用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 音樂淪入名校工具
樓主: ha8mo
go

音樂淪入名校工具   [複製鏈接]

有一位宣小的家長告訴我,當個個同學學術方面都差不多分時,你話要拿怎麼再比拼,剩下的音樂和運動,所以造就咗今時的......教育!

marcuscyrus 發表於 12-12-12 09:45
有d家長都同我呻,明知個女都冇音樂天份,但因為音樂考試要演奏,又要呈分,局學,近兩年我甚至接過有關音 ...

我簡直不知道音樂考試一定要考樂器嗎? 我兩個仔, 小五/中二都完全無學,亦不見不合格, 哈!

如果真係好想入名校,花多些時間讀好些成績更好.
如果真的靠一些音樂成就入名校,而成績追不上,孩子的自信反而受損.
我始終認為音樂是要學,但目的是用來娛樂,不是用來升學及比家長show off

引用:如果真係好想入名校,花多些時間讀好些成績

原帖由 Chunyan 於 13-01-20 發表
如果真係好想入名校,花多些時間讀好些成績更好.
如果真的靠一些音樂成就入名校,而成績追不上,孩子的自信反 ...
你說得對!此始到時入大家都不靠音樂或運動,最緊要都是學科成績,就算修讀音樂都只是其中一科。不過作為父母都要幫佢發掘興趣,若他喜歡又有天份,不防放多些時間,平均些發展健康些。我家裡有個琴,當然叫佢學琴,但佢不喜歡難側佢彈到,但叫佢練琴不容易,我都偏向會停一停,第到大小小再試下學其他音樂。最近兩個月佢學踢足球,好好多,至少他願意。

我始終覺得,音樂係一種抒發自己情感的娛樂。
如果個小朋友唔鐘意,但你硬要一個小朋友去學。
其實會令佢唔開心....佢又會扭計唔練習
其實又哂錢又哂時間

回復 marcuscyrus 的帖子

冇左音樂背後既意義,可悲

無錯, 呢個post 真係好無聊, 將幻想既野當真, 又要假設個個八級都係唔識睇譜. 大佬呀, 呢個世界咩人都有, 有個八級唔識睇譜唔通代表普遍現像? 況且都唔知係咪真既, 個個講到好似道德淪亡咁. 再者, 學琴雖然係逼唔黎, 但興趣可以培養架, 唔培養音樂興趣, 咁不如培養賭錢, 打機, 睇AV 興趣好唔好?  賭錢, 打機, 睇AV唔駛考cert, 一定係真心鍾意啦!
‹ 上一主題|下一主題