用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC vs KV
樓主: jloved
go

SC vs KV   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+jloved+於+13-07-30+發表我最

原帖由 evacalbee 於 13-07-31 發表
但真係每個SC小朋友都充滿自己嗎?我諗都好睇個人性格吧。
我識唔少sc怕害學生,相反,KV 就個個學術水平高,無例外

引用:性格是天生的,也受家長及照護者影響,學校

原帖由 hoyau 於 13-07-31 發表
性格是天生的,也受家長及照護者影響,學校或ECA係可以改善一些行為及表現,但不能把小朋友變成另一個人!

...
絕對認同!

引用:Quote:原帖由+evacalbee+於+13-07-31+發表

原帖由 samchan2179 於 13-07-31 發表
我識唔少sc怕害學生,相反,KV 就個個學術水平高,無例外
(我識唔少sc怕害學生)???

jloved 發表於 12-12-10 09:43
大家會點選擇? 升小學, SC 好似對小朋友自學能力好一點. KV 好似容易接上傳統小學. 除了叩門比較有優勢, 有 ...
"KV 好似容易接上傳統小學. 叩門比較有優勢" 已是很大的優勢,每天三小時,仲想點?

人的性格是會因環境而改變,我見過幾個shy 小孩讀sc後自信強左,但我也見過小孩說sc太多野做(想信是total inc eca). kv中數强好多,如跟得到基本上係不需出外補,所以各有特色,睇邊樣啱你d,最重要係多關心小孩在kg的生活,有困難或不開心就即時加以輔導。

引用:Quote:jloved+發表於+12-12-10+09:43+大家

原帖由 MrBeast 於 13-08-01 發表
"KV 好似容易接上傳統小學. 叩門比較有優勢" 已是很大的優勢,每天三小時,仲想點?

人的性格是會因環境而 ...
(KV 好似容易接上傳統小學. 叩門比較有優勢), 可唔可以講多少少kv學生叩門有幾大優勢? many many thanks

回覆:lovebb2 的帖子

某小學校長喺叩門2nd in 時同一個家長講不如幫細妹轉校去KV

lovebb2 發表於 13-8-1 09:50
(KV 好似容易接上傳統小學. 叩門比較有優勢), 可唔可以講多少少kv學生叩門有幾大優勢? many many thanks

...

有些叩門是要做筆試和小一程度,咁kv生當然有優勢,可去小一選校那邊爬下文會更清楚,我不是說kv 好過sc, apple vs orange, 很難直接比較。
Ps, kv 課程深,雖然老師有方法教,跟不上的會很辛苦,自信自然有影響。

如果 KV 真係講到傳聞中咁好, 今年又點會有咁多位放.

KV 今年好多位放 ? 者係好多waiting都有call ?

回覆:SC vs KV

近年競爭太激烈,好多人報好多間,中左龍校果d就放位...

回復 siufung 的帖子

若然咁好就應該揀 kv, 唔揀龍校

easybring  因為當時經驗少, 沒有人知有多少人是後悔三年前的決定.  發表於 13-8-12 12:06

Kv 當然亦有它的缺點。

引用:Kv+當然亦有它的缺點。

Kv 當然亦有它的缺點。
一定是!冇邊間是完美的,唯有自己兼顧其不足..

聽聞KV今年加開10班K1, 到而家仲call緊人讀; 又據聞SC PN升K1走左唔少學生, 所以無論PN定K1仲收緊人

引用:回復+siufung+的帖子 若然咁好就應該揀+kv

原帖由 肥面媽媽 於 13-08-01 發表
回復 siufung 的帖子

若然咁好就應該揀 kv, 唔揀龍校
每個人選擇不同,“好“與“不好“也沒標準...
我本身也有考龍校但冇offer,其實也不真正知道龍校是好不好,只知“一鳥在手勝百鳥在林“,考小壓力太大好多人都希望藉龍校“避過一劫“..
有人覺得Kv好,但亦好多人覺得kv好不過另一些,考的時候大包圍考好多間,中多過一間的便可排序細挑了。正如SN好多人大讚,事實也是所好學校,但亦超多人放位。
有人/多人放位並不一定代表間學校好或差,只是每個人不同選擇而已....
令人趨之若鶩的真龍pc,也會有人爲非龍校而放棄,亦很多人甚至報也不報...
選合適自己小朋友們學校便已足夠..

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+13-8-1+12:49+編輯

still want to know more about kv.         

引用:Quote:Toby媽媽+發表於+13-8-1+17:23+聽聞K

原帖由 小妮師妹 於 13-08-01 發表
SC呢個據聞真係好假...我囝班中得2個唔讀...聽其他班家長講...都係得1-2個
未聽過鶉SC上K1有人走,但上K2就有三幾個走去CCKG.

lovebb2 發表於 13-8-2 08:09
still want to know more about kv.         
(KV 好似容易接上傳統小學. 叩門比較有優勢), 可唔可以講多少少kv學 ...
我沒有數據支持,校方亦冇提供,如之前所講,basically, k3 巳教到小一程度,咁跟得上自然接到傳統小一(因已識),其實這方面sc也很好,聽聞一些小學只會給sc 和kv生叩門(只是聽聞),程度方面kv 比sc 高,但sc的教法比較活動和用phonics。

引用:Quote:lovebb2+發表於+13-8-2+08:09+still+

原帖由 MrBeast 於 13-08-02 發表
我沒有數據支持,校方亦冇提供,如之前所講,basically, k3 巳教到小一程度,咁跟得上自然接到傳統小一(因 ...
thanks

‹ 上一主題|下一主題