用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC vs KV
樓主: jloved
go

SC vs KV  

breadbb 發表於 12-12-12 09:12
我鍾意sc係因為重思考 我覺得呢樣野好重要

Agree!

我係sc parent, 呀囡今年剛完成k1, 我好滿意佢今年的進步和感激老師的教導, sc 俾到的正正是我想要的!

小囡屬慢熱型, 有時會唔夠自信會怕羞, 我認同性格冇得迫, 不可以一朝一直改變.....學校NET由上學期同我講呀女唔肯講英文, 但其實佢明又識的, 但唔肯出聲, 到下學期老師同我講佢英文堂已有舉手答問題又用英文句子參與group discussion, 我已經好開心, 見佢有進步, 亦睇到老師好有耐性慢慢去引導和俾機會...

中文老師更是非常有經驗有辦法的, 對班中每個小朋友性格強弱都撩如指掌, 小囡之前一d壞脾氣和性格在開學不久都有大大改善, 3歲時她的性格和行為實在令我好擔心, 老師不單在校收服了她, 還樂意傳授心得給我, 現在小囡非常懂事又乖巧!

大家成日話驚活潑坐唔定的小朋友入sc 會更活躍, 但其實sc 老師好要求小朋友守規亦要為自己行為負責, 老師俾我想像中嚴和惡, 小朋友驚ga, 所以唔敢naughty, 而且我珍惜孩子活潑性格, 不應去壓抑佢, 反而是教佢咩時候要靜下來, 要專重別人

今年k1 功課多o左, 教的中文多了, 下學期開始有少量寫字功課, 另見佢地派返的堂課都好多線條, phonics, 邏輯, 認中文字的練習, 我覺得量和程度好適合我囡.......假如讀kv, 我反而怕她追不上, 因為k1開學我才跟學校程度教佢執筆, 見佢手仔未係好ready, 好彩學校也不迫, 只俾簡單練習循序漸進的學, 這是我最喜歡sc 的地方, 事事不迫, 老師同我講好多事待小朋友ready自然做到...

sc 教法著重小孩思考, 探索, 小女正是愛思考發問又好奇的一類, 佢讀得好開心.......老師又教小朋友為自己負責, 又鼓勵他們表達自己, 欣賞佢地的意見<--相信自信是這樣培養吧! 由k1開學起, 老師每星期都吩咐小朋友帶一些物件回校, 小囡由發夢到後期, 就算我忙冇時間同我講都記得返學前請工人姐姐幫手一起找件物件, 貼上名帶回校呢! 又見過有小朋友同老師講話媽咪唔記得幫佢帶咩咩咩, 老師答佢"我請你帶物件, 唔係叫媽咪帶, 唔好賴媽咪, 下次記得自己做!"<-- 我想, 責任感, 自律, 自理是這樣訓練吧!

我不是要賣花讚花香, 作為sc 家長, 我只能講自己用家的感受, 我也認識讀kv的小孩, 一樣動靜皆宜, 溫文有禮....要點揀學校真係睇小朋友性格, 和父母取向, sc 其實好需要父母配合主題去溫習和在生活中教授不同知識, kv可能老師做了很多, 家長或會輕鬆點, 揀學校最緊要大人細路都感覺舒服!

kv 點教我不太了解, 但我自己就好鍾意sc 的一套, 我覺得教小朋友不單是知識, 應該更全面, 多體驗, 自己去試去找答案, 我不擔心升小適應問題, 這不是學習目的, 可能我不是要求超谷的或神級的, 我只要小朋友喜歡學習, 肯為自己進步而努力, 總能適應到...

希望大家都揀到合適學校!

GoodGrief  詳盡的分析  發表於 13-8-6 19:28

回覆:SC vs KV

These are totally different schools and no need to compare at all. Just choose the one you think is suitable for your child.

It is not worth arguing which one is better as both are good and famous.

Good luck to all parents! Have a correct choice!

引用:These+are+totally+different+schools+and+

原帖由 yokeeland 於 13-08-02 發表
These are totally different schools and no need to compare at all. Just choose the one you think is  ...
同意,正是各有各好、燕瘦環肥、各適其適!

引用:Quote:breadbb+發表於+12-12-12+09:12+我鍾

原帖由 baby_sasa 於 13-08-02 發表
Agree!

我係sc parent, 呀囡今年剛完成k1, 我好滿意佢今年的進步和感激老師的教導, sc 俾到的正正是我想 ...
很好的媽媽!雖然我小朋友不是SC學生但仍可感受到你對育兒的觀念和我非常近。我小朋友是Victoria學生,課程理念同SC相似。雖然我有時也會怕升小間題(Vic比SC更淺,我估!) 但我亦和你一樣很欣賞學校不強迫小朋友跳級,凡事正面鼓勵又因應小朋友個別進展而作不同配合。我亦沒寄望一定要讀神級小學,只要保持學習熱誠,好奇,表達能力強,也是為將來「打好個底」嘅其中一環!加油!

引用:Quote:breadbb+發表於+12-12-12+09:12+我鍾

Agree!

我係sc parent, 呀囡今年剛完成k1, 我好滿意佢今年的進步和感激老師的教導, sc 俾到的正正是我想 ...
很好的分享 多謝 我有答案了

Agree!

你完全講了我的心聲。
SC 給我囡囡的training , 正正是自信同有責任心,基本上我囡囡每日會主動將明日要帶的東西,自己攪掂。
我亦問過囡,如果冇帶會如何?佢話,老師不會罰,不過冇得分享。
我非常欣賞這種學習模式,自己為自己負責,不推䣃責任。
所以,我真的衷心感謝sc , 培養囡囡有自信同有責任心。

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+13-08-01+發表本

原帖由 lovebb2 於 13-08-02 發表
still want to know more about kv.         
(KV 好似容易接上傳統小學. 叩門比較有優勢), 可唔可以講多少少kv學 ...
唔識太多KV 生,但最近聚會知道今年朋友的兒子,今年k3 SC畢業,班中同學叩門成功的有: st Mary , 嘉楽撒聖心,聖家,拔小等。

How about SC?  Can go to good primary school?

其實兩間學校既方針吾同, 吾太可能比較, 至於考小學, 純粹假設, 我覺得收生就好似大家出黎打工一樣, 老闆一樣想有吾同類型, 埋頭苦幹, 思考型, detail mind, 好presentable....咁樣先可以大家互相影響下成長.  

引用:How+about+SC?++Can+go+to+good+primary+sc

原帖由 Joe8889 於 13-08-05 發表
How about SC?  Can go to good primary school?
你樓上已經講咗!

簽名被屏蔽