用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC vs KV
樓主: jloved
go

SC vs KV   [複製鏈接]

引用:本身已選好SC,+因SC重視培養小朋友主動學習

原帖由 homepridealice 於 12-12-12 發表
本身已選好SC, 因SC重視培養小朋友主動學習,思考,最緊要係培養到小朋友自信表達,這方面很可貴!但我亦知 ...
如之前lcdtopcon 家長所言KV 適應傳統小—應好些(真係match)。人地早在K3甚至K2已開始練習及適應,你要時間及下功夫去catch up 這個gap , 你願意嗎? 每個人睇法不同,而每個小朋友(包括兄弟姊妹)亦不同...

請問SC家長, SC有好多自己的教材, 又有自己的一套phonics system, 你地小朋友仲有無係出面再上phonics class?

The SC Eng Coordinator advice the parents at the K1 open forum saying that don't let our kids to attend the phonics classes outside, because it will make the kids confused.

homepridealice  Thank you so much!  咁小朋友不用出外學phonics, 真係好好, 可以多些時間學其他東西  發表於 12-12-13 10:11

回覆:SC vs KV

兩間各有各好,好難比較,睇自己想要乜

引用:Quote:原帖由+金盆洗手+於+12-12-10+發表我

原帖由 貓貓人 於 12-12-12 發表
same here, 我個仔都係自由奔放形。仲好active下,究竟KV係咪真係可以教好佢?定係應該讀D活動D嘅學校

...
老實講,個個都話kv可以train到小朋友乖乖地做功課。我相信有幾百人讀總會有失敗例子,差在家長會吾會講出黎。

雖然唔知sc 點教phonics, 或者kv 點教phonics/根本有冇教phonics, 純粹想講, phonics 對local 用中文為母語o既小朋友未必有益咖, phonics 本意係幫助年幼o既"native eng speaking" 小朋友。
學phonics o係短時間見效, dictation又好似易d, 但好快就知phonics 用唔到高班, 因為成日會拚錯的, phonetics (ipa) 才是王道!
所以唔駛因為學校有/冇教phonics 而影響選校決定, 有/冇對學英文影響唔係太大, 當然小朋友p1p2 dictation 時可能易d 拎高分, 但讀書唔係只讀p1p2的

jj_hk  It is worth letting ur kid learn phonics at erly age, like K1 or so; I observed that young kid could learn language at a faster pace than older age. But must choose good native teacher to coach.  發表於 13-6-26 23:00

KV

引用:雖然唔知sc+點教phonics,+或者kv+點教phoni

原帖由 shevachevy 於 12-12-13 發表
雖然唔知sc 點教phonics, 或者kv 點教phonics/根本有冇教phonics, 純粹想講, phonics 對local 用中文為母語 ...
phonetics?  please share whats the difference between phonics and phonetics

thank you

回復 picture 的帖子

PHONICS: 教人letter sounds, blending d字, 換句話講 就咁睇個字都可以大約拚讀到, 咁家長就好開心, 因為小朋友默書就算unseen都唔驚, d 唔識o既英文字都"大概"讀到, 但唔好處就係識o既字越多, 就越易拚錯, 到時又要走回頭路推倒phonics 教o既o野, 或者一味叫佢死記呢d係exceptions , 但exception 一定越來越多的, eg: hour, herb 點回解唔發"h" 音; island 點解唔係 is-land; abalone, 點解係a-ba-lo-ne, 唔係a-ba-lone...之類, thank you點解係thank "橋", 唔係 thank - you...
phonetics: 用ipa國際音標 , 即係查字典見到果d "怪symbols", 難學過phonics, 因為要記一堆symbols, 仲有 分 kk 同d jones 兩種音標 (美/英式讀法) 小朋友如果a-z都未識再學音標會難d, 但好處係 --- 冇exceptions, 一定讀啱, 仲有d 字o既重音都會有表示,
eg: digest 兩種讀法,
english teacher 兩種讀法, 'english 'teacher 兩個字都重音在前的話= 英藉老師, 但可能教maths 的; 'english teacher 只係english 放重音的話=教英文o既老師,
識ipa 仲幫到grammar, 點解 mtr station 係an mtr station, 唔係a mtr station, 細個時老師教 a, e, i, o, u果d 根本係老點, 可能佢自己都唔識教, uniform, university 果d 問佢點解唔係an 又耍人, 大個左識ipa 就知道點解了

回覆:shevachevy 的帖子

你好叻吖!咁應該幾大可以學phonetics? 有冇班介紹下?我個仔細B收左KV am,好開心又擔心,開始計劃下比佢學乜。多謝指點

回復 VRirgin 的帖子

唔好話叻唔叻, ek 好多爸爸媽媽都係飽學之士, 我都係班門弄斧, 大家share下...
phonetics 個人意見應該係家長自己學左先去教小朋友, 我當年(中六)都係自己學左先, 到出o黎做o野又再學多次, 生左bb之後再上parent workshop, 要自己有左基本概念先教小朋友會比較好, 據我所知暫時未有咩學校/centre 教幼兒phonetics, (起碼都到小學先有班) 多數都係教phonics, 好似letterland 咁都有parent班, 比較接近phonetics 概念o既phonics 應該係synthetic phonics, 有唔少centre有教, 網上應該有info.

但如真係想自己教應該等到小朋友已經識晒a-z同埋知道英文字 cat 係讀 cat, 唔係讀c-a-t 先, 我女而家2歲半我都未開始教佢, 剩係會同佢一齊睇書, 我讀佢聽~

基本上我唔反對比小朋友學phonics 的, 係有用, 但驚係飲鴆止渴, 唔好信晒phonics 講o既o野同時要教phonics cover 唔到o既o野, 所以學校教唔教phonics 對我自己o黎講係旁支末節

我暫時都留左kv am, 可能會做同學仔噃

picture  Thx.  發表於 12-12-14 14:53

回覆:SC vs KV

Dele

LSKLTK 發表於 12-12-13 22:05
I am still struggling go for kentville or SC.  As my girl was graduated from SC, she is still pickin ...
I think it takes time for your daughter to get used to primary school life.
I totally understand that it needs to pay great effort if you want to get good offer for your son especially you daughter have already occupied you a lot of time. May be your husband can help to share the workload?

回覆:dwkw333 的帖子

Dele

LSKLTK 發表於 12-12-13 22:48
Thanks for your advice.  My hubby spends more time than me.  The Chinese does painful to us as we di ...

If you choose SC, you may need to spend extra effort to train your son for Chinese.
If you choose KV, you may need  to spend extra effort to train your son for English.

Which one do you prefer?

引用:Quote:原帖由+金盆洗手+於+12-12-10+發表我

原帖由 貓貓人 於 12-12-12 發表
same here, 我個仔都係自由奔放形。仲好active下,究竟KV係咪真係可以教好佢?定係應該讀D活動D嘅學校

...
SC,英文強,重思考,小朋友考小學有優勢。

回覆:dwkw333 的帖子

Dele

LSKLTK 發表於 12-12-13 23:42
Thanks.  I think that I will not register for KV.  The worries are that I am not confident to train  ...
Great, you managed to make the decision. Good luck!

兩間都係好學校,最重要係適合家長及小朋友嘅需要。

另外,當大家着眼點放喺英文嘅時候,千祈唔好忽略中文嘅重要性。要知道就算上英文小學,中文呢一科一d都唔易,如果小朋友從小已偏向英文,上到小學時學中文會十分吃力。

無論最後選擇入讀邊一間都好,家長最緊要識得取學校嘅長處,而補學校嘅短處。

回覆:chingchingb.ma 的帖子

Dele
‹ 上一主題|下一主題