用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 原來面試係靠運氣㗎!
樓主: yvonne_bb1122
go

原來面試係靠運氣㗎!  

引用:其實我話小小運氣嘅意思係要睇小朋友狀態 +

原帖由 breadbb 於 12-12-10 發表
其實我話小小運氣嘅意思係要睇小朋友狀態
例如nap撞左 or 病左
我去左pg老師2次模擬面試
呢個我認同,啱啱星期六就發生左,囡囡唔舒服,表現好差,所以真係要d運

Jayann 發表於 12-12-10 17:03
回復 wtvictortong 的帖子

如果我講呢番說話令妳難受,我真心道歉...我明白無offer父母嘅傍惶,凈係睇大家 ...

可唔可以分享下你點樣可以使小朋友望住人講嘢..  半年前發現這問題, 我已經不停提醒阿囡, 可惜至今都未有太大改善. 每次提佢, 佢咪望你一眼咁多. 可能我用的方法有問題

iamadc  咁你同家人平日係唔係都望住人講野?  發表於 12-12-15 20:37

引用:回復+wtvictortong+的帖子 如果我講呢番說

原帖由 Jayann 於 12-12-10 發表

如果我講呢番說話令妳難受,我真心道歉...我明白無offer父母嘅傍惶,凈係睇大家 ...
請問你如何教BB望住人講嘢?謝謝。

引用:我又唔覺單靠運氣wor...我好多朋友有offer

我又唔覺單靠運氣wor...我好多朋友有offer都唔係純粹靠運,佢地D小朋友平日都好乖好叻,當然佢父母由出世開 ...
多謝你,希望亦可以令其他父母釋懷

回覆:webpaupau 的帖子

試下響家長額上貼上小朋友喜歡嘅貼紙,再同佢傾計,叫佢望住貼紙

引用:我又唔覺單靠運氣wor...我好多朋友有offer

我又唔覺單靠運氣wor...我好多朋友有offer都唔係純粹靠運,佢地D小朋友平日都好乖好叻,當然佢父母由出世開 ...
Very good

引用:回復+wtvictortong+的帖子 如果我講呢番說

認同。我個小朋友in時除左唔係好識講野外,其他都做得ok。同埋我覺得老師in時會看埋家長同子女既眼神,動作等既溝通。我個囡既offer絕對唔單止係靠運氣甘簡單,背後既努力亦唔會逢人就夸自己點教點教掛。

(利益申報:有offer,但無hold位,只交了心儀的only one而已)

真心請教,想佢望住人地講野,要用乜方法?我個女太怕人了。

回覆:Jayann 的帖子

極之同意,我就請埋個 full time 嘅香港保姆,同bb 日日傾計同教佢。不過皮費都幾重。

vinik 發表於 12-12-10 18:21
真心請教,想佢望住人地講野,要用乜方法?我個女太怕人了。

其實吾望人,坐吾定,走來走去等問題,隨著小朋友長大,系會自然解決。

"...因為佢地好容易比外界distract左" - 係呀,我地係bb一歲前,完全唔開電視。等bb瞓左,先哩係房睇下晚間新聞咋。放工又即返屋企陪佢,以前晚晚去wet。

菠蘿媽媽  同你一樣呀.. 我連朝早出門口都好似做賊咁!  發表於 12-12-13 16:28
shevachevy  無錯, 睇電視真係唔係咁好, 我有朋友生b之前直情送左個電視比人...  發表於 12-12-12 16:32

怨天怨地怨整個世界都冇用。一定要review然後補足。分數評語都係人地背後比你的。我好相信人攔人攔唔死人。總會有出路。教小朋友亦要如此吧。共勉之

我都認為要靠少少運!無論幾好都好,差少少運就差d!好似見工咁之嘛,唔同既candidates 見同一人,都有唔同既feedback!

第一眼尤其重要,只要first impression 係好,之後就ok;如果唔好,你點勁點叻都無補於事

引用:就算小朋友做晒指令打晒招呼坐定定in,都只

回覆:Jayann 的帖子

我比您十萬個讚!!

回覆:原來面試係靠運氣㗎!

唔係完全靠運氣,但實有影響。淨係邊個老師見已經係啦!有些好有心機,有些趕收工已有差別。平日小朋友樣樣醒目,突然間魂遊太虛,做埋反常野,你唯有嘆唔好彩。

有時學校的收生標準都無從估計,識人小朋友做足指令,同老師對答得最好的地區幼稚園唔收,反而面試有少少失手的港島名幼就收。你永遠估唔到點解幾千人報爭崩頭的收,間地區的唔收。最奇係佢地同時申請另一間街坊幼稚園,原先連見都冇得見,出reject. 講背景,佢地兩公婆月入十皮,工作穩定,碩士學歷,家住半山,小朋友不是細b.  講野又叻又唔怕羞。整體比上不足,比下有餘。你話間街坊學校用咩準則收生?唔通收住山頂的PhD仔女?肯定唔會。

有時睇post, 話「聽人講」人地個b見到超差都收,自己果個做到101分都唔收。其實我好懷疑有幾多人會周圍同人講自己個b有幾差幾差。

大家有時會難免失望,但平常心,因為呢個世界好多野都冇公平,硬要搵原因都係冇用。

回覆:原來面試係靠運氣㗎!

我梗係唔咪立亂聽人講就信啦!係嗰兩個媽媽自己講㗎!邊有阿媽會响討論區踩自己仔女㗎,係咪?我都知唔係剩係靠運,個過程最緊要.只係呻吓啫!討論區嘅目的唔係比D人在空氣中交流吓吹吓水咩!不過我都好想知有咩方法可以令小朋友每次都望住人講嘢,請指教!

回覆:yvonne_bb1122 的帖子

佢平日都係咁定面試先唔望人

引用:佢平日都係咁定面試先唔望人 +

原帖由 cheung_chit 於 12-12-10 發表
佢平日都係咁定面試先唔望人
平時唔係咁,見到課室佈置同玩具覺得好奇!答嘢有望,唔使答嘅時候咪望吓囉.

回覆:suki9876 的帖子

講得好!