用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 原來面試係靠運氣㗎!
樓主: yvonne_bb1122
go

原來面試係靠運氣㗎!   [複製鏈接]

回覆:原來面試係靠運氣㗎!

對我嚟講,運氣就係代表assign俾我哋咩面試時間,一至三呢D瞓覺位難攪D,要事前做D準備,如果唔係實無行

回覆:原來面試係靠運氣㗎!

完全認同,我个仔in 6間有5間都係午睡時候,結果全軍覆末!一間waiting

回覆:Jayann 的帖子

另外我覺得可能家長表現都有關係。。我女見一間心怡既學校時。。。其實我打定輸數。。因為以佢過往經驗。。都係唔多出聲。。。而個間學校有成幾千人見。。。咁見個日我女已經發揮最大水準。。。但同時一齊見既哥哥。。。對我女相比。。。簡直超水準。。。咁哥哥事實又真係好得意好醒。。。可以去拍廣告果隻。。。見到佢我都投入埋。。。老師叫佢做既野佢做到。。。我好似好開心過佢媽媽咁話佢叻。。哈哈。。。我阿女有啲做唔到。。我又唔太緊張。。好似係屋企咁笑下佢傻豬。。。點知。。。我女咁都入到第一志願。。。。。。有時諗。。。學校會唔會都想啲家長欣賞其他小朋友。。又唔會比太大壓力自己既小朋友呢。。。

cyyuen0120  咁唔知好得意的哥哥仔入唔入到??哈哈..因為樣子可愛真係著數D..  發表於 12-12-31 10:18

回覆:fatalbug 的帖子

引用:我覺得面試唔係靠運氣,而係識唔識策略,同

原帖由 fatalbug 於 12-12-30 發表
我覺得面試唔係靠運氣,而係識唔識策略,同埋,識唔識搵一間match 自己及小朋友性格既幼稚園。當年,我策略 ...
你嘅策略係點㗎?

回復 shevachevy 的帖子

如果收到reject letter, 努力寫求位信, 會有機會吗?

回復 kcngu77 的帖子

真係好難講, 第一身自己經驗, n班時收waiting 寫過一間, 冇下文~

不過我諗都depends on幾樣o野啦:第一: 咩學校, 有d 學校會睇家長誠意, 有d話明"my decision is final", 講到明唔收信就唔好煩人地喇~
第二: 寫成點 ? 好似考試咁, 同一條問題答案都有高下, 有人高分有人肥佬, 我自己就唔會用人地template果d , 好似冇乜誠意咁
第三: 都睇返interview時係咪in得太衰啦, 我諗應該揀自己有信心, in得好果d o黎寫囉, 咁機會應該高d啩

回復 shevachevy 的帖子

多谢啦!!

引用:小小運小小眼緣小小能力小小背景+加埋囉 +

原帖由 breadbb 於 12-12-10 發表
小小運小小眼緣小小能力小小背景 加埋囉

回覆:yvonne_bb1122 的帖子

好認同Concon830 , 其實家長係面試時嘅表現都好重要.  
有啲家長面試時真係當左自己去左有獎問答比賽, 明明一班小朋友坐係前面聽老師問問題, 佢地個小朋友無反應就幫個仔搵埋答案, 推個仔出去回答.  我唔知個老師buy唔 buy, 不過如果我係老師就唔想收有呢個家長嘅學生囉. 因為佢都唔俾空間個小朋友自由發展, 咩都急住幫佢安排好. 咁心急同緊張嘅家長, 小朋友一定好大壓力囉. 時學校有咩做得唔好, 個家長一定投訴到暈。 
‹ 上一主題|下一主題