用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 去年升中的心路歷程
樓主: huawei
go

去年升中的心路歷程   [複製鏈接]

樓主能否暗示一下報了那間直資, 後來再投向那處?

純是儿卦...不喜勿   

樓主點錯都好,最後都有個對的結局,總算大團圓喇。樓主的經歷正是大部分家長的煩惱,搏盡又驚失手,唔知派了去邊間學校,唔搏又驚浪費了個機會。其實邊有對錯呢?世事咁易估到咩,最緊要放鬆,決定左就唔好望番轉頭,勇往直前。(講就容易
其實樓主行文流暢,得你之輔助,估計令郎之中文成績亦不俗。查中文乃DSE其一最難獲得高分之科目,中文之成功乃DSE成功之一半,無論入了那一間學校,令郎六年後之成績相信亦不差

like_travel : 搬完屋未 ? 都想聽聽你的心路歷程,令媛的中學生活愉快嗎?

MCC2011  閣下文筆亦不俗  發表於 12-12-13 10:15

我同意呀, 如果肯定是Band1生, 而所收的直資又不是最想入的那間, 可等自行和統一放榜, 只要統一第二志愿保守, 是不會派得太差的. 不用一早過於穩陣.

看見有兩位會員在首頁反對本文章,本文無意冒犯任何人,如果字裡行間令任何人不舒服,本人在此致歉﹗

我手寫我想, 既不是攻擊, 又不是"Y"理, 咁都要致歉? 樓主真的好修養

huawei  多謝支持  發表於 12-12-15 09:03

Thanks for your sharing

huawei  THANK YOU  發表於 12-12-15 09:03

其實很多直資也是band one尾,水隼不俗,如果經濟ok,與小朋友程度相若,也不妨試試,而且,直資學校在資源的運用比津校更有彈性

後記:最近見到副校長,一問之下,原來学校八月收多兩人(其中一人是小兒),即共收了四個叩門生,真幸運。

唔係好理解點解小學咁唔透明? 小朋友企邊條team都唔知點選學校呢?
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

對於這點我們也很不滿,問班主任,她只說是B1,兩間學校選哪間,竟說你地鐘意邊間就邊間?兩間都有機會。哈哈,攪笑。

huawei 發表於 12-12-13 23:05
對於這點我們也很不滿,問班主任,她只說是B1,兩間學校選哪間,竟說你地鐘意邊間就邊間?兩間都有機會。哈 ...

你覺得因為學校咁樣所以影響到你哋唔敢在乙部參加大抽獎嗎?

vincher  Dont believe those teachers  發表於 12-12-15 17:40
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

簽名被屏蔽

grace_xian 發表於 12-12-13 22:58
唔係好理解點解小學咁唔透明? 小朋友企邊條team都唔知點選學校呢?
記得以往都有家長埋怨學校的唔透明,在選校時引致很多不便。唔透明有好多原因。
有的是因為有直屬中學,恐防你地band 1頭的同學走晒,所以決定唔公佈組別和級名次。

有的因為新來的老師唔熟識派位和區域的限制、本區學校的特色、計分的制度,於是一就索性唔講,一就亂up 24。

有的因為同教會或辦學團體的關係,學校大力將小學的學生推介給有關係的中學,並明言如果揀這間中學,可以確保你得一席位,以免中學因收生不足而被殺校。在這類學校,老師極不願意透露同學的組別和名次的。

有的可能因為學校成績強差人意,索性乜都唔講,只推介幾間中學作選擇罷了。

最後的一類是學校為了制造派第一志願的高比率,以學校選校的原則為主,第一間你可以選band 1,第二間老師已經叫你選band 2了,所以公佈banding只會制造「搏」的心態而引致拖低派第一、二、三的志願的比率。

grace_xian  最後一個原因真係令人發指, 所以我很憎學校的這類建議  發表於 12-12-14 11:52
:verycold: :verycold: :verycold:

huawei 發表於 12-12-12 22:11
看見有兩位會員在首頁反對本文章,本文無意冒犯任何人,如果字裡行間令任何人不舒服,本人在此致歉﹗ ...
1. 可能按錯「反對」啫。
2. 可能「反對」你說自己做「錯」。

huawei  希望如你言  發表於 12-12-15 09:04

ohnono 發表於 12-12-12 15:34
樓主認為最錯的地方是雖然小學成績不錯,但又驚渣都冇,所以揀了直資放棄派位,冇去到搏自行時的兩間地區名 ...
樓主最錯可能係:一開始時沒有報一間「收了就不用考慮向官津叩間」的直資。

like_travel  我也想同大家分享吓往年叩門既心路歷程,不過剛新居入不伙,未有時間寫  發表於 4 天前

擔定凳仔,洗定耳仔,等住聽您的故事...

smartyou  Haha , me too.  發表於 12-12-16 23:53
blueberry123  我都係:)  發表於 12-12-14 09:19
Jackieson  我都係  發表於 12-12-14 09:09

回復 grace_xian 的帖子

當局者迷,當時希望有數據的旁觀者能推一下,好讓能立定主意。但得到的答覆,令人更迷茫。

grace_xian  非常理解  發表於 12-12-14 11:59

cellon 發表於 12-12-13 23:49
樓主最錯可能係:一開始時沒有報一間「收了就不用考慮向官津叩間」的直資。
可能貪心,當直資收了,反而決定了去叩門,因覺得只有更好,就算唔係更好,起碼有得揀。但為免小朋友太辛苦,只叩一間,得固歡喜,失亦欣然。

‹ 上一主題|下一主題