 可以報理工科不奇, 但收不收是另外的事.

何况現在走學院制, 是不是在 year 1 後再選專修科 如 mech / EE ?
在 year 1 好像也要修 math, math 考不好 我想選科也很艱難. 你能想象讀engineering 不用修 math 嗎?

所以讀工科必讀M1/2, 理科則不–定要

其實 科大business 好像也須要 m1,  check 下 大學收生要求先啦

多謝大家的寶貴意, 感激, 感激. 如有建議請提出.
在那裡可以找出大學收生的資料? Thanks

回覆:nicholasmom 的帖子

Sorry,記錯!

abcd0001 發表於 12-12-13 16:24
不讀 M1/2 可以報理工科不奇, 但收不收是另外的事.

何况現在走學院制, 是不是在 year 1 後再選專修科 如 m ...

即係你暗示會有夠分但係因為缺乏preferred subject而升唔到既情況?
或者你指preferred subject所加既分係好難用其他科目去彌補?

其實係大學追返自己中學無讀過既科目係好平常既事,
CU PAC,HKU A&F都係有不少理科生,想縮減(無讀4年會計既)劣勢係考完公開試之後開始自修是常識吧
(想當年我班中學同學就係咁...)

hmm...maybe it's time for you to practise what you preach...
UST BBA
http://catalogue.jupas.edu.hk/catalogue/j4/programme_information.php?code=JS5003
CITYU ENGINEERING
http://catalogue.jupas.edu.hk/catalogue/j4/programme_information.php?code=JS1021

hkbbq 發表於 12-12-13 17:35
多謝大家的寶貴意, 感激, 感激. 如有建議請提出.
在那裡可以找出大學收生的資料? Thanks ...
各大學網頁,JUPAS(大學聯招派位辦法):)

迦密中學

http://334.edb.hkedcity.net/doc/ ... ss4C_DrHoYukFan.pdf

Pages 23 -26 of the above presentation show the significance of 3x and M1/M2.
‹ 上一主題|下一主題