用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 原來面試係靠運氣㗎!
樓主: yvonne_bb1122
go

原來面試係靠運氣㗎!  

Jayann 發表於 12-12-10 16:18
我又唔覺單靠運氣wor...我好多朋友有offer都唔係純粹靠運,佢地D小朋友平日都好乖好叻,當然佢父母由出世開 ...
我都認同這種睇法,我個女5個月大就自己攞住支奶飲,13個月會行就要自己掉垃圾,禮貌、自動自覺等都要由小養成。 其實大家可以睇下有關 development psychology的書了解小朋友的身心成長。

Jayann 發表於 12-12-10 08:18
我又唔覺單靠運氣wor...我好多朋友有offer都唔係純粹靠運,佢地D小朋友平日都好乖好叻,當然佢父母由出世開 ...
 完全認同!

醒目開學勳章

即係好似你問d家長,你小朋友考成點呀~~麻麻地啦...緊緊合格啦<<佢既角度緊緊合格可能係9字頭先叫合格~~~哈哈~~~

以身作則好重要

家教好緊要,但係面試真係好講彩數,
小朋友有無唔舒服, 心情如何, 係咪眼訓,
呢D都CONTROL 唔到.
考到好學校的,當然他們有自己的實力,
但考唔到的,不代表沒家教,小朋友唔夠人叻,
可能只是當日表現失準, 又或有些小朋友比較慢熱,
亦有可能家長與學校理念不同.
輸了學位也不要輸了自信,要對小朋友有信心,
他是獨一無異的

t3carol  非常認同~  發表於 12-12-23 09:49
ashleycece  真理  發表於 12-12-13 11:42
jvcfamily  yes. 100% agree.  發表於 12-12-13 11:13

引用:家教好緊要,但係面試真係好講彩數,小朋友有

原帖由 Lovely_Babybaby 於 12-12-12 發表
講得好,十個讚

引用:家教好緊要,但係面試真係好講彩數,小朋友有

原帖由 Lovely_Babybaby 於 12-12-12 發表
Agree

回覆:原來面試係靠運氣㗎!

wtvictortong 發表於 12-12-10 16:32
回復 Jayann 的帖子

咁我想問下有Offer的小朋友全都做到你所寫的.

我小朋友真係做出左Jayann所講的嘢.而又真係考10間有9間offer,所以我好buy佢講的嘢.
而我地身為家長,雖然返工,但又真係做到佢所講的家長嘢.去邊都帶埋佢,每日放工都馬上撲返屋企.

Not just for kindergarten application, many good things in life happen by "LUCK"!

Chirley    發表於 12-12-13 12:57
Chirley    發表於 12-12-13 12:57

Jayann 發表於 12-12-10 16:18

不要聽太多啦,無可能咁離普嘅! 我小朋友in5間收4間唔通全部運氣?

有句說話係好岩咖, 機會係俾D有準備既人,
LUCK 就係機會啦~~~ 無準備的話, 俾左機會俾你都係無用...

babycat1230    發表於 12-12-13 13:15

回覆:原來面試係靠運氣㗎!

其實無OFFER 的都未必如你們所講, 家長無教好多. 相信每個家長都付出過.

唔好咁講啦!

我記得我以前IN 小學,個老師問我鐘意睇乜電視,我心諗,唔係馬. 問D咁問題? 唔通你叫我講歡樂今宵呀? 我就無出聲. 我媽問我點解唔答.  我真係估唔佢咁問. 結果就話我無表現,考唔到.

老師望你無反應係唔叻好正常, 誰知其實個細路遠超過你想的LEVEL呢?

好似我個女考TT,真係淺到不得了. 根本唔係佢個LEVEL, 都係見唔到佢的長處.

不過唔緊要啦! 讀邊間都無所謂. 叻人自然會叻.

不過有OFFER 嘅家長唔好話無OFFER 家長無做野啦!  佢地已經好慘,而且大家都不知事實係點.

我同意運氣好緊要, 平常心lar.... 真係IN 得好好都未必一定會收, 普普通通嗰間又收咗.... 姑終講眼縁, 同各別學校取向 ! Gd Luck !

我睇到此post 的內容真喺有些不高興, 真喺請有OFFER 的家長唔好話無OFFER 家長無做野或做得唔夠或無比時間去陪小朋友 etc.

好似本人為例, 今年考 k1 全軍覆沒, 真喺好慘, 問心真喺做到上面家長所講的, 去邊都帶埋佢, 每日放工都馬上撲返屋企, 每晚全心全意同佢玩, 教佢嘢, 禮貌, 自理, 晚晚用上2-3小時陪佢, 無電視, 無私人時間, 連朋友約會都可免則免,  但換來 0 offer, 真喺好傷心

t3carol  人地冇OFFER已經好慘, 唔代表佢地冇教, 可能小朋友真係慢熱, 真係冇法, 唯有等佢地慢慢成長~ 我相信現今的家長已經好努力付出~  發表於 12-12-23 10:00
siupingc  同意!我同你一樣,我們一樣付出很多努力,但佢近來變得怕羞也沒有辦法,慢熱是性格使然,考不到真的不介意,但何必為一個面試去定輸贏及妄下定奪   發表於 12-12-22 11:43
Sassa  小朋友有天生的氣質, 唔係後天容易改變的, 有啲比較慢熱係蝕底啲  發表於 12-12-17 16:58

同意, 唔好放棄, 可能最後有最好offer 俾你....仲有大把希望, 好多人hold住D學位 :)  而且我相信誠意真係會打動到學校 :) 加油!!