用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 音樂淪入名校工具
樓主: ha8mo
go

音樂淪入名校工具  

simpleway 發表於 12-12-12 11:21
(星島日報報道)

"今年九月轉為直資辦學的協恩中學......至於基層學生方面,李鎮洪認為他們也許缺乏境外學 ...
其實我都幾好奇佢地點練習,咁嘈唔會比人投訴嗎?有時我仔練鼓,我都驚驚地

simpleway  係, 嗩吶呢樣樂器可以嘈到拆天, 屋企練習真可能日日收投訴!  發表於 12-12-12 11:29

simpleway  係, 嗩吶呢樣樂器可以嘈到拆天, 屋企練習真可能日日收投訴!

我有個伴奏學生玩trumpet佢話都唔係好敢在家練,多數在學校練,suona應該更嘈

simpleway  你咁教人, 想人地被人滅門咩!    ...其實舊時, 嗩吶紅事白事都派用場!  發表於 12-12-12 12:03
ha8mo  有人來投訴時,咪話第時免費幫佢伴奏,送佢一程囉  發表於 12-12-12 11:52
simpleway  嗩吶一定比trumpet更吵耳, 在家練習隨時嘈到鄰居揸刀上門搵你!  發表於 12-12-12 11:36

frenchfries 發表於 12-12-12 09:16
小朋友不喜歡樂器。但音樂考試要考樂理及演奏。個個同學都學,佢自己都唔敢唔學。有無人唔學樂器,學校音樂 ...
阿女P3, P2下學期要考樂器. 佢一直唔學. 結果家姐借支舊長笛教佢吹兩行"Jingle Bells", 過骨. 今年或者吹下牧童笛o卦.

亞洲人就是這樣。不單香港有這情況。在海外,一樣有家長為了送子女入理想中學,讓子女學樂器,並在某個時限內考到某個級數。不同的是,海外中學會列明要求,鋼琴不計,小提琴6級或以上,長笛4級或以上等等。而且靠張cert沒用,凡以音樂成就報學校的,必須經過AUDITION。各種要求列得清清楚楚。其實學校想吸納人才亦是合理。還有一樣不同,就是學校收生分幾條隊,成績一隊(學位最多),音樂/藝術一隊,運動一隊,後者學位相對少。

ANChan59  Same in HK.  發表於 12-12-12 13:55
simpleway  唔覺香港,海外有咩大唔同喎. 香港D名校收生都要AUDITION啦, 學校收生都分幾條隊,成績一隊(學位最多),音樂/藝術一隊,運動一隊,後者學位相對少  發表於 12-12-12 13:49
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:音樂淪入名校工具

原來香港學校也一樣呀!其實為報學校而學樂器也不是甚麼大罪,小朋友有自己個性,有時想逼亦不容易。就算逼到亦未必有理想成績。

為何8級不夠,要演奏級?原來香港有好多叻叻小朋友。人人都學樂器,人人都演奏級。整體對音樂認識多了,其實不是壞事。

for every one criticism, three positives must be given.

回復 ha8mo 的帖子

係佢講,定係你演繹?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ha8mo 發表於 12-12-12 15:29
我睇完既理解
Understand, he may miss some points in making this comment.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yanamami 發表於 12-12-12 11:36
阿女P3, P2下學期要考樂器. 佢一直唔學. 結果家姐借支舊長笛教佢吹兩行"Jingle Bells", 過骨. 今年或者吹下 ...

牧童笛幾易下.
我果個piano停咗一年, 以家又pick up, 女仔人家, 總想佢識下彈琴, 但人好動, 坐唔定, 我不要佢考級, 只想佢可以去到五級到就算.

Yanamami  細女&我不曉音律, 再易都係苦.  發表於 12-12-13 09:11
Yanamami  Lyn, Mami主觀願望未必實現到呢. 不如就佢所長發揮? 好動就由得佢去動la. 用花係琴度既時間去發展一項佢like既, 可能效果更好呢.  發表於 12-12-13 09:10

ha8mo 發表於 12-12-12 14:32
果位李總監鬧既係有部分學生為了考學校而刻意跳級考音樂試,
跳級跳到連某D基本功也跳過埋冇認真學過,
咁樣倩況對佢地哩種對音樂充滿熱誠既人來講,梗係睇唔過眼啦
果位李總監應該用佢地哩種對音樂充滿熱誠既人去重新審視一下考8級樂理呢個制度......唔系用是否有8級資歷就當呢個人就一定對音樂充滿熱誠, 甘好似系李總監自己太信任8級樂理呢個制度而已....

