用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 去年升中的心路歷程
樓主: huawei
go

去年升中的心路歷程  

huawei 發表於 12-12-14 00:15
可能貪心,當直資收了,反而決定了去叩門,因覺得只有更好,就算唔係更好,起碼有得揀。但為免小朋友太辛苦 ...
"... 因覺得只有更好 ...  起碼有得揀 ..."

好多人都有呢個心態, 就算派去第二, 第三志願, 都會去叩第一志願, 或去叩"更好"的學校

可能樓主覺得錯在低估了兒子,一條康莊大道於是變得曲折。

apsm 發表於 12-12-14 00:25
都係唔係好明......

那直資也是一間好學校,但與小兒入讀的英中仍有一些差距。英中聯招入U的比率比那直資的3322還要高。

apsm 發表於 12-12-15 07:36
THX!

我兒子只是四年級,
個人經驗,我在DSE放榜日當天及往後日子,在報章及中學的網頁,陸續會見到一D資料。(當然有些學校是不會公布的),而另外,由於自行收生在即,中學在資訊日或簡介會及派給小六學生的單張中,很多也會提及。

回覆:ohnono 的帖子

我覺得女的學校是最後一類T_T

引用:+本帖最後由+huawei+於+12-12-14+23:06+編

原帖由 huawei 於 12-12-14 發表
那便不是錯了!這是穩中求勝。b1 直資3322也不會太差 大约也有70% !
Jupas  比3322高 > 70% 那不外乎最前的20所中學 又不是直資 那多是區中名校轉車是明智!

有實力才可騎牛搵馬, 我都想我家少爺可以.  
講真, 升中過程, 家長都是投可摸路, 無咩錯或絕對是啱之分?  如果最後都是可以入讀心儀中學, 我地絕對唔介意行多幾次分叉路.  

本打算完結了這個帖子,但看見在其他的帖子中有一些言論不敢苟同,甚至感到心寒。我認為:
1.小朋友不一定要谷、2.小孩子在小學階段不一定要補習、3.自發性的閱讀比無意義的背誦相信更有意義。
我們兩公婆都是全職上班,家中没有外傭、一直讓小兒在輕鬆下學習(校內及課外活動都如是),但自問小兒在各科表現優良,雖然不是年年考第一,但起碼在學習路上能有好表現)。
小朋友各有各的性格及專長,必須因材施教,不可以倒模式來教導子女。

solomon-mama  贊同  發表於 12-12-22 22:50
solomon-mama    發表於 12-12-22 22:46

huawei 發表於 12-12-16 22:38
本打算完結了這個帖子,但看見在其他的帖子中有一些言論不敢苟同,甚至感到心寒。我認為:
1.小朋友不一定 ...
AGREE,我對我仔都係同一方向,雖然佢唔係最TOP,但成績已經好過好多人,好多人可能覺得俾我仔去補習可能會做到最TOP個批,但我知我同我仔都係唔迫得既人黎,冇需要攪到大家都咁辛苦,咁多年來我就係我仔既補習老師.

阿仔考到入英中我已經好安慰.

回復 huawei 的帖子

對,父母便是子女最佳的老師,有誰更了解自己的子女?学习音樂,不一定要成為演奏家,只希望音乐陪伴成長,也许可發展腦袋,学习运动,不是要他奪取冠軍,子女在父母心中永遠都是冠軍。我们不會因為子女不及人而不愛他,否則我們不配為人父母。

杰杰媽媽  你手寫我心..............  發表於 12-12-16 23:28

引用:可能樓主覺得錯在低估了兒子,一條康莊大道

原帖由 hkangel89 於 12-12-14 發表
可能樓主覺得錯在低估了兒子,一條康莊大道於是變得曲折。
真的樓主個仔成绩咁好、根本不用一早就作保手舉動、舊年還好、比較多叩門位、今年減位、如果一不小心失手入唔返心儀中學就唔抵!

BLUEYELLOW 發表於 12-12-22 11:28
真的樓主個仔成绩咁好、根本不用一早就作保手舉動、舊年還好、比較多叩門位、今年減位、如果一不小心失手入 ...
去到某一個階段,會好徬惶,明明找好晒資料,突然又會唔識揀,腦海好似一片空白,成日只會諗住d山,
今日你諗番就會覺得好保守!
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:ohnono 的帖子

不過因為剛剛七月升中一果班學生係龍年加千禧, 就係人人想買保險, 家長都會遇到間間直資超額報名, 果種氣氛同壓力, 自然會保守d。

reginayu 發表於 12-12-22 18:00
不過因為剛剛七月升中一果班學生係龍年加千禧, 就係人人想買保險, 家長都會遇到間間直資超額報名, 果種氣氛 ...
年年都會有d難題黎煩下d家長!今年又話沒有叩門位,都唔知保守好定進取好。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-12-22 18:37
年年都會有d難題黎煩下d家長!今年又話沒有叩門位,都唔知保守好定進取好。 ...
當校長唔買你帳,教師又有集體談判力,只可以恰最無力及無助的家長。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:ohnono+發表於+12-12-22+18:37+年年

原帖由 ANChan59 於 12-12-22 發表
當校長唔買你帳,教師又有集體談判力,只可以恰最無力及無助的家長。
那個見人要躲身在別人身後的高官,吾敢得罪這些"持糞者",只能學佢老板"shout at" 弱勢者。

ANChan59    發表於 12-12-22 21:54