用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC vs KV
樓主: jloved
go

SC vs KV  

我的女兒是KV畢業的,現在是小一生。無可否定根德訓練到我女有紀律,做功課自動波,自動做課外練習和很快適應小一生活。本身女兒性格有點怕事,但不失天真活潑。三年KV生活後,她變得在大眾面前很易失自信。我其實很多謝學校的教導方法,令她有自律及自覺,但想到這些我便覺有點失落⋯KV老師有些很傳統的,女兒K2的班主任老師不太體諒我女的慢熱,但很愛K3的班主任因她明白我女兒。女兒讀過兩間幼稚園,幼兒班是在一間有辨小、中學的國際幼稚園讀,那時她比較大膽和開朗的⋯有時也想如果當日沒有轉校,她性格合怎樣?

引用:+本帖最後由+mimics218+於+13-7-4+09:37+編

原帖由 mimics218 於 13-07-04 發表

性格本身是天生的.如果知佢細膽, 可以透過其他訓練, 如比賽 ...
唔同學校有唔同做法及重點,有D學校重點教小朋友多發問,多present, 有D學校重做卷,多練習,追求卓越,考做卷的小一有優勢。

回覆:SC vs KV

其實KV喺K1開學冇耐已經會叫小朋友企出去黑板面對全班同學講野,如老師敎左既字等。平時有分組討論,有時講故事有角色扮演,下學期開始有班內show and tell,親子比賽的作品可能要present,year end project屋企做完資料搜集回校也要present,還會選些同學去隔離班present,學期尾還有班際音樂劇表演。  

始終每天上學只有3小時,還要敎學術,這些活動當然比起其他活動敎學的kg少。只能說KV是比較上較傳統.

对我而言,kv己經很全面了。那些畢業禮,旅行,其實家長都会自己攪。學校全心全意教好小朋友不是更好嗎? 能訓練到学生自律,自动做功課真不容易。

引用:其實KV喺K1開學冇耐已經會叫小朋友一個企出

原帖由 hoyau 於 13-07-04 發表
其實KV喺K1開學冇耐已經會叫小朋友一個企出去黑板面對全班同學講野,如老師敎左既字等。平時有分組討論,有 ...
Kv 都好完美啦

引用:对我而言,kv己經很全面了。那些畢業禮,旅

原帖由 cereal 於 13-07-04 發表
对我而言,kv己經很全面了。那些畢業禮,旅行,其實家長都会自己攪。學校全心全意教好小朋友不是更好嗎?  ...
家長自己攪畢業禮同全班旅行!??? 好wor !!

確是完美。哈哈。我見d家長係迪迪尼攪得有声有色,真係可能比学校攪的還好。

KV有畢業禮嗎?

引用:KV有畢業禮嗎? +

原帖由 bearcat2003 於 13-07-04 發表
KV有畢業禮嗎?
無都可以自己搞

引用:KV有畢業禮嗎? +

原帖由 bearcat2003 於 13-07-04 發表
KV有畢業禮嗎?
畢業禮小朋友要上表現,日日又要採排,相對地學術上教小左嘢。唔係每個家長鐘意。

回復 samchan2179 的帖子

而且KV服務嘅對象並唔係家長,佢地不屑去討去家長!㯫我所知,佢地有畢業禮,不過家長無得參加!我覺得KV好慕實,唔會要家長破費!

完全同意!真是很好。

KV實而不華,讀過就知佢嘅好

我最後都揀咗 SC. 我覺得敎小朋友自信比學業成績更重要.

引用:我最後都揀咗+SC.+我覺得敎小朋友自信比學

原帖由 jloved 於 13-07-30 發表
呢個都係我嘅理念 my boss同我講presentable 係最重要嘅一樣野

Will 3 hours a day of kindigartern life make kids more presentable in their future career ? I don't think so.
How about Primary & Secondary education? No credit to these 12 yrs?

twolilmonkeys 發表於 13-7-31 00:03
Will 3 hours a day of kindigartern life make kids more presentable in their future career ? I don't  ...

小朋友一般的情況下對事物就越大越驚, 如果在幼稚園階段已怕面對觀眾, 上到小學中學得到鍛練的機會只會更少.

maomaofifi  agree!  發表於 13-8-1 13:08
novelle  很同意!  發表於 13-7-31 15:42

引用:我最後都揀咗+SC.+我覺得敎小朋友自信比學

原帖由 jloved 於 13-07-30 發表

性格是天生的,也受家長及照護者影響,學校或ECA係可以改善一些行為及表現,但不能把小朋友變成另一個人!