引用:Quote:ha8mo+發表於+12-12-12+14:32+果位李

原帖由 samuel89 於 12-12-13 發表
果位李總監應該用佢地哩種對音樂充滿熱誠既人去重新審視一下考8級樂理呢個制度......唔系用是否有8級資歷就 ...
考核制度當然要信任,否則還不天下大亂。誰知香港人中國人太聰明伶俐,洞悉一切,視奏不能奏、聽音聽不出音還能合格,甚至拿「丁」,讚嘆之餘,也無你辦法。

李先生作為音樂人,見皇家Q嘜,滿以為品質保證,打開A貨一件,發洩一下也可理解。要怪只能怪他落伍,不明次貨早已充斥市場。買Sony,也要看看「Made in Japan」還是「Made in China」的。

JustAParent 發表於 12-12-13 20:17
考核制度當然要信任,否則還不天下大亂。誰知香港人中國人太聰明伶俐,洞悉一切,視奏不能奏、聽音聽不出音還能合格,甚至拿「丁」,讚嘆之餘,也無你辦法。

李先生作為音樂人,見皇家Q嘜,滿以為品質保證,打開A貨一件,發洩一下也可理解。要怪只能怪他落伍,不明次貨早已充斥市場。買Sony,也要看看「Made in Japan」還是「Made in China」的。
會唔會系你落伍呢? 而家買件普通既Sony產品,「Made in Japan」還是「Made in China」分別不大了。甚至潮品iphone 都系「Made in China」........「Made in China」已經不再是代表次貨, 我估你想講既"不明次貨"系果d冇打正「Made in China」既做假,冒牌果類祖國偉大"創意"產品,,,,,,

我只系覺得李先生講既
//他亦曾教過一名「8級資歷、3級造詣」學生,靠死練考試曲目考獲8級,實際連琴譜也不會讀,終直接將他罵走,勸他不要再學。//

如果該學生可以靠死練考試曲目考獲8級, 那是否考核制度有問題?......
該學生已經考獲8級, 還要跟佢學, 我覺得唔可以話該學生"功利".....我覺得可能系該學生行錯路, 誤解左自己有音樂天份or佢既音樂天份與眾不同??

samuel89 發表於 12-12-14 11:10
會唔會系你落伍呢? 而家買件普通既Sony產品,「Made in Japan」還是「Made in China」分別不大了。甚至潮品 ...

明顯李生唔係想收件普通貨,「Made in Japan」「Made in China」分別不大 ? 可能我真落伍了.

香港學生學音樂唔功利 ?  大家認為是就無所謂啦.  反正鋼琴在港已不在樂器之列, 鋼琴很快會得到解放.

JustAParent 發表於 12-12-14 12:09
明顯李生唔係想收件普通貨,「Made in Japan」「Made in China」分別不大 ? 可能我真落伍了.

香港學生學音 ...

就簡單舉例Sony電視機, 個人認為從色澤, 耐用,功能,款式......「Made in Japan」「Made in China」分別的確不大, 只價錢明顯有差距, 成龍大哥講既「Made in China」電視機會爆炸, 明顯落伍了, 而家我屋企用緊既要高清機頂盒n年前既舊款「Made in China」電視機還是冇病冇痛, 但我弟弟買既「Made in Japan」電視機反而病痛多多, 最後佢就"有幸"轉新款, 我就苦無藉口換新機........

香港學生學音樂唔功利 ?.......只要系"人", 其實都有功利基因, 唔應該用地方或人種來分.......

引用:Quote:JustAParent+發表於+12-12-14+12:09+

原帖由 samuel89 於 12-12-14 發表
就簡單舉例Sony電視機, 個人認為從色澤, 耐用,功能,款式......「Made in Japan」「Made in China」分別的 ...
香港學生學音樂唔功利 ?.......只要系"人", 其實都有功利基因, 唔應該用地方或人種來分.......

Xxxxxx

不對,這和一句人不為已便放下專業良心的人有乜分別?

人不為已有程度上分別。

功利基因有程度上分別。

貪心也有程度上分別。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

會唔會系你落伍呢? 而家買件普通既Sony產品,「Made in Japan」還是「Made in China」分別不大了。甚至潮品iphone 都系「Made in China」........「Made in China」已經不再是代表次貨, 我估你想講既"不明次貨"系果d冇打正「Made in China」既做假,冒牌果類祖國偉大"創意"產品,,,,,,

Xxxxxxx

對,祖國「可以」做很高水平的硬件,但水平參差,買的沒信心,唔係有咁多內地人來港埽奶粉,藥物咩。

我買 made in China 的iPhone 唔係因為信國內品質,係信蘋果。 Sad.

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

撇開想入名校而「利用」音樂/運動成績去考的動機,我反而希望香港多一些學校傳收音樂、運動有天分的學生,不要只是文化學校。如果大家有參加過某些傳統名校的校友會,可能也討論過應否只看音樂/運動成績收生。簡單來說,一些強烈反對「買人」,另一些認為收傳才(不是通才)沒有問題,討論了幾十年了。