用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC vs KV
go

SC vs KV  

大家會點選擇? 升小學, SC 好似對小朋友自學能力好一點. KV 好似容易接上傳統小學. 除了叩門比較有優勢, 有何好處. 不喜勿喷, 大家分享下啫!  

敎育局資料 (2011)
SC(羅福道) 師生比例 1 : 8.6
SC(雅息士道) 師生比例 1 : 8.6
KV(根德+多實) 師生比例 1 : 14.X

學費SC 42K(11期) VS KV 24K(10期)

以往有關SC, KV的post
請問sc pm英普vs kv pm點好?!
九龍堂區SC,KV,KM,HKPS都係好多人報的好學校
請問怎樣選擇? KV vs SC vs LH vs TT
SC vs KV vs Victoria, how would you rank?

醒目開學勳章 貢獻勳章

家長可先考慮想小朋友讀邊類型學校,或覺得邊樣較適合,我响今年小一呢個遊戲最深體會係.. 適合!好似SFA考做卷咁,KV嘅小朋友應該佔優,但更多嘅係唔考做卷,要講故事畫畫!
我相信KV小朋友適應小一會較好,因為功課測驗默書無難度,但好多人話,到高小時,SC嘅小朋友就會跑出
恐龍家

Very useful information!! Thank you so much!

THANK YOU SOOOO MUCH

回覆:SC vs KV

我嘅小朋友係自由奔放型,所以我會揀KV俾佢學好規舉。 如果比佢慣咗活動教學我驚佢上到小一會接受唔到自己嘅命運

回復 金盆洗手 的帖子

Me 2!!! So you will choose KV?

gamui 發表於 12-12-10 11:04
回復 金盆洗手 的帖子

Me 2!!! So you will choose KV?
Yes, posted the cheque this morning

決定左讀sc所以kv封信俾一家之主掉左落垃圾桶
因為仔本身座得定專注力好 所以唔洗kv train反而我想佢有自信 俾多d空間佢探索
所以我揀左sc

回復 Lachesis 的帖子

Good to hear that! So I think I can make up my mind too compare KV and Soka...

回覆:jloved 的帖子

SC: 活動教學。升上傳統小學需父母要跟    貼功課,都幾勞氣,小朋友需要時間適應,每天總是不夠時間剩,親子關係緊張。
KV:  傳統教學。升上傳統小學父母比較輕鬆,由佢小一第一天上學後自己已快便做完多樣功課、執書包、溫默書等,完全不用父母操心,小朋友亦很輕易取得高分,感覺每天多了很多時間玩耍或共讀課外書,親子關係更融洽。
個人經驗,不喜勿插。

回覆:lcdtopcon 的帖子

咁坐唔定活潑唔怕醜的小朋友,應入KV 平衡及制衡一下,定SC 類型活動教學,順佢性格而行好啲呢?有沒有過來人分享一下?謝謝!

引用:Quote:小曳人+發表於+12-12-10+10:34+家長

原帖由 Lachesis 於 12-12-10 發表
咁又未必
kv畢業既去到高小/中學一樣可以好叻
朋友兩個女都係kv畢業生
乜DGS有名次嘅咩?

Lachesis  唔係dgjs, 係中學dgs呀  發表於 12-12-12 09:32
dwkw333  小學應該沒有,會唔會係指中學呢?  發表於 12-12-12 09:06

金盆洗手 發表於 12-12-10 10:46
我嘅小朋友係自由奔放型,所以我會揀KV俾佢學好規舉。 如果比佢慣咗活動教學我驚佢上到小一會接受唔到自己 ...
Agree with u,小女同妳小朋友是同類也!

本身已選好SC, 因SC重視培養小朋友主動學習,思考,最緊要係培養到小朋友自信表達,這方面很可貴!但我亦知上小學適應亦是一大問題,KV 真係做得好!請問有問多些SC 家長可說說小朋友上小一方面的情況呢?十分感謝(我是SC pm offer & KV am offer, 但小朋友是am, pm 都可適應,故非考慮因素)

引用:Quote:金盆洗手+發表於+12-12-10+10:46+我

原帖由 Lachesis 於 12-12-10 發表
我阿囡都係曳人一名
所以上年都揀左讀kv
依加讀得好好

引用:本身已選好SC,+因SC重視培養小朋友主動學習

原帖由 homepridealice 於 12-12-12 發表
本身已選好SC, 因SC重視培養小朋友主動學習,思考,最緊要係培養到小朋友自信表達,這方面很可貴!但我亦知 ...
我鍾意sc係因為重思考 我覺得呢樣野好重要

同埋想請問選KV 的,小朋友有否另外再上英文及普通話班?因為現時已有些興趣班,怕小朋友好似上太多班

Lachesis  我小朋友暫時每星期上兩堂英文同一堂普通話, 都係平日去上既, 星期六就去下d興趣班, so far唔覺有咩問題  發表於 12-12-12 09:49

引用:我嘅小朋友係自由奔放型,所以我會揀KV俾佢

原帖由 金盆洗手 於 12-12-10 發表
我嘅小朋友係自由奔放型,所以我會揀KV俾佢學好規舉。 如果比佢慣咗活動教學我驚佢上到小一會接受唔到自己 ...
same here, 我個仔都係自由奔放形。仲好active下,究竟KV係咪真係可以教好佢?定係應該讀D活動D嘅學校