用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 原來面試係靠運氣㗎!
go

原來面試係靠運氣㗎!   [複製鏈接]

就算小朋友做晒指令打晒招呼坐定定in,都只係waiting收場!相反,其他小朋友表現唔好串咀話唔锺意間學校坐唔定就收,呢個咩準則咩世界呀???

7    0    0    0

引用:就算小朋友做晒指令打晒招呼坐定定in,都只

原帖由 yvonne_bb1122 於 12-12-10 發表
就算小朋友做晒指令打晒招呼坐定定in,都只係waiting收場!相反,其他小朋友表現唔好串咀話唔锺意間學校坐 ...
小朋友表現故然重要,但係唔係取錄與否嘅唯一因素

你聽人地家長甘講遮,實情可能吾系甘離譜!

我夠聽人講話無操個仔,由他自由發展,之后小朋友講出來一星期補6,7樣野呀!
吾好信人,有d野吾make sense,  就一定系有景轟!

evacalbee  係呀係呀, 好多家長都係咁!  發表於 12-12-10 17:07

講真. 我唔信LOR!

但我都信INTERVIEW既野係講運~ 當然表現都緊要, 但運都係要有D~ 好多人都可以做得好好, 最後邊個有OFFER都係講彩數~~

回覆:原來面試係靠運氣㗎!

小小運小小眼緣小小能力小小背景 加埋囉

cky2009  agree  發表於 12-12-31 16:00
西琦  講得好!  發表於 12-12-28 18:16

我又唔覺單靠運氣wor...我好多朋友有offer都唔係純粹靠運,佢地D小朋友平日都好乖好叻,當然佢父母由出世開始都花左唔少時間心機去灌輸知識同禮貌。

1) 好簡單,小朋友A入房主動同所有老師打招呼,同小朋友B入到房,直到坐低,老師同佢打招呼,佢先講句good morning,大家都講早晨,但已經有分別。

2) 老師問顏色,小朋友A答完黃色,仲識主動講埋yellow,有時比較心情好補多句:香蕉都係黃色!小朋友B答黃色,靜黙... 無錯,兩個都答啱問題,但作為老師,邊位小朋友impressed,大家心中有數。

3)派貼紙講Thank you.. 小朋友A好開心,拎完主動望實老師講thank you。拖住媽咪先行。小朋友B拎完無表情,機械式只望貼紙唔望人講左句thank you...大家都有講thank you wor~~ 但分別就大。

我一位幼稚園朋友,佢之前講過好幾樣比我聽,我只係講出三樣好基本嘅例子比父母反思,無錯運氣當然重要,但人地小朋友有offer,唔係單單靠運氣,老實講,學校有得揀,當然想收個醒目,個小朋友行出去達佢朵架wor...

但小朋友A點解interview 咁主動打招呼?點解將黃色link到去香蕉?講嘢望住人對眼?天生嘅?
我明白好多父母都因為工作忙,未必有時間下下慢慢教,靠play group係train唔出多少禮貌,因為playgroup當你係客仔,唔會幫你教仔,所以真係要靠父母自己。我身邊好多在職父母朋友一樣教到個B非常醒目,因為你肯放工就陪玩,放假做呀四,旅行都唔會丟低呀B比老人家兩個去relax差電,付出幾多自己諗下。

KaKamama1113  good point   發表於 13-1-7 13:56
volar    發表於 12-12-23 15:13
Lingfung813  絕對認同  發表於 12-12-13 14:00
fruitfulsnoopy    發表於 12-12-12 16:51
shevachevy  講得好呀!  發表於 12-12-12 16:29

引用:我又唔覺單靠運氣wor...我好多朋友有offer

原帖由 Jayann 於 12-12-10 發表
我又唔覺單靠運氣wor...我好多朋友有offer都唔係純粹靠運,佢地D小朋友平日都好乖好叻,當然佢父母由出世開 ...
👍👍👍好讚成,亦好多謝你嘅例子俾我地反思!講得

Jayann 發表於 12-12-10 16:18
我又唔覺單靠運氣wor...我好多朋友有offer都唔係純粹靠運,佢地D小朋友平日都好乖好叻,當然佢父母由出世開 ...

講得好!好正!

回復 Jayann 的帖子

咁我想問下有Offer的小朋友全都做到你所寫的.
係的我無話可說了

Jayann 發表於 12-12-10 16:18

講得好好,所以無offer不如諗下自己有咩不足、有邊方面可以改進仲好啦

好認同

講得好好!!

agree,我相信老師睇的不止是全答中問題咁簡單,其他細節野家長冇留意,但老師看在眼裏

回覆:原來面試係靠運氣㗎!

其實我話小小運氣嘅意思係要睇小朋友狀態
例如nap撞左 or 病左
我去左pg老師2次模擬面試
亞仔都岩岩病左 食左藥好燥
對住一個陌生老師掉玩具 唔答
我果陣諗死啦
到時係咁點算 但overall佢in得ok
好合作
我好運既意思係有講緊小朋友狀態
我驚大家誤會左我意思

回復 wtvictortong 的帖子

如果我講呢番說話令妳難受,我真心道歉...我明白無offer父母嘅傍惶,凈係睇大家講嘅post都感受到...如果唔係點會有咁多家長即刻申報放返D offer出黎,目的唔係要認叻自己有幾多offer可以放,係想無offer嘅家長得到一點安慰,好過D...講真,佢地要hold要放唔駛同大家交代格,咁佢真係考到嘛....

我深信每個小朋友都聰明,真係靠父母(唔係老人家,playgroup個Ms.乜乜,或者N班個老師去教),托賴,我小朋友真係做到以上嘅例子,因為我平日真係花好多心機去教,唔係為interview,係為小朋友整體發展去教佢,望住人講嘢呢樣我教左年幾,因為佢地好容易比外界distract左,但望住人講嘢係基本禮貌,同自信嘅表現,所以我好著重。

引用:你甘都信,甘認真就輸了!!以前讀書,我諗

原帖由 suki9876 於 12-12-10 發表
你甘都信,甘認真就輸了!!以前讀書,我諗好多人都仲意問其他同學仔;你有無温書啊?d同學通常答,冇咩温 ...
你呢個比喻非常好

‹ 上一主題|下一主題