用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Yorks Vs 樂基(九龍塘),點
樓主: vitalsher
go

Yorks Vs 樂基(九龍塘),點

Ononma 發表於 12-12-10 15:56
行政上HKPS 咁多年都比人投訴,但跟佢D教學方法和NET 無闗係。同York 啲方法好吾同,無睇錯,HKPS D 英文係 ...

我唸HKPS甘出名一定有原因。
不過身邊的人(有報名的)都答唔到我HKPS出色的地方
我真系好想知
請問HKPS的英文環境點解會比York出色一條街?
見到問卷有grammer mistake同poor sentence structure,我個人比較難接受,尤其學校標榜語言培養
其實我對York都有保留
不過比較面試的感覺,York的細心和誠意就令我放心好多。

candylove111  我都係甘話  發表於 13-1-22 12:48

回覆:Yorks Vs 樂基(九龍塘),點

樂基既語境同net既經驗資歷都很強,事實上亦同行政工作出通告等係無關連。

作個比喻:小店一向舖面人少, 同街坊打成一片. 臨近聖誕多左人黎購物, 但負責包禮物只得一人, 越包越求其引起大眾不滿. 其實點包都好最緊要係入面份禮物既質素, 亦係當初其他人慕名而來幫襯既原因. 做得街坊多年當然明白, 唔會同老闆投訴唔專業, 所以對街坊恩勤一點也合理吧!

doctormama  超正的比喻   發表於 14-1-6 00:45
loveannis  超讚!  發表於 12-12-10 20:30

引用:回復+workmama+的帖子 Fo+Tan+果間好過九

原帖由 Jane1983 於 12-12-10 發表
回復 workmama 的帖子

Fo Tan 果間好過九龍塘
Agreed!

為何說火炭樂基好過九龍塘嗰間?

我都好想知!

HKPS 真係好好,我自己都係做學前教育,我當然會揀最好的俾我個仔。
開一間學校,如果要用嚟賺大錢,一定唔會開細校。HKPS 收得80個位,管理層如果唔係有心辦教育,咁就…
全年收你10個月學費,仲要唔係貴,無雜費,係九龍塘,邊間做到?
請個真係識教,有經驗嘅Net teacher 成本很高,我只知道HKPS 的net teacher 是很有經驗的專業老師,不是找些'外籍人'便當老師。
HKPS 最吸引的就是師生比例低,但我想補充的是net teacher 跟學生比例低,並且在課室內net teacher 是主導者,所以朋友學語文很快。
我無意貶低其他學校,只係想從另一角度跟大家分享一下。

doctormama  很有用的意見,真心多謝!  發表於 14-1-6 00:47

kwansoyee 發表於 12-12-11 21:09
HKPS 真係好好,我自己都係做學前教育,我當然會揀最好的俾我個仔。
開一間學校,如果要用嚟賺大錢,一定唔 ...

THX  FOR SHARE ~

係啦,HKPS D NET 全程主導,包括進入課室至到家長接放學的一刻都係。
佢地吾用課本,每年十個主題,內容闊且深,NET 會引導學生交流、探討、表達。
每星期一有show and tell, every week 讀一本英文圖書,返到學校學生要express the story.  
所有活動均是NET 主導。
NET 會跟學生discuss 身邊事物,如地震、黑雨、打風、海消等。

其實 York 同其它 local 國際班都幾好,不過HKPS 更加更加好。

I applied HKPS last year for PN, my son was a small bb. I got a very bad experience from the teacher. I understood the teacher may be very tired to do all interviews within 2 days, but I couldn't feel any 愛心 at all ( not even a smile).

很少會比較約克同樂基, 通常hkps vs 學之園 vs sc(開了pn後), 均著重兩文三語提供優質語境, 有很多展示和表述機會, 愉快學習中訓練自信和語文能力. 樂基係細校, 全校只有400人, 可能比其他幼稚園一級人數更少, 資源有限, 如果能把上午班分拆兩個時段, 再收12期學費, 相信可以做得冠冕堂皇d. 我見其他學校辦一人一花都收雜費?
沒有最好既學校, 只有最適合, 呢個年代要滿足既似乎唔係讀書嗰個, 係比錢嗰個. 有家長選校喜以消費者心態, 服務提供者要貼心週到以客為先, 笑容可掬係基本最好以心為心... 選校方法冇對錯最緊要啱key. 曾經看過post有說樂基的老師很惡janitors笑臉欠奉, 呢個唔係事實, 遇到的每位姐姐都很熱心主動, 老師係會有嚴有罰既時候, 但同學仍然鍾意番學仍然喜愛老師, 我諗得到學生信賴係好重要, 個人認為家校係合作伙伴, 以栽培孩子為大前提, 拍檔就梗要互相尊重, 配合同體諒. 校內老師除了平日上課亦要負責課外學術性興趣班, 有時講足9至5, 如果net仲有空檔更正通告內grammatical errors簡直全能. 賣花讚花香, 講多左, 加番句'不喜勿插'.

回覆:kwansoyee 的帖子

Thanks for sharing! 我都覺得HKPS好好,希望小女有幸可以入到去讀書.  想請問下,Think 都係細校,又係小班教學,相比之下,同HKPS差很遠嗎?

回復 littlecatmiko 的帖子

I want to know too as I hv think offer!

回覆:qqbabe 的帖子

引用:很少會比較約克同樂基,+通常hkps+vs+學之園

原帖由 qqbabe 於 12-12-11 發表
很少會比較約克同樂基, 通常hkps vs 學之園 vs sc(開了pn後), 均著重兩文三語提供優質語境, 有很多展示和表 ...
好多謝你的講解,但只會增強我哋想BB入PS的慾望,卻不能提昇他們入讀PS的可能性

請問HKPS 一班幾多個小朋友?是雙班主任嗎?
Pn 升k1是否可以收返曬小朋友?
升小一成績如何?
多謝你的分享

非常滿意樂基係語文能力訓練,不論英文&普通話,小朋友可以沒有大人在旁情況下,係歐洲旅行同外國人交談,令我驚喜。我哋無再出去補語文